Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Pyramidy

2 Proč se stavěly pyramidy?
Pyramidy byly stavěny jako hrobky panovníků. Součástí pohřební výbavy byly dary, které měly ulehčit nebo umožnit posmrtný život. Hroby se vykrádaly, proto se začaly stavět nedobytné trezory v podobě pyramid . Předchůdce pyramid se nazývaly mastaby. Orientace vchodu na S vychází z nábož.představ, protože měly-li duše zemřelých sídlit u hvězd, které nikdy nezapadají, musely to být hvězdy na severu.

3 Jak se stavěly pyramidy?
Veškeré práce byly konány pomocí kamenných či měděných nástrojů. Kámen z kamenolomů se převážel na dřevěných saních -> polévaly se vodou -> umožnilo lepší klouzaní. K pyramidám byly nejspíš přistavovány rampy -> po nich kameny nahoru (fungovaly jako nakloněné roviny). Na stavbě se nepodíleli otroci! Pyramidu stavělo několik tisíc lidí, 2 desítky let.

4 Džoserova pyramida

5 Džoserova pyramida Nejstarší pyramida, v Sakkáře
Okolo roku 2680 př.n.l. Její stavitel Imhotep Byla vysoká 60 m a zaujímala plochu 140 x 118 m. Pohřební komora byla 3 metry dlouhá a přes 1,5 metru široká. Džoserovo mumifikované tělo se nikdy nenašlo

6 Pyramidy v Gíze Plošina Gízy je rozsáhlý vápencový útvar, který stavitelům nejenže poskytl zásoby stavebního kamene, ale posloužil též jako velice vhodný podklad pro stavbu pyramid.

7 Cheopsova pyramida Je nejvyšší pyramidou v Gíze i na světě.
146,5 metru Řadí se mezi Sedm divů světa. Na západním břehu Nilu ji nechal postavit druhý král 4.dynastie Staré říše Chufu. Vzorem mu přitom byla Červená pyramida jeho otce Snofrua.

8 Rachefova pyramida Vypadá vyšší->stojí na vyvýšeném místě.
Pohřební komora pod povrhem země. Patří k ní Velká sfinga – ležící lev s hlavou muže (panovníka), 73 m. Vytesána z výběžku vápencového skalního podloží. Tělo Sfingy bylo původně omalováno načervenalou okrovou barvou.

9 Menkauerova pyramida Nejmenší z gízských pyramid.
Stojí nejdále od nilského údolí. 66, 45 m vysoká Podle Herodota patřila tato pyramida Chufuově dceři Rhodapis. Byly objeveny zbytky dřevěné antropoidní rakve nesoucí Menkaureovo jméno. Nacházejí tři malé pyramidy Menkaureových manželek.

10

11 Úpadek pyramid Po výstavbě třech velkých pyramid v Egyptě došla všechna naleziště vápence a dalšího stavebního kamene->staví se již méně. Příchodem Střední říše se postupně stavba pyramid vytrácí a stále větší popularitu získávají hrobky vytesané ve skalách nebo v podzemí. Po nástupu Nové říše stavba pyramid jako hrobek končí. Pyramidy nacházejí uplatnění jako ozdoby chrámů a staveb.


Stáhnout ppt "Pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google