VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
Analýza peněžních toků – cash flow
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
VÝNOSY.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Oceňování majetku a závazků
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANCE 2014/2015.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Základy účetnictví 4. přednáška.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Kalkulace nákladů.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_254.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základy účetnictví 3. přednáška.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Základy firemních financí
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)

Definice Slouží ke zjištění zisku a způsobu tvorby složek VH Zahrnuje náklady a výnosy VÝNOSY – NÁKLADY = VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ (VH) Struktura VZZ v ČR je založena na zjednodušeném druhovém členění nákladů, tj. jsou uspořádány do oblastí tvořící podnikatelské aktivity. Náklady a výnosy jsou uspořádány do následujících oblastí – provozní, finanční a mimořádné aktivity. V ČR zjišťujeme VH odděleně za tyto činnosti, tj. VZ má vertikální strukturu.

NÁKLADY, VÝNOSY NÁKLADY Peněžní vyjádření vynaložených nebo obětovaných ekonomických zdrojů na určitý výsledek ekonomické aktivity, tzv. výkon, která přináší očekávaný ekonomický prospěch, tzv. výnos. Peněžní vyjádření spotřeby výrobních činitelů. Se vznikem nákladu ve výsledovce je nerozlučně spojen úbytek majetku podniku vykazovaného v rozvaze (snížení netto aktiv). VÝNOSY Peněžní vyjádření ekonomického prospěchu, který daný podnik získá účelným vynaložením ekonomických zdrojů, čili nákladů. Vznikají zpravidla zhodnocením výrobků a služeb na trhu (tržním zhodnocením). Se vznikem výnosu ve výsledovce je nerozlučně spojeno hodnotové navrácení spotřebovaného a přírůstek nového majetku podniku (zvýšení netto aktiv).

STRUKTURA VH 1. PROVOZNÍ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ 2. FINANČNÍ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ 3. VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA BĚŽNOU ČINNOST 4. MIMOŘÁDNÝ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ 5. VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA ÚČETNÍ OBDOBÍ Zisk = Výnosy > Náklady Ztráta = Výnosy < Náklady

Výsledek hospodaření VH z provozní činnosti – je určen ze základních a opakujících se činností podniku Přidaná hodnota – lze ji zjistit z VZZ jako = (obchodní marže + výkony) – výkonová spotřeba. Výkony jsou výstupy produkce a zahrnují zejména tržby a nedokončenou výrobu. Výkonová spotřeba znamená nakoupené vstupy a patří zde např. spotřeba materiálu nebo služeb. VH z finanční činnosti – souvisí s tím, jakým způsobem je podnik financován a s finančními operacemi podniku. VH z mimořádné činnosti – souvisí s nepravidelnými a neočekávanými operacemi v podniku. VH za běžnou činnost – představuje součet provozního a finančního VH sníženého o daň.

Příklady jednotlivých položek Provozní výnosy – např. tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb, Aktivace vlastních výkonů do majetku, čerpání rezerv, ostatní provozní výnosy (úroky z prodlení) Provozní náklady – např. spotřeba materiálu, udržovaní a opravy, služby a nájemné, osobní náklady, odpisy, daně a poplatky, ostatní provozní náklady (poskytnuté dary, penále, odpis pohledávek, inventarizační rozdíly) Finanční výnosy – např. tržby z prodeje CP, výnosy z CP, výnosy úrokové – přijaté úroky, ostatní finanční výnosy (kurzové zisky, nároky na náhradu škod a mank na fin. Majetku) Finanční náklady – např. nákladové úroky, ostatní finanční náklady (kurzové ztráty, bankovní výlohy)