1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Lidské zdroje a zaměstnanost
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
ESF - Operační program Rozvoj lidských zdrojů PhDr. Blažena Křížová Ministerstvo práce a sociálních věcí Karlovy Vary.
OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Rozvoj regionálního školství s podporou EU Jana Drahotová MŠMT Karolinum UK Praha, 20.října 2004.
Evropský sociální fond v Karlovarském kraji „ESF – rovné příležitosti pro všechny“ Úřad práce v Karlových Varech Mgr. Martina Hronková oddělení správy.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP LZZ Operační Program Lidské Zdroje a Zaměstnanost PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST Evropský sociální fond Úřad práce v Liberci Oddělení.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výzva k předkládání žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Transkript prezentace:

1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská

2 Operační program Rozvoj lidských zdrojů – OP RLZ Základní programový dokument – specifikuje možné oblasti podpory z ESF na území ČR s výjimkou hlavního města Prahy Priority OP RLZ Opatření – podrobně v Dodatku OP RLZ Horizontální témata

3 Evropský sociální fond - ESF Finanční nástroj EU pro investice do lidských zdrojů Hlavním úkolem je rozvoj zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociální integrace a celoživotní vzdělávání

4 Priority a opatření OP RLZ 1. AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Posílení APZ při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Integrace specifických skupin obyvatel. ohrožených sociální exkluzí Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce Posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb 3. ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Zkvalitňování vzdělávání ve školách a škol. zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Podpora terciálního vzdělávání, výzkumu a vývoje Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Specifické vzdělávání

5 Implementační struktura OP RLZ Řídící orgánMPSV Zprostředkující subjekt MPSV – SSZ: pro opatření 1.1,1.2, část 2.1, 2.2, 3.3 a 4.1 MŠMT: pro opatření 3.1 a 3.2 NROS: pro opatření 2.3 Konečný příjemce PÚP: část opatření 1.1, 1.2, 2.1 a 4.1 Kraje: část opatření 3.3 MPSV – SSZ: pro část opatření 1.1,1.2, 2.1, 3.3, 4.1 a celé 2.2 MPSV – odbor 22: pro část opatření 2.1 MŠMT – Pedagogické centrum Praha – skupina2: pro opatření 3.1 MŠMT – skupina 3: pro opatření 3.2 CzechInvest: část opatření 4.1 MPO, MŽP, MMR: pro opatření 4.2 Konečný uživatel – subjekt realizující projekt a přijímající finanční prostředky z OPRLZ Monitorovací výbor

6 Opatření OP RLZ – konečný příjemce PÚP 1. 1 Posílení APZ při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. 1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí 4. 1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti

7 Realizace: tendr a grantové schéma aneb jak získat finanční prostředky Tendr (velký projekt) - zadavatel přesně specifikuje potřebu - vyhlašuje výběrové řízení na dodávku služeb - žadatel o finanční prostředky předkládá nabídku – zákon o veřejných zakázkách Grantové schéma - projektový rámec pro menší projekty - jsou vymezeny oblasti pro předkládání projektů - žadatel o finanční prostředky navrhuje vlastní řešení – předkládá projekt - inovativní a specifické činnosti Národní grantové schéma – pro více regionů

8 Realizace opatření Pověřený úřad práce – konečný příjemce (KP) Opatření tendr (Projekty Najdi si práci a Návrat do práce), grantové schéma Opatření 1.2 – tendr Opatření tendr (Příprava na práci) Opatření grantové schéma Spolupráce s MPSV – kontaktní místo, příjem žádostí, monitoring Opatření 1.1 – národní grantové schéma Opatření 1.2 – systémový projekt Opatření národní grantové schéma Opatření 4.1 – národní grantové schéma

9 Kvantifikované cíle na osob EUR GS 884 osob EUR Tendry2050 osob EUR

10 Kvantifikované cíle na tendr291 osob EUR 4.1 GS991 osob EUR 1.2 tendr EUR CELKEM EUR

11 Horizontální témata Rovné příležitosti Udržitelný rozvoj Informační společnost Podpora místním iniciativám Průřezové politiky pro všechny sektorové operační programy – v rámci OP RLZ bude hodnoceno jejich působení na rozvoj lidských zdrojů

12 Implementace – úloha úřadů práce Přípravná fáze Informace pro zájemce o získání finančních prostředků z ESF Zjištění předběžného zájmu potenciálních žadatelů, možnosti Tvorba tendrových projektů a grantových schémat včetně realizačních týmů Databáze hodnotitelů Vlastní realizace Zajištění a realizace publicity Zveřejnění výzvy k podávání žádostí nebo vyhlášení výběrového řízení Kontaktní místo pro jednotlivá kola výzev, sběr projektových přihlášek a nabídek Administrace grantových schémat a tendrů Zajištění hodnotících a výběrových komisí Uzavírání dohod o přidělení prostředků s úspěšnými předkladateli a dodavateli Výběr klientů Realizace plateb Monitoring a kontrola

13 Úspěch Čerpání finančních prostředků z ESF - připravenost implementačních struktur - kvalitní projekty Žadatelé o finanční pomoc z ESF - budoucí projekty zaměřeny na řešení problémů cílových skupin příjemců pomoci, zajištění naplnění výše uvedených opatření Proplácí se pouze uznatelné náklady

14 Realizátoři projektů Úřady práce Zaměstnavatelé Vzdělávací instituce Nestátní neziskové organizace Zaměstnavatelské agentury Organizace sociálních partnerů Obce, kraje - Upravují jednotlivá opatření - Dodatek OPRLZ

15 Jak na to Projektový záměr, který řeší problém Najít zdroj financování – Operační program Projekt v souladu s cílovými skupinami a aktivitami příslušného opatření Výzva – předložit projekt Hodnocení projektů Uzavírání dohod o přidělení prostředků s úspěšnými předkladateli projektů

16 Uznatelné náklady proplácí se pouze uznatelné náklady nezbytné pro realizaci projektu zahrnuté do rozpočtu projektu vzniklé v době trvání smlouvy o financování evidované, identifikovatelné, ověřitelné v souladu s nařízením Komise ES č. 1784/1999 o ESF na typy činností uvedených v opatření, resp. výzvě – na aktivity v souladu s obsahovou stránkou a cíli projektu neinvestiční

17 Limity – grantová schémata Doba trvání projektu max. 24 měsíců Minimální částka na jeden projekt Kč Maximální částka na jeden projekt Kč Projekt lze financovat do výše 100 % uznatelných nákladů, podnikající subjekty se podílí na financování dle rozhodnutí ÚOHS č.j. VP/S 81/04 – 160 ze dne Zálohové a průběžné platby

18 Oprávnění žadatelé – grantová schémata Fyzické nebo právnické osoby se sídlem v ČR (Praha – výjimka) Přímá zodpovědnost za přípravu a řízení projektu – nikoliv prostředník Partnerství

19 Tendrové projekty Výzvy, předkládání nabídek,hodnocení, uzavírání smluv s dodavateli – vše v režimu zákona č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách

20 Zdroje informací OP RLZ a Dodatek OPRLZ Implementační struktura OP RLZ Příručka pro žadatele o finanční podporu grantovým projektům OP RLZ Vzor formuláře žádosti o finanční podporu z OP RLZ - Evropský sociální fond, OP RLZ pm.uradprace.cz

21 Děkuji za pozornost Ing. Martina Bydžovská Vedoucí oddělení implementace projektů ESF ÚP v Plzni tel.: fax: