Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK 1.4.72038519
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Krajina jižních Čech Tato oblast se může pyšnit nádhernou přírodou, starobylými památkami a národním parkem Šumava. Nejvyšší horou je Plechý (1378 m). Šumava má velkou zásobu dřeva, je tu mnoho jezer. Největší jezero v ČR je Černé jezero.

3 Šumava Panuje tu drsné podnebí, často prší, proto je zde hodně vláhy.
Nachází se tu Boubínský prales. V horách pramení naše nejdelší řeka Vltava. Na Vltavě se nachází naše největší vodní nádrž Lipno, dále pak Orlík a Slapy.

4 Jihočeská krajina Na řece Lužnici (vlévá se do Vltavy) se koná mnoho vodních sportů. Jihočeské rybníky – ty byly zakládány kolem města Třeboň, aby se v nich chovaly ryby (v 16. století). Největším rybníkem u nás je Rožmberk (podle rodu Rožmberků).

5 Města jižních Čech České Budějovice – hlavní jihočeské centrum, mají okolo obyvatel. Známé jsou výrobou piva – Budějovický Budvar – státní podnik. ČB mají největší náměstí v ČR. Nedaleko Budějovic leží jaderná elektrárna Temelín a také velmi navštěvovaný zámek Hluboká.

6 Města jižních Čech Český Krumlov – nádherné historické město, jezdí sem mnoho turistů Tábor – starobylé město, centrum husitských vojsk pod vedením Jana Žižky. Třeboň – centrum největších českých rybníků Rožmberk a Svět.

7 Další města Jindřichův Hradec Prachatice
Husinec u Prachatic – rodiště Jana Husa, upáleného v německé Kostnici července 1415. Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 5. Předmět: Vlastivěda Anotace: po ověření tohoto učebního materiálu poznají žáci jižní Čechy.


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK"

Podobné prezentace


Reklamy Google