,,OP Rybářství v poločase a vize akvakultury po roce 2014“ VÝROČNÍ KONFERENCE Minipivovar U Medvídků6.12.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Současný systém podpory
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Projekt pro  ŘO OP Rybářství Realizace  říjen – listopad 2013 Hlavní cíl  poskytnout analytický podklad pro nastavení finančních alokací.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
ministryně pro místní rozvoj
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
ROP JV – informace o novém programovém období
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

,,OP Rybářství v poločase a vize akvakultury po roce 2014“ VÝROČNÍ KONFERENCE Minipivovar U Medvídků

Pokrok v implementaci OP Rybářství Ing. Renáta Komiková

Cíle Operačního programu Rybářství  udržení stávající produkce sladkovodních ryb v ČR  zlepšení investičních možností výrobních a zpracovatelských podniků  snížení vlivu činností v odvětví rybářství na životní prostředí a podpora produkčních metod šetrných k životnímu prostředí  podpora modernizace výroby za použití inovativních výrobních metod a technologií  zlepšení jakosti a rozšíření sortimentu výrobků ze sladkovodních ryb  modernizace zpracovatelských kapacit

Finanční rámec Operačního programu Rybářství  alokace 27,1 milionu EUR z EFF na období 2007 – 2013  podíl ČR na celkovém finančním objemu EFF je 0,6 % - přes 4,3 mld. EUR  podíl ČR na objemu EFF pro cíl Konvergence je 0,8 % - necelých 3,3 mld. EUR  na dotacích pro OP Rybářství může ČR vyplatit cca 887,8 mil. Kč

Provádění OP Rybářství  nařízení Rady (ES) č. 1198/2006 ze dne 27. července 2006 o Evropském rybářském fondu  nařízení Komise (ES) č. 498/2007 ze dne 26. března 2007–,,implementační nařízení“  usnesením vlády č. 854/2007 schválen,,Národní strategický plán pro oblast rybářství na období “  usnesením vlády č. 855/2007 dne 25. července 2007 schválen Operační program Rybářství

Úspěchy Operačního programu Rybářství  pokrytí 78 % alokace vydanými Rozhodnutími o poskytnutí dotace  pokrytí 43 % alokace dotacemi již vyplacenými  splnění pravidla N + 2 pro rok 2009  úspěšné naplňování cíle ve zvýšení spotřeby sladkovodních ryb prostřednictvím kampaně Ryba domácí Díky dostatečné absorpční kapacitě a čerpání prostředků z EFF ČR předkládá a obhajuje své vize o příštím programovacím období po roce 2013.

OP Rybářství Prioritní osa 2 Akvakultura, vnitrozemský rybolov, zpracování produktů rybolovu a akvakultury, jejich uvádění na trh Prioritní osa 3 Opatření společného zájmu Prioritní osa 5 Technická pomoc Prioritní osy OP Rybářství

 Opatření 2.1. Opatření pro produktivní investice do akvakultury  Opatření 2.2. Opatření na ochranu vodního prostředí  Opatření 2.3. Opatření v oblasti zdraví zvířat  Opatření 2.4. Investice do zpracování a uvádění na trh Prioritní osa 2

 Opatření 3.1. Společné činnosti  Opatření 3.2. Opatření na ochranu a rozvoj vodních živočichů a rostlin  Opatření 3.3. Podpora a rozvoj nových trhů a propagační kampaně  Opatření 3.4. Pilotní projekty Prioritní osa 3

 Technická pomoc záměr a) příprava, monitorování, řízení, hodnocení, publicita, kontrola a audit OP Rybářství Prioritní osa 5

Dotační výzvy OP Rybářství výzva: červen 2008 – opatření 2.1. a 2.4., 3.3 a) 2. výzva: říjen 2008 – opatření 3.1. a 3.3. b) výzva:únor 2009 – opatření 2.1. a výzva: červen 2009 – opatření výzva: únor 2010 – opatření 2.1., 2.4., 3.1. a), 3.3. b) 6.výzva: červen 2010 – opatření 3.1. a), 3.2. b) 7. výzva: říjen 2010 – opatření výzva: únor 2011 – opatření 2.1., 2.4., 3.1. a), 3.3. b) a e) 9. výzva: březen-duben 2011 – opatření výzva: červen 2011 – opatření výzva: – opatření 3.1.a), 3.3.b), 3.3.e) a 3.4. a) Kontinuální příjem: opatření 5.1.

Současná implementace OP Rybářství Již zahájená opatření  2.1. Opatření pro produktivní investice do akvakultury  2.2. Opatření na ochranu vodního prostředí  2.4. Investice do zpracování a uvádění na trh  3.1. Společné činnosti  3.2. Opatření na ochranu a rozvoj vodních živočichů a rostlin  3.3. Podpora a rozvoj nových trhů a propagační kampaně  3.4. Pilotní projekty  5.1. Technická pomoc

Implementační systém OP Rybářství

Po realokaci cca 80 mil. Kč z prioritní osy 3 do prioritní osy 2 bude poměr mezi osou 2 a 3 53% : 42%. Rozdělení finančních prostředků mezi prioritní osy prioritní osa rozdělení finančních prostředků v % z celku celkem v mil. Kč z EFF v mil. Kč ze stát. rozpočtu ČR v mil. Kč 2 Akvakultura, vnitrozemský rybolov, zpracování produktů rybolovu a jejich uvádění na trh 44390,6292,997,7 3 Opatření společného zájmů51452,8339,6113,2 5 Technická pomoc544,433,311,1 Celkem100887,8665,9221,9

OP Rybářství – celkový přehled za období celkový součet – údaje v ks = počet projektů zaregistrované Žádosti vydaná Rozhodnutí proplacené Žádosti o platbu (projekty) osa 2 celkem osa 3 celkem202*15671 osa 5 celkem22207 CELKEM * Zaregistrované Žádosti do prioritní osy 3 jsou uvedeny včetně 11. kola příjmu Žádostí o dotaci.

OP Rybářství – celkový přehled za období celkový součet – údaje v tis. Kč zaregistrované Žádosti vydaná Rozhodnutí proplacené Žádosti o platbu (projekty) osa 2 celkem osa 3 celkem * osa 5 celkem CELKEM * Zaregistrované Žádosti do prioritní osy 3 jsou uvedeny včetně 11. kola příjmu Žádostí o dotaci.

OP Rybářství – celkový přehled za období alokace na celé období celkový přehled k údaje v tis. Kč v tis. Kč * ) zaregistrované Žádosti zareg. Žádosti/ alokace (v %) vydaná Rozhodnutí vydaná Rozhodnutí/ alokace (v %) proplacené ŽOP proplacené ŽOP/alokace (v %) osa % % % osa % % % osa **57 %22 284**50 % % CELKEM % % % * průměrný měsíční kurz ECB platný pro měsíc říjen 2011= 24,563 Kč / 1€ ** U dvou projektů z TP v současné době probíhá administrace a není dosud vydané Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

OP Rybářství – celkový přehled za období údaje v ks (počet projektů) zaregistrované Žádosti o dotaci ukončené administrace před vydáním Rozhodnutí ukončené administrace po vydání Rozhodnutí vydaná Rozhodnutí nepodpořené projekty (bez vydaného Rozhodnutí) osa osa osa CELKEM

OP Rybářství – celkový přehled za období

údaje v tis. Kč zaregistrované Žádosti o dotaci ukončené administrace před vydáním Rozhodnutí ukončené administrace po vydání Rozhodnutí vydaná Rozhodnutí nepodpořené projekty (bez vydaného Rozhodnutí) osa osa osa CELKEM

Závazky, platby, refundace a certifikace za období v Kč osyopatření zaregistrované projekty veř. zdroje vydané Rozhodnutí veř. zdroje předfinancované projekty veř. zdroje refundované projekty podíl EFF certifikované projekty veř. zdroje celkem celkem celkem CELKEM

Závazky, platby, refundace a certifikace za období v ks osyopatření zaregistrované projekty veř. zdroje vydané Rozhodnutí veř. zdroje předfinancované projekty veř. zdroje refundované projekty podíl EFF certifikované projekty veř. zdroje celkem celkem celkem CELKEM

Srovnání s alokací v Kč alokace na celé období celkový přehled za období údaje v Kč v Kč * ) zaregistrované Žádosti vydaná Rozhodnutí proplacené ŽOP Refundované projekty podíl EFF Certifikované projekty osa osa osa CELKEM *) průměrný měsíční kurz ECB platný pro měsíc říjen 2011= 24,563 Kč / 1€

Důvody ukončení administrace projektů ( – ) důvodpočet chybná registrace14 po supervizi12 nedoplnění ŽOD32 nepřijatelnost2 stažení ŽOD žadatelem25 po administr. kontrole42 ostatní8 CELKEM135

Čerpání dotace dle velikosti podniku - počet vydaných Rozhodnutí Pouze prioritní osa 2 ( – ) opatřenízáměrcelkem velikost podniku mikromalýstřednívelký osa 2 celkem celkem a b c d e celkem a b50014

Čerpání dotace dle velikosti podniku - počet vydaných Rozhodnutí Pouze prioritní osa 2 ( – )

Čerpání dotace dle velikosti podniku - vydaná Rozhodnutí v tis. Kč Pouze prioritní osa 2 ( – ) opatřenízáměrcelkem velikost podniku mikromalýstřednívelký osa 2 celkem celkem a b c d e celkem a b

Počet ukončených administrací po vydání Rozhodnutí – dle velikosti podniku Pouze prioritní osa 2 ( – ) opatřenízáměrcelkem velikost podniku mikromalýstřednívelký osa 2 celkem celkem a93150 b11000 c74300 d00000 e celkem21100 a21100 b00000

Ukončené administrace po vydání Rozhodnutí dle velikosti podniku v tis. Kč Pouze prioritní osa 2 ( – ) opatřenízáměrcelkem velikost podniku mikromalýstřednívelký osa 2 celkem celkem a b c d00000 e celkem a b00000

Přehled úspěšnosti žadatelů – dle počtu podaných Žádostí o dotaci ( – ) údaje v ks Žádosti o dotaci zaregistrovanéukončené*"živé" vydaná Rozhodnutí % úspěšnosti osa 2 celkem % osa 3 celkem % osa 5 celkem % CELKEM % * ukončené před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace

Výsledky Operačního programu Rybářství v roce 2011

OP Rybářství v roce 2011 – celkový přehled ( – ) Žádosti o dotaci zaregistrovanéukončené vydaná Rozhodnutí proplacené osyv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ks osa 2 celkem osa 3 celkem * osa 5 celkem * CELKEM * 2 projekty z Technické pomoci a projekt Ryba domácí byl již také částečně předfinancován v roce Do celkového počtu proplacených projektů rok 2011 jsou tyto projekty znovu započteny.

OP Rybářství v roce 2011 – celkový přehled v tis. Kč ( – )

OP Rybářství v roce 2011 – celkový přehled – PO 2 ( – ) Žádosti o dotaci zaregistrovanéukončenévydaná Rozhodnutíproplacené záměrv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ks 2.1. a b c d e celkem a celkem a b celkem

OP Rybářství v roce 2011 – celkový přehled – PO 3 a PO 5 ( – ) Žádosti o dotaci zaregistrovanéukončenévydaná Rozhodnutíproplacené záměrv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ksv tis. Kčv ks 3.1. a b celkem b celkem a b e celkem a celkem a b c celkem CELKEM

K bylo refundováno do příjmové kapitoly MZe Kč tj ,50 EUR prostředků EU (EFF) Refundace prostředků EU do kapitoly MZe

Certifikováno veřejné zdroje (EU+ČR) v EUR ,86 Certifikováno veřejné zdroje (EU+ČR) v Kč podíl v EUR EFF ,17 ČR ,69 podíl v Kč EFF ČR Provedeny čtyři certifikace za období od do

Proběhla pátá certifikace OP Rybářství za období od do Certifikováno veřejné zdroje (EU+ČR) v EUR ,66 Certifikováno veřejné zdroje (EU+ČR) v Kč podíl v EUR EFF ,33 ČR ,33 podíl v Kč EFF ČR

Certifikováno podílu EFF celkem v EUR ,50 Certifikováno podílu EFF celkem v Kč podíl v EUR EFF ,50 N + 2 bez započtení záloh hranice pro splnění N+2 = v EUR EFF ,50 N + 2 splněno Pravidlo N+2 se započtením záloh bylo splněno již v srpnu byla zaslána pátá průběžná platba do EK a tím bylo splněno Pravidlo N+2 bez započtení záloh

Specifické problémy OP rybářství  Ohrožení přirozené populace ryb ve vodních tocích v České republice kormoránem velkým.  Akvaenviromentální opatření v prioritní ose 2, kde se přihlásili pouze tři žadatelé o dotaci s devíti rybníky a do další administrace postoupili dva žadatelé o dotaci se šesti rybníky o celkové katastrální ploše 8,7 ha.  Monitorování: Více než 90 % žadatelů z OP Rybářství má v předmětu podnikání i jiné odvětví než sladkovodní akvakulturu, tudíž nelze vypočítat přidanou hodnotu pouze za odvětví rybářství. Žadatel přidanou hodnotu vykazuje za všechny oblasti svého podnikání.

Informovanost a propagace OP Rybářství  prezentace OP Rybářství – výroční mezinárodní výstava Země živitelka  příprava informačních materiálů (brožury, letáky, výroční zprávy, pravidla pro žadatele)  pravidelné zasedání Monitorovacího výboru dvakrát ročně  Výroční konference v rámci OP Rybářství –

Transparentnost  webové stránky  vydaná Rozhodnutí, předfinancované projekty – názvy příjemců, názvy operací, veřejné zdroje  odkaz: obdobi/opatreni-osy-ii/; obdobi/opatreni-osy-iii

Revize OP Rybářství  Příprava Návrhu revize OP Rybářství: květen – 18. srpen 2011  Navrhované změny v OP Rybářství byly schváleny na 8. zasedání Monitorovacího výboru: 9. června 2011  Zaslání finální, revidované verze OP Rybářství Národnímu orgánu pro koordinaci  Návrh revize OP Rybářství byl předložen ke schválení Monitorovacímu výboru prostřednictvím procedury „per rollam“.  Předložení Návrhu revize OP Rybářství k posouzení dopadů změn OP Rybářství na hodnocení koncepce SEA Ministerstvem životního prostředí  Návrh revize OP Rybářství byl odeslán do EK: 17. října 2011  ŘO OP Rybářství obdržel dopis o přípustnosti revidovaného OP Rybářství: 25. října 2011  EK posoudí revizi OP Rybářství v předpokládaném termínu do konce roku 2011

Operační program Rybářství v roce 2012

Připravovaná opatření v roce 2012  12. kolo – 21. – (Portál farmáře bude otevřen od ) opatření 3.3.e)  13. kolo – červen opatření 2.1., 2.4., 3.1. c), 3.2. b)  14. kolo – říjen opatření 3.3. b), 3.4., 3.1.b)  kontinuální příjem – opatření 3.3. a), 5.1.

AQUA 2012  mezinárodní vědecká konference s doprovodným programem  téma: Globální akvakultura – zabezpečení naší budoucnosti  jedinečná událost v odvětví akvakultury v ČR  1. – 5. září 2012 v Kongresovém centru v Praze  pořadatelé: Evropská akvakulturní společnost a Světová akvakulturní společnost  partner za ČR: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod

Příprava účasti MZe na AQUA 2012  projev ministra zemědělství při zahájení a převzetí záštity  všeobecná propagace ryb a rybářství v pěti stáncích na doprovodné výstavě  financování z opatření 3.3., záměr e) OP Rybářství  kulatý stůl na téma Zdravá výživa a kapr

Budoucnost akvakultury a OP Rybářství – Ing. Renáta Komiková

Nové programovací období (1)  Kolegium Evropské komise přijalo balíček legislativních návrhů reformy Společné rybářské politiky a tím byl završen reformní proces, který začal v dubnu roku 2009 představením Zelené knihy o SRP.  Reforma SRP zdůrazňuje roli akvakultury jako významného producenta v oblasti zabezpečení zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele EU.  EK navrhuje v tzv. „Rozpočtu pro Evropu 2020” pro nový EMFF a pro Regionální organizace pro řízení rybolovu (RFMO) celkovou alokaci 6,5 mld. EUR (navýší se z 4,3 mld. EUR) na období (bude ještě předmětem jednání o budoucí podobě víceletého finančního rámce).

Nové programovací období (2)  V OP Rybářství je velmi vysoká absorpční kapacita, tj. zaregistrované Žádosti o dotaci převyšují téměř o 200 % alokované finanční zdroje ( EUR, tj. cca 892 mil Kč). V případě zařazení investic do rybochovných zařízení v Nařízení o EMFF by byl ŘO tedy schopen v příštím programovacím období pokrýt až dvojnásobnou alokaci finančních prostředků.  Procento podílu alokovaných finančních zdrojů pro jednotlivé členské státy závisí na mnoha faktorech jako jsou např.: velikost sektoru, kvalita nasbíraných dat, průběh čerpání finančních prostředků v předchozím období aj.  ŘO na základě jednání s EK usiluje o vyšší finanční alokaci pro období  Nový právní předpis o Evropském námořním a rybářském fondu vstoupí v platnost

Návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady o Evropském námořním a rybářském fondu pro období Evropská komise 2. prosince 2011 navrhla nový fond pro námořní a rybářskou politiku EU na období let 2014–2020: European Maritime and Fisheries Fund  Hlavní změny oproti stávajícímu Nařízení  Zaměření na „zelenou akvakulturu“ formou kompenzačních plateb pro rybáře za snížení intenzity chovu ryb → proti hlavnímu cíli zvýšení konkurenceschopnosti.  Nejsou zařazeny investice do rybochovných zařízení kromě odbahňování, cílem ŘO je zařazení těchto investic zpět do Nařízení.  Snížení míry dotace z 60 na 50 %, cílem ŘO je udržení dotace na stávajících 60 % a 100% dotace na činnosti společného zájmů (vysazování úhoře, propagační kampaň).  Míra kofinancování je navržena v poměru 75:25, cílem ŘO je zajištění stejné míry spolufinancování jako u Struktur. fondů EU, tj. 85:15.  ŘO navrhuje poskytnutí 100 % dotace na odbahňování rybníků.  Zaměření na malé a střední podniky.  Velká podpora vzdělávání, vývoje a přenosu technologií.  Bude zřízena Pracovní skupina pro přípravu nového programového období

 8. – seminář EK ke strategické debatě – diskuze k naplňování národních strategických plánů ČS  Podkladem pro debatu - výsledky střednědobého hodnocení jednotlivých ČS, dotazník zaslaný EK ČS  ŘO OP Rybářství vypracoval odpovědi na dotazník, které konzultoval s dalšími partnery Strategická debata

Pokračování kampaně v roce Ing. Renáta Komiková

„Návrh dlouhodobé komunikační strategie na podporu spotřeby sladkovodních ryb a výrobků z nich v období 2012 – 2015“ - příprava veřejné zakázky

 Rozpočet: 62 mil. Kč  Veřejná zakázka (VZ) – vyhlášení dvoukolově  V prvním kole bude v rámci VZ vysoutěžen předmět zakázky - komunikační strategie  V druhém kole bude vysoutěžen dodavatel na realizaci komunikační kampaně. Základní informace k veřejné zakázce

 První veřejná zakázka:  Plánované vyhlášení VZ: prosinec 2011  Účel VZ: vysoutěžit návrh komunikační strategie  Druhá veřejná zakázka:  Plánované vyhlášení VZ: prosinec 2011/leden 2012  Účel VZ: vysoutěžit dodavatele na realizaci dlouhodobé komunikační kampaně  Délka trvání projektu: od podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem do června 2015 Harmonogram

/ Dotace / OP Rybářství Děkuji za Vaši milou pozornost.