Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO

2 Pyramidy v Gíze V Gíze jsou celkem 3 velké pyramidy

3 První pyramida v Egyptě
Úplně první pyramidu si od svého architekta Imhotepa nechal postavit panovník 3.dynastie Džoser v Sakkáře. Podle toho také nazývána Džoserova pyramida. Uprostřed areálu, který byl dlouhý 545m a široký 280m, stojí šestistupňová pyramida vysoká 60m. Na rozdíl od pozdějších pyramid byl její půdorys obdélníkový (125 krát 109m). Má velmi členité podzemí s mnoha šachtami, chodbami a místnostmi, které kdysi sloužily k uložení ostatků panovníka a členů jeho rodiny.

4 Stručný popis 1.pyramidy CHEOPSOVA PYRAMIDA
Cheopsova pyramida je největší z pyramid Stavba největší z pyramid,by znamenala úctyhodný technický výkon i dnes. Odhaduje se, že během celého období vlády faraona Cheopsa (23 let) museli dělníci v lomu vylomit a opracovat obrovských kamenných bloků o váze asi dvě a půl tuny, dopravit je na místo a uložit s milimetrovou přesností. Její základna měří 230 x 230 metrů, na výšku má 146 m.

5 Cheopsova pyramida

6 Další velké pyramidy v Gíze
Racheofova pyramida Menkaureova pyramida

7 Racheova sfinga a za ní Racheova pyramida

8 Menkaureova pyramida Menkaureova pyramida je nejmenší pramida, která se nachází v Gíze u Káhiry (Egypt). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. V době jejího vzniku už byla egyptská říše pravděpodobně oslabena, ale není známo, kvůli čemu se tak stalo. Jeho pyramida je na poli v Gíze nejmenší, ale i tak už nikdo jiný po něm vyšší pyramidu nepostavil. Základna pyramidy měří 108,4 metru a vysoká je „jen“ 66,45 metru. Na její stavbu bylo použito větší množství žuly, což byl materiál mnohem prestižnější než pískovec. Podle dostupných zpráv však byla pyramida ze všech nejkrásnější, a to díky obložení, které mělo být v dolní třetině z asuánské červené žuly, ve střední třetině z bílého turského vápencea špička byla opět z červené žuly. Toto obložení se dochovalo až do 16.století, kdy bylo uloupeno mamlúky.

9 Menkaureova pyramida

10 Doufám,že se Vám moje prezentace líbila a něco jste se dozvěděli 


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO."

Podobné prezentace


Reklamy Google