Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderné elektrárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderné elektrárny."— Transkript prezentace:

1 Jaderné elektrárny

2 Černobyl Jaderná elektrárna Černobyl, postavená na Ukrajině poblíž hranic s Běloruskem, sestávala ze čtyř bloků, z nichž v každém pracoval jaderný reaktor.

3 Jaderná nehoda Jaderná nehoda zničila 26. dubna 1986 v 1:24 hodin ráno 4. blok jaderné elektrárny Černobyl a jejím důsledkem bylo nejmasivnější radioaktivní zamoření, které dodnes lidstvo pocítilo.

4 Jaderná havárie Jaderná havárie vznikla v důsledku experimentu, který měl v reaktoru jaderné elektrárny ověřit setrvačný doběh turbogenerátoru. Zkouška měla být provedena těsně před odstavením reaktoru z provozu. V průběhu testu ale došlo k několika vážným chybám a lidským selháním, na jejímž konci byla katastrofální jaderná havárie.

5 Radioaktivní zamoření
Radioaktivní zamoření z jaderné elektrárny Černobyl zasáhly značnou část Evropy. Podle zprávy Černobylského fóra bylo v důsledku havárie jaderné elektrárny zhruba km čtverečních v Evropě kontaminováno Cesiem.

6 Černobyl Před výbuchem po výbuchu

7 Temelín Jaderná elektrárna Temelín, obecně často nazývaná Temelín je elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. Stojí v Jihočeském kraji asi 5 km jižně od města Týn nad Vltavou 24 km severně od Českých Budějovic u obce Temelín v místech, kde stávala vesnice Temelínec. V roce 2006 elektrárna vyrobila přibližně 14 % výroby elektřiny v Česku.

8 Temelín

9 Temelín Jaderná elektrárna musí stát u velkého zdroje vody, nejlépe přehrady či větší řeky. Velké množství vody se totiž používá ke kondenzaci páry z turbíny v chladicím okruhu elektrárny. Ze čtyř chladicích věží Temelína se odpaří voda o obsahu bazénu v pražském Podolí asi za 20 až 30 minut. Přitom odpařená voda tvoří minimum používaného množství v uzavřeném okruhu chladicí vody.

10 Pět stupňů hloubkové bezpečnosti
1. pevná keramická struktura samotného paliva 2. pokrytí palivových produktů 3. tlaková hranice primárního okruhu 4. železobetonová šachta reaktoru 5. ochranná obálka (kontejnment)

11 Temelín-vlastní foto

12 Graf – Viditelnost jaderné elektrárny z místa bydliště (2003)


Stáhnout ppt "Jaderné elektrárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google