Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně
Advertisements

Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
NESROVNALOSTI.
NESROVNALOSTI Seminář pro příjemce 9/2013.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Procesy a pravidla realizace projektu Ing
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Ukončení realizace projektů
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Seminář pro administrátory programu SOMOPRO II Finanční část.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
§ 1 Předmět úpravy a působnost zákona – zákon upravuje:
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ A HV 2011 FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZA ROK 2011 A VÝSLEDKY HOSPODAŘENÍ Datum: únor 2012.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.
Ministerstvo financí České republiky Hlavní změny zákona č. 250/2000 Sb. provedené zákonem č. 24/2015 Sb. odbor Financování územních rozpočtů a programové.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Porušení pravidel OP LZZ Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn Podporujeme Vaši budoucnost.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Procesy a pravidla finančního řízení (dle Příručky.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Kontroly na místě a nesrovnalosti. Cíle kontroly na místě Ověřit skutečnosti, které příjemce popsal v projektové žádosti a v monitorovacích zprávách Předejít.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Obsah veřejných rozpočtů III
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Seminář pro administrátory
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Místní rozpočtové jednotky
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/

Nezpůsobilé výdaje Způsobilé výdaje – def. v části Příručky – nutné kumulativní splnění všech podmínek Nezpůsobilé výdaje – část 8.12 Příručky – demonstrativní výčet, - příspěvek na režijní náklady přesahující povolených 10%

Porušení rozpočtové kázně Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších zákonů. § 22 - neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu územního samosprávného celku Režim ex ante (zálohové platby) – neoprávněným použitím je porušení jakékoliv povinnosti stanovené smlouvou o poskytnutí dotace. Režim ex post - porušení povinnosti stanovené smlouvou o poskytnutí dotace,, která souvisí s účelem, na který byly peněžní prostředky poskytnuty, ke kterému došlo před připsáním peněžních prostředků na účet příjemce a které ke dni připsání trvá.

Porušení rozpočtové kázně NE: nezpůsobilý výdaj, který nebyl poskytovatelem dotace proplacen. Zadržení peněžních prostředků - porušení povinnosti vrácení poskytnutých prostředků ve stanoveném termínu. Odvod za porušení rozpočtové kázně do rozpočtu poskytovatele dotace Možnost snížených odvodů – čl. 8.3 smlouvy – taxativní výčet případů a procentního rozmezí.

Porušení rozpočtové kázně V případě neproplacení nezpůsobilých výdajů se odvod nevymáhá. Penále – za prodlení s odvodem, počítá se ode dne porušení rozpočtové kázně do dne úhrady odvodu na účet poskytovatele dotace. Nevyměřuje se: do 1.000,- Kč, u neproplaceného nezpůsobilého výdaje.

Možnosti promíjení orgán, který o poskytnutí peněžních prostředků rozhodl (ZJMK), na základě písemné žádosti toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň (lhůta jednoho roku od PM platebního výměru), z důvodů zvláštního zřetele. Platební výměr musí být v právní moci. Neexistuje jednotný sazebník úlev schválený (akceptovaný) EK pro jednotlivá pochybení (PRK).

Nejčastější pochybení Výplata mezd/ jiných výdajů v hotovosti (čl Příručky). Nesplnění pravidel publicity (čl. 5. Příručky). Úhrada DPH, kurzové ztráty. Překročení hranice 10% na příspěvek na režii (čl Příručky) Úhrada výdajů v době přerušení projektu ( čl písm. t) Příručky). Úhrada výdaje, který není v příčinné vazbě s projektem (čl písm. g) Příručky). Neprovedení podstatné změny projektu.