Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"— Transkript prezentace:

1 ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/

2 Velká čínská zeď

3 OBSAH Základní údaje Velké čínské zdi Zajímavosti Mapa trasy Význam
Stavba Pevnost Jiayuguan Zdroje

4 Je symbolem Číny začala vznikat už v roce 221 před naším letopočtem je největší stavbou lidské historie a čísla, která ji popisují, jsou fascinující zdobí ji pětadvacet tisíc strážních věží je dlouhá minimálně 8860 km (údaje se různí), vysoká 7-9 m hradby byly uzpůsobeny tak, aby mohlo jet vedle sebe 5-6 mužů na koních

5 Zajímavosti Výstavba kolosu si vyžádala velké oběti, proto se jí také říká nejdelší hřbitov světa. Zeď údajně postavilo lidí. Pro způsob, jakým se vine krajinou a „lemuje“ vrcholky kopců a hor, se jí říká Dračí hřbet Stala se nepřekonatelnou překážkou pro mongolské nájezdníky

6

7 Proč vznikla? Zeď byla kdysi branou i hrází. Chránila čínskou říši před nájezdy kočovníků a barbarů. Kromě samotné zdi, která místy měřila i deset metrů, ji tvořilo ještě zázemí pro vojáky – skladiště, kasárna, spojovací chodby uvnitř zdi a v neposlední řadě i strážní věže. Ty od sebe měly být v ideálním případě vzdálené na dostřel dvou šípů, v některých hůře dostupných oblastech jsou ale vzdálenosti mezi věžemi i osmnáct kilometrů. Podél zdi byly také vybudovány chrámy, svatyně, čajovny a věže s hodinami. I přes účel stavby bylo při stavbě uplatněno umělecké cítění - věže, brány a pevnosti jsou krásně propracované a najdeme zde několik stavebních slohů.

8 Fotogalerie

9 Stavba zdi Zeď je postavena z hlíny, kamene, dříví, tašek i cihel podle toho, jaké suroviny byly v daném kraji dostupné. Dochovaly se proto jen ty úseky, které byly postaveny z trvanlivého materiálu. K přepravě materiálu se používala převážně lidská síla, lidské řetězy, dvoukolové káry, rumpály, ale i mezci i kozy. Velká čínská zeď skvělým způsobem využívá obranné vlastnosti terénu a vine se tak, aby to bylo co nejvýhodnější pro obranu.

10 Zděná pevnost města Jiayuguan v západní části Velké čínské zdi

11 Zdroje: www.novinky.cz/cestovani/exotika/
fotobanka Profimedia KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"

Podobné prezentace


Reklamy Google