Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větrné mlýny na Slovácku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větrné mlýny na Slovácku"— Transkript prezentace:

1 Větrné mlýny na Slovácku

2 Větrný mlýn Je zařízení, jehož hlavní součástí je větrná turbína, která dokáže přeměňovat větrnou energii na kinetickou energii. V mnoha zemích světa se používal k mletí mouky a pumpování vody.

3 Mlýn sloupový (nebo také německý) je dřevěný mlýn, který se celý natáčí proti směru větru podle svislé osy, tvořené pevným dřevěným sloupem. Mlýn holandský je pevná, u nás většinou zděná stavba na kruhovém půdoryse, kde se natáčí s vrtulí pouze střecha.

4 Větrný mlýn u Klobouk Z historických pramenů se dovídáme, že v Kloboukách stávalo celkem osm větrných mlýnů, které však postupem doby zanikaly. Ještě koncem 19. století stály na jižních svazích Klobouk čtyři větrné mlýny Dnes už tady stojí jenom jeden, má kompletní vnitřní vybavení a je plně funkční

5

6 Kuželovský větrný mlýn
Mlýn zpřístupněn veřejnosti. V současné době je to nejlépe zachovalý větrný mlýn holandského typu v ČR. Je zde kompletní technologie mletí.

7

8 Větrný mlýn Starý Poddvorov
  Větrný mlýn beraního typu, celodřevěné konstrukce, pochází z roku 1870. Je situován na návrší, asi 3 km od obce Starý Poddvorov směrem na Čejkovice.

9

10 Jméno a příjmení: Klára Nývltová Třída: 9.B Datum:


Stáhnout ppt "Větrné mlýny na Slovácku"

Podobné prezentace


Reklamy Google