? Územní (prostorové) plánování ÚP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁSTROJE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů, od novela.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
! Proces pořízení územního plánu
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

? Územní (prostorové) plánování ÚP Proces hledání dohody o využití území – v našem případě obce hledání shody o využití a uspořádání území s respektem k veřejným zájmům a soukromým zájmům všech subjektů v území působících Cíl stanovování přiměřených kritérií vhodných a nutných pro pro umísťování a uskutečňování činností v území koordinace udržitelného rozvoje územního celku Úkol stanovovat koncepci rozvoje území (urbanistickou a dalších složek osídlení, tj. bydlení, dopravy ad.) stanovovat požadavky na využívání území Management a Rozvoj Obcí ÚP – říjen 2012

! Územní plánování má definované → Kompetence orgánů veřejné správy a všech účastníků ÚP → Zákonem a vyhláškami definované postupy při pořizování, projednání, schvalování, rozhodování → územně plánovacích podkladů (ÚPP) → územně plánovací dokumentace (ÚPD) → pro správní rozhodování o umisťování staveb a funkčním využití území (ÚR, ÚO) Legislativní rámec ÚP Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů. SZ ! Od 1. ledna 2013 platí tzv. velká novela Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací dokumentaci. Vyhlášky č. 498, č. 499, č. 501, č. 502, č. 503/2006 Sb.

? Územně plánovací nástroje Politika územního rozvoje PÚR Územně plánovací podklady ÚPP - Územně analytické podklady ÚAP - Územní studie ÚS Územně plánovací dokumentace ÚPD - Zásady územního rozvoje ZÚR - Územní plán ÚP - Regulační plán RP Nástroje pro správní rozhodování Územní rozhodnutí ÚR Územní souhlas ÚS Územní opatření ÚO (Úprava vztahů v území)

PUR – Politika územního rozvoje ČR pro území republiky pořizuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) schvaluje vláda → sdělení o schválení PUR ve Sbírce zákonů stanoví republikové priority pro územní plánování stanoví rozvojové oblasti a rozvojové osy řeší nadregionální a „mezinárodní“ souvislosti → to, co je společné více krajům je závazná pro zásady územního rozvoje, pro územní plány regulační plány, pro rozhodování v území každé 4 roky MMR zpracovává zprávu o uplatňování PUR PUR zveřejněna na: http://www.mmr.cz/Uzemni-planovani-a-stavebni-rad/Koncepce-Strategie/Politika-uzemniho-rozvoje- Ceske-republiky SZ → § 31, § 32, § 33, § 34 5

ZUR – Zásady územního rozvoje kraje pro celé území kraje pořizuje v přenesené působnosti krajský úřad (KÚ) schvaluje a vydává v samostatné působnosti zastupitelstvo kraje jsou nadřazenou dokumentací pro územní plány obcí jsou závazné pro územní plány obcí řeší regionální a „nadmístní“ souvislosti → to, co je společné více obcím dříve územní plán kraje či územní plán velkého územního celku do 4 let od po vydání zásad pořídí KÚ zprávu o uplatňování ZUR obsah stanoven prováděcí vyhláškou (č. 500/2006 Sb.) SZ → § 36, § 37, § 38, § 39, § 40, § 41, § 42 6

Územní plán obce → Management a Rozvoj Obcí Nástroje – prosinec 2012 7

* Co už víme Územní plán je → koncepční nástroj → dlouhodobý časový horizont → proces a obsah je zákonně stanovený a vymahatelný ! na rozdíl od obsahu a procesu programu či strategického plánu obce → nástrojem plánování rozvoje území - územně plánovací nástroj → územně plánovací dokumentací ÚPD ! společenským zadáním pro zadání územního plánu je programový či strategický dokument obce ! obec územní plán mít nemusí, ale bez ÚP se v podstatě nemůže rozvíjet 8

Regulační plán vyhlašován zastupitelstvem obce v samostatné je pořizován v přenesené působnosti vyhlašován zastupitelstvem obce v samostatné působnosti opatřením obecné povahy pořizuje se a zpracovává pro část území obce pro jednoznačně vymezenou lokalitu je závazný a v určené ploše nahrazuje územní rozhodnutí řeší/stanoví využití jednotlivých pozemků a určuje regulační prvky plošného a prostorového uspořádání zpracování RP pro část obce (koridoru nebo plochy) může být uloženo zásadami územního rozvoje (kraje) – musí být s obcí dohodnuto ! Regulačním plánem může obec účinně koordinovat zejména investiční politiku budování veřejné infrastruktury obcí. SZ → § 57, § 61, § 62, § 63, § 64, § 66, § 67, § 68, § 69, § 70, § 71 Management a Rozvoj Obcí Nástroje – prosinec 2012 9

Ukázka regulačního plánu

ÚAP – Územně analytické podklady kraje pro správní území kraje pořizuje v přenesené působnosti krajský úřad projednává zastupitelstvo kraje jsou podkladem pro zpracování ZUR (zásady územního rozvoje) → plní funkci průzkumů a rozborů pro zadání ZUR grafická a textová část obsah stanoven vyhláškou zveřejněny na www krajů SZ → § 26, § 27, § 28, § 29 Vyhláška č. 500/2006 Sb. 11

ÚAP – Územně analytické podklady ORP pro správní území obce s rozšířenou působností (SO ORP – „trojky“) pořizuje v přenesené působnosti obec ORP neschvalují se, mohou být projednány jsou podkladem pro zpracování a odůvodnění územního plánu obce plní funkci průzkumů a rozborů pro zadání grafická a textová část zveřejněny na www obcí s rozšířenou působností (ORP) SZ → § 26, § 27, § 28, § 29, Vyhláška č. 500/2006 Sb. 12

ÚS – Územní studie pro vymezené území kraje nebo obce pořizuje se a zpracovává pro vybraná území podmínka zpracování je uložena ZUR nebo ÚP pořizuje pořizovatel v přenesené působnosti (obec nebo kraj) zadání územní studie určí obsah, rozsah, cíle, účel grafická a textová část tzv. se vkládají do evidence územně plánovací činnosti → www.úúr.cz SZ → § 25, § 30, § 43 13

Podklady Doporučené odkazy Vlastní podklady a zkušenosti. Platná legislativa. Vlastní podklady a zkušenosti. Doporučené odkazy Ministerstvo pro místní rozvoj www.mmr.cz Ústav územního rozvoje www.úúr.cz Portál územního plánování portal.uur.cz Města a obce www.obce.cz Portály obcí ORP → ÚAP Portály krajů → ZUR, ÚAP Portály měst a obcí → ÚP

Děkuji za pozornost  Iveta Lukášová Do jaké rozvojové osy a rozvojové oblasti patří Vaše ORP? Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – listopad 2012