Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ULURU symbol Austrálie.
Advertisements

Krajské město: Ústí nad Labem
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
SEDLIŠTĚ.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Místo, které bych chtěl navštívit
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Kostelec nad Černými lesy
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Nových sedm divů světa.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Jaderné elektrárny.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
1.Maják v písku Na vrcholu skály Jutland v Dánsku byl postaven roku 1900 maják Rubjerg Knude.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Doly a lomy Vytvořili David a Petr.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Taj Mahal Indie.
Krkonoše Robin Plch IX.A
ULURU symbol Austrálie.
Egyptské pyramidy.
Wales a hlavní město Cardiff.
MĚLNICKÉ PODZEMÍ STUDNA.
CHKO Český kras.
Důl DUKLA
Fy – kvarta Yveta Ančincová
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Mírov Mírov.
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
Turistická sezona, cestovní ruch a služby ve Středočeském kraji Ing. Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje.
Pyramidy.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Evropské zajímavosti.
Krušné hory.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Zručský park.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Energetické suroviny - palivo
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Uhlí.
Větrné mlýny na Slovácku
Hallstatt světové dědictví Rakousko.
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Stavba koksárenských pecí u dolu Jan, později ČSA v době od vzniku v r
HORNICKÁ MUZEA, SKANZENY, NAUČNÉ STEZKY, DŮLNÍ DÍLA A SPOLKY
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker

HORNICKÝ SKANZEN DŮL MAYRAU VE VINAŘÍCÍCH U KLADNA Hornický skanzen důl MAYRAU se nachází na západním okraji obce Vinařice u Kladna asi 30 km západně od hl. města Prahy. Skanzen svým návštěvníkům nabízí prohlídku technických památek zaměřených na dokumentaci a prezentaci hornické činnosti na Kladensku a Slánsku. Nad okolní krajinou dominuje svými dvěma věžemi.

VZNIK A KONEC DOLU Uhlí bylo objeveno za vlády Marie Terezie(1877), když dva dřevorubci našli v lese na místě, kde nyní stojí důl, kousky černého kamenného uhlí. Zkusili, jestli uhlí hoří. Zjistili, že hoří lépe a úsporněji než dřevo. Lidé se vrátili na místo, kde uhlí našli a o několik let později tam vznikl důl, který se stal největším z 1050 dolů, jam a štol v ČR. -vznik:1880 -doba provozu:80 let -konec úplného používání dolu:1997 -děkovní mše na počest objevu uhlí:1773

NĚCO O DOLU V dole se těžilo černé kamenné uhlí, které se vyváželo do sousedních států. Uhlí z tohoto dolu se za 2. světové války vyváželo hlavně do Německa, kde jej používali fašisté. Důl měl dvě jámy. První jménem Robert a druhá jménem Mayrau. Šachty a jámy hloubili bezdomovci. Šachty byly 527 metrů hluboké. V dole pracovalo 1600 lidí, mezi nimi pracovali i vězňové. Počtem zaměstnaců se v ČR nikdo nevyrovnal. Nejprve se uhlí sbíralo jen na povrchu, ale později i v podzemí. Důl měl výtah-klec, ve které se vozili dělníci nahoru a dolu. Její zatížení bylo 1800 kilogramů. V dole se muselo hodně větrat, protože v podzemí bylo málo vzduchu.

ZVLÁŠTNOSTI DOLU -jediný důl v evropě s coxem 27.mil. let starým -poslední důl v ČR, kde pracovali koně -dnes je zachována původní stavba a je tu vše funkční

PROČ DŮL SKONČIL Důl Mayrau skončil s výrobou v roce 1997 kvůli výbuchu plynu v sousedním dole Schueller.

VYBAVENÍ DĚLNÍKA -lampa- sloužila ke svícení v jámách -vzduchová bomba- kyslík pro dělníka, když v dole začal požár -helma- ochrana hlavy

FOTOGALERIE