Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egypt Pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egypt Pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egypt Pyramidy

2 Pyramidy Jehlanovité stavby, jejichž základem bývá zpravidla trojúhelník nebo čtyřúhelník (= pyramida má obvykle tři nebo čtyři trojúhelníkové strany). Nejjednodušší jsou pyramidy na přibližně čtvercové základně (= nevzniká problém spojit stěny do jednoho bodu) – většina pyramid.

3 Kde všude můžeme pyramidy najít?
Egypt Núbie Střední Amerika Francie Řím (Cestiova pyramida) Ukrajina

4 Pyramidy v Egyptě Nacházejí se zde nejstarší a nejznámější pyramidové stavby. Jsou to jedny z největších staveb v historii. Egyptské pyramidy jsou postaveny z velkých kamenných bloků, nebo z cihel. Všechny pyramidy byly postaveny v letech 2700 – 1700 př.n.l.

5 Vědci se shodují na tom, že pyramidy sloužily jako hrobky králů.
Poblíž některých pyramid můžeme najít menší pyramidy, které sloužily jako hrobky manželek králů. Některé pyramidy měly také náboženské účely.Egyptologové tvrdí, že v nich přebývala královna ba. Dvě pyramidy zasvěcené jednomu králi znamenají, že dotyčný vládl Dolnímu i Hornímu Egyptu. Některé pyramidy vůbec nemusejí skrývat královo tělo. Prostě se nechal pohřbít jinam.

6 Pyramidy vznikají ve Staré říši (v tzv. raně dynastickém období).
Nejstarší stupňovitou pyramidu najdeme v Sakkáře – Džoserova pyramida.

7 Ostatní pyramidy se nacházejí v Gíze, v Údolí králů.
Zde byli pohřbeni vládci 4.dynastie. Základna největší pyramidy krále Chufua (řecky Cheopse) měla původně rozměry 230x230m a její vrchol sahal do výšky 146m.Ve starověku byla počítána k sedmi divům světa.

8 Pyramidy jsou také jediné z dochovaných divů.
Cheopsova pyramida byla nejvyšší stavbou až do stavby Eifelovy věže.

9 Rachefova pyramida Menkaureova pyramida

10 Cheopsova pyramida Džoserova pyramida

11 Nubijské pyramidy Ve srovnání s egyptskými pyramidami nejsou tak známé. Jsou ovlivněny egyptskými pyramidami, ale jsou menší a strmější. Výstavba trvala přibližně do roku 300. Pyramidy vyjadřují pouze králův pomník, nikoli hrobku.

12 Středoamerické pyramidy
Pyramidy se zde začaly stavět už za doby Olméků (kolem roku 1200př.n.l.).Tyto pyramidy byly postavené z hlíny. Nejvýznačnější pozůstatky Mayů a Aztéků. Materiálem byly malé kamenné kvádry, které byly spojovány pomocí cementové malty.

13

14 Pyramida Měsíce

15 Pyramidy ve starověkém Římě
Nejznámější dosud existující je Cestiova pyramida.27metrů, z konce 1.století př.n.l. Výstavba v průběhu římské říše. Další je ve Faliconu ve Francii. V Římě byla postavena pyramida Meta Romuli, která byla zničena koncem 15.století.

16 Pyramidy v moderní architektuře
Koncem 20.století se pyramidy začaly v architektuře opět objevovat. Využívá se zpravidla sklo, které působí lehce a nadčasově. Paříž – pyramida v Louvre USA – hotel Luxor v Las Vegas

17


Stáhnout ppt "Egypt Pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google