KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Územně analytické podklady
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Havarijní plán kraje.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
územního plánování na obcích v roce 2007
Seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou

„VYUŽITÍ VÝSTUPŮ PROJEKTU ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE V ÚPD“

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA: ZÁKON Č. 50/1976 sb. O ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍM ŘÁDU VYHLÁŠKA Č. 135/2001 Sb. O ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍCH PODKLADECH A ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ DOKUMENTACI

§ 2 (1)Územní plánování zahrnuje mimo jiné tyto úkoly a činnosti: a)stanoví limity využití území, b)reguluje funkční a prostorové uspořádání území, c)určuje nutné asanační, rekonstrukční nebo rekultivační zásahy do území a stanoví způsob jeho dalšího využití,

ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ JE JEDNÍM ZE ZPŮSOBŮ JAK PŘISPĚT K ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY POVODNÍ ZA POMOCÍ NÁSTROJŮ STANOVENÝCH ZÁKONEM

Základní nástroje územního plánování : Územně plánovací podklady Územně plánovací dokumentace Územní rozhodnutí.

OBSAH ÚPP A ÚPD JAKO NÁSTROJE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Přípravné práce (1) Přípravné práce se zabezpečují ve spolupráci pořizovatele s dotčenými kraji a obcemi, orgány státní správy a s právnickými a fyzickými osobami, které se podílejí na využití území, a zahrnují a) vymezení řešeného území v mapových podkladech, b) shromáždění dostupných podkladů a informací o stavu území (jeho možných ohrožení, např. sesuvy, haváriemi, stanovená záplavová území) a záměrech jeho využití v rozsahu potřebném pro zpracování příslušné územně plánovací dokumentace, c) vyhodnocení uvedených podkladů a informací.

§ 10 Průzkumy a rozbory Cílem průzkumů a rozborů je vyhodnotit současný stav a podmínky využívání území a zjistit jeho hodnoty, rozvojové tendence, problémy a střety zájmů v řešeném území. Průzkumy a rozbory jsou podkladem pro zpracování zadání a pro řešení územně plánovací dokumentace. Grafická část průzkumů a rozborů obsahuje zejména výkres limitů využití území vyplývajících z právních předpisů a správních rozhodnutí a dále problémový výkres, který souhrnně znázorňuje zjištěné záměry na změny v území, veřejné zájmy chráněné dotčenými orgány státní správy podle zvláštních právních předpisů, střety těchto záměrů a zájmů a nejdůležitější problémy, které by měly být řešeny v územně plánovací dokumentaci.

OBSAH VÝKRESU LIMITŮ: údaje vyplývajících z právních předpisů a správních rozhodnutí, včetně stanovených záplavových území (§ 10 odst. 3),

ŘEŠENÍ ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ DOKUMETNACE VŠECH STUPŇŮ: limity využití území včetně stanovených záplavových území (VIZ PŘÍLOHA K VYHLÁŠCE Č. 135/2001 Sb.

GRAFICKÁ ČÁST ÚPD: v dalších dle potřeby samostatných výkresech se graficky znázorňují …………. h) stanovená záplavová území.

KONKRÉTNÍ PŘÍKLADY PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V ÚP Budování retenčních nádrží, suchých podrů Vhodné trasování liniových staveb (zamezení nebo naopak využití hradícího efektu dopravní stavby) Budování údolních nádrží se stanoveným manipulačním řádem ve vhodných profilech Ost.

MOŽNOSTI PROMÍTNUTÍ PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V ÚPD: VYHODNOCENÍ SITUACE V ÚZEMÍ NA ZÁKLADĚ STANOVENÝCH PRAVIDEL NAVRHOVANÉ ZPŮSOBY NA ZABEZPEČENÍ OCHRANY ÚZEMÍ (NAPŘ. VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ STAVBY ) NÁVRH NA PROVEDENÍ ASANACÍ NEBO ASANAČNÍCH ÚPRAV (odstranění staveb ze zátopových území)

„ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ -JEHO VYUŽITÍ V ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ ČINNOSTI KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE: Získání podstatných informací o stavu, možnostech a limitech využití území a jiných závazných omezeních vyplývajících z právních předpisů, schválené územně plánovací dokumentace a platných správních rozhodnutí. Jako jeden z územně technických podkladů se zpracovávají způsobem umožňujícím zejména využití pro zpracování územně plánovací dokumentace, územně plánovacích podkladů, pro územní rozhodování a pro další potřeby veřejné správy, např. v digitální podobě. Zajištění průběžné aktualizace

PERSPEKTIVY PRÁCE NA PROJEKTU: APLIKACE VÝSTUPŮ VE STÁVAJÍCÍ ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ ČINNOSTI A ZABEZPEČENÍ POŽADAVKŮ VYPLÝVAJÍCÍCH Z ÚČINNOSTI NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA (POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ) Územně plánovací podklady tvoří územně analytické podklady, které zjišťují a vyhodnocují stav území a územní studie, které ověřují možnosti a podmínky změn v území; slouží jako podklad k pořizování politiky územního rozvoje, územně plánovací dokumentace, její změně a pro rozhodování v území.