Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A 8.12.2008 „kraj vody“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A 8.12.2008 „kraj vody“"— Transkript prezentace:

1 Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A 8.12.2008 „kraj vody“

2 Základní údaje  Krajské město: České Budějovice  Rozloha kraje: 10 056 km² (představuje 12,8 % rozlohy státu)  Počet obyvatel: 626 042  Hustota osídlení: 62 obyvatel na km² (nejnižší hustota osídlení v zemi)  Počet okresů : 7 (České Budějovice, Česká Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor)  V Jihočeském kraji je 623 obcí, z toho 53 měst  Hejtman: Mgr. Jiří Zimola (ČSSD)  Nejvyšší bod: Plechý (1 378 m)  Historické země: Čechy + Morava do roku 1920 také Dolní Rakousy  !!! Do května 2001 se jmenoval Budějovický kraj.

3 Fyzickogeografická charakteristika  Krajina Jihočeského kraje je známa řadou rybníků ve dvou pánvích - Českobudějovické a Třeboňské. Okolo se vypínají kopce Středočeská pahorkatina, Českomoravská vrchovina, na hranicích s Rakouskem Novohradské hory a na jihozápadní hranici druhé nejvyšší pohoří v Čechách - Šumava.  Nejvyšší bod kraje: vrchol hory Plechý / Plöckenstein (1378 m),  Nejnižší bod: hladina Orlické přehrady (350 m).  Průměrná nadmořská výška činí 400-600 m.  Vodní toky:  Vltava (430,2 km), Lužnice (153 km ), Otava (113 km), Blanice (93,3 km), Malše (89,5 km) Nežárka (56,2 km)  Vodní nádrže:  Lipno (na pozadí vlevo), Orlík, Hněvkovice, Římov, Husinec, Landštejn, Lipno  Rybníky  Rožmberk (489 ha – na pozadí vpravo), Horusický rybník (416 ha), Bezdrev (394 ha), Dvořiště (337 ha)  Ochrana přírody  Největším chráněným přírodním územím je Šumava., chráněná jednak jako chráněná krajinná oblast, jednak (jádro území) jako národní park. Druhou důležitou biosférickou rezervací je Třeboňsko. Méně známé ale neméně krásné jsou PřP Novohradské hory a CHKO Blanský les.

4 Socioekonomická charakteristika  Obyvatelstvo:  Ke 30. červnu 2005 v kraji žilo 626 870 obyvatel.  Nejlidnatějším okresem je okres České Budějovice (180 024)  Nejméně lidnatým je okres Prachatice (51 558).  Průměrná měsíční mzda v kraji činí 14 204 Kč (stav k 31. 3. 2002)  Nezaměstnanost: 5,5 % (stav k 31. 5. 2002).

5  Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene a cihlářských hlín.  Vzhledem k nalezištím křemene a křemenného písku zde vznikl také průmysl sklářský.  Budování průmyslu navazovalo i na místní tradice, a to především v rozvoji dřevozpracujícího (Jitona, Jihočeské dřevařské závody), textilního (Jitex, Otavan, Šumavan, Jitka, Fezko) a potravinářského průmyslu (Jihočeské mlékárny).  Zemědělství Jihočeského kraje se v rostlinné výrobě orientuje na pěstování obilovin, olejnin (řepka olejka), brambor a ovoce (třešně, jablka, rybíz, švestky).  V živočišné výrobě je významný chov skotu, drůbeže a prasat. Hospodářství  Chov ryb v 25 000 ha vodních ploch představuje polovinu produkce v rámci celého Česka.  Novým energetickým centrem je jaderná elektrárna Temelín.

6 Turistický ruch  Na území Jihočeského kraje se nachází množství historicky cenných památek i ucelených městských památkových rezervací.  Je zde i mnoho hradů a zámků. Turisty přitahuje i klášter ve Vyšším Brodě a další památky.  V Jihočeském kraji je 16 vesnických památkových rezervací. Jedna z nich, Holašovice, byla rovněž zapsána na seznam UNESCO.  Centrum Českého Krumlova bylo dokonce zapsáno na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.  Na venkově lze nalézt řadu malebných vesnic s typickými zděnými staveními jihočeské lidové architektury - tzv. selské baroko.

7 Hrady a zámky  Blatná  Červená Lhota  Český Krumlov  Hluboká nad Vltavou  Jindřichův Hradec  Kozí Hrádek  Orlík nad Vltavou  Rožmberk nad Vltavou  Strakonice  Třeboň  Zvíkov a další …

8 Turistická místa  Boubínský prales  Holašovice (obec v seznamu Unesco)

9 Shrnutí (zápis) Jihočeská kraj  Hlavní město: České Budějovice  Rozloha: 10 056 km2  Obyvatelstvo: 625 042  Povrch: Středočeská pahorkatina, Českomoravská vrchovina, Šumava řeky: Vltava, Lužnice, Otava,… nádrže: Lipno, Orlík,… rybníky: Rožmberk, Bezdrev,...  Průmysl: dřevozpracující, potřevinářský, textilní  Zemědělství: obiloviny, olejniny, brambor, ovoce chov skotu  Rybolov  Temelín  CHKO + NP Šumava, CHKO Blanská les  Hrady a zámky: Červená Lhota, Hluboká nad Vltavou, Orlík nad Vltavou

10 Zdroje WWW. Wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A 8.12.2008 „kraj vody“"

Podobné prezentace


Reklamy Google