Workshop „Venkov v roce 2010“ Aneb, co jsou to MAS? 21.4. 2010 Katedra politologie a evropských studií, FF UP Bc. František Winter.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Finanční možností svépomocných skupin
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
Celostátní síť pro venkov
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
MAS Naděje o.p.s. Prezentace pro jednání předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka Most,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
LEADER v České republice Ing. František WINTER Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s. Konference při mezinárodním setkání LeaderFEST
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Jana Vavryčuková manažerka
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Moje práce na Broumovsku
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Workshop „Venkov v roce 2010“ Aneb, co jsou to MAS? Katedra politologie a evropských studií, FF UP Bc. František Winter

CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA (MAS)? Místní komunitní skupina působící na definovaném území, která spojuje subjekty neziskového, podnikatelského a veřejného sektoru za účelem partnerství a spolupráce v oblasti rozvoje venkova a zemědělství v návaznosti na získání finanční podpory z fondů EU a státního rozpočtu. Kladen důraz na přístup "zezdola".

 místní partnerství a z něj vytvořená skupina pro místní akce (MAS)  společná strategie rozvoje (územně integrovaná, mezisektorová a tématicky jednotně zaměřená, vycházející ze specifických potřeb a příležitostí regionu)  přístup „zdola nahoru“, v němž iniciativa vychází přímo z regionu - zapojení partnerů a veřejnosti účast různých sektorů - jejich integrovaný postup (plánování a využívání veřejných a soukromých zdrojů, společné projekty) Hlavní charakteristiky metody LEADER:

 decentralizované rozhodování o financování projektů jednotlivých místních žadatelů a jejich řízení „vlastními silami“  inovativnost v řešení, tj. důraz na aktivity a akce, které jsou v daném území nové a rozvojové (nikoliv běžné činnosti opakované z minulosti)  spolupráce, a to uvnitř MAS, mezi MAS v rámci jedné země a mezi MAS z různých zemí Evropy (nejen EU)

Vývoj NS MAS ČR v letech 2005 do dnešní podoby  u příležitosti Mezinárodní konference o venkovu vznikla Národní síť rozvoje venkova, kterou zakládá 23 MAS z ČR  jednání Národní konference o venkovu, na základě dohody mezi NSRV a ostatními MAS příprava budování NS MAS ČR  Volební konference Národní sítě rozvoje venkova a založení Národní sítě Místních akčních skupin České republiky, o.s.  registrace občanského sdružení u MV ČR ( )

Organizační struktura NS MAS ČR

Orgány Národní sítě Místních akčních skupin České republiky, o.s. Výbor

Hlavní 137 Hanušovice Sídlo Národní sítě Místních akčních skupin ČR, o.s. Sekretariát Národní sítě Místních akčních skupin ČR, o.s. - tajemník NS MAS ČR Ing. Eva Hamplová

Stav členské základny Národní sítě Místních akčních skupin ČR

Činnost výboru NS MAS  aktivní účast při tvorbě a připomínkování pravidel PRV Osa IV., prosazovat zájmy MAS a sledovat proces realizace tohoto opatření  asistence při vyhledávání partnerů pro projekty spolupráce  prosazování metody LEADER do dotačních programů krajů v ČR  uzavírání partnerských smluv s dalšími partnery  organizace NS na krajské úrovni  zapojení NS MAS do mezinárodních struktur (ELARD, Evropská síť venkova)  příprava Národních konferencí o venkovu  zajištění vzdělávání manažerů venkova

 projednává a konzultuje s MZe a SZIF tvorbu pravidel projektů spolupráce  zástupci výboru NS MAS se zúčastňovali pracovních skupin MV EAFRD  členové výboru aktivně pracují v Národní observatoři venkova  má svého zástupce v MV EAFRD  založil pracovní skupinu LEADER  pracuje na ustanovení krajských sdružení NS MAS  aktivně se zapojil do činnosti Celostátní sítě pro venkov ČR

Národní konference v Humpolci

Konference NS MAS ČR v Praze

LEADERfest Hradec nad Moravicí

Výstava Země živitelka 2009 ve spolupráci s MZe, SPOV, AK ČR a NOV.

Večer venkova, Země živitelka 2009 – České Budějovice,

Konference Venkov 2009

Prezentace NS MAS ČR na Mezinárodní konferenci - Slovensko

Partneři NS MAS ČR, o.s.

Mezinárodní spolupráce NS MAS ČR Národní síť Místních akčních skupin ČR je členem Evropské asociace pro rozvoj venkova Leader Místopředsedkyně NS MAS ČR - PhDr. Jitka Doubnerová je zástupkyní Národní sítě MAS ČR v Evropské asociaci Pro rozvoj venkova Leader Europen LEADER Association for Rural Development

V rámci aktivit Evropské sítě vznikly pracovní skupiny, kde má NS MAS ČR také své zastoupení 1. Implementace přístupu zdola-nahoru (vč. administrativních postupů) PhDr. Jitka Doubnerová 2. Zachovaní inovativního/experimentálního charakteru LEADERu Jan Florian 3. Implementace projektu spolupráce Mgr. Hana Slováková

Cíle NS MAS ČR – plán práce 1: Program rozvoje venkova - připomínkování osy IV, zjednodušení čerpání evropských fondů, snižovat administrativní a finanční zátěže žadatelů - navýšení alokace osy IV, prosazovat metodu LEADER do ostatních os PRV 2: Podpora nepodpořených MAS - navýšení osy IV podpora nevybraných MAS, pokrytí území v celém rozsahu (pomoc 39 nepodpořených MAS)

Cíle NS MAS ČR – plán práce 3: Podpora krajů vůči MAS Podpis Memoranda s Asociací krajů, důležitý zdroj po roce : Budoucnost MAS po roce 2013 Podílení se na přípravě dalšího plánovacího období 2014 – 2020, budoucnost LEADER. Národní síť zpracuje v roce 2010 návrh vize, jak by měla vypadat podpora venkova po roce 2013

Cíle NS MAS ČR – plán práce 6: Cestovní ruch Cestovní ruch – řešení programu LEADER a promítnutí do oblasti cestovního ruchu - Značení místních výrobků - Vznik a rozvoj drobného podnikání - Koncepční plánování rozvoje regionů 7: Nezaměstnanost Zahájení jednání s MPSV v oblasti řešení nezaměstnanosti na venkově - Vznik a rozvoj drobného podnikání - Vzdělávání na venkově

Cíle NS MAS ČR – plán práce 8: Posílení pozice NS MAS MAS jako neopomenutelného připomínkového místa ke koncepcím, které se týkají rozvoje venkova 9: Prohlubovat a zkvalitňovat činnost pracovních skupin - Medializace a propagace - Mezinárodní komise - Tematická pracovní skupina LEADER

Pár číselných údajů  v rámci celé České republiky působí cca 151 Místních akčních skupin  117 MAS je členem Národní sítě  v NS MAS ČR je zahrnuto území obcí a měst, tj. 72% z celkového počtu měst a obcí ČR  rozloha území, na němž je uplatňována metoda Leader je 73% celkové rozlohy ČR

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin České republiky, o.s. Olomouckého kraje se sídlem Blanická 383/ Olomouc vzniklo dne vzniklo na základě Stanov Národní sí tě MAS ČR - má svůj vlastní Statut - má svou vlastní právní subjektivitu

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Výbor Krajského sdružení Olomouckého kraje NS MAS ČR, o.s. Předseda: Bc. František Winter Místopředseda: Mgr. Dominika Doláková Člen výboru a zástupce KS V TPS LEADER NS MAS ČR Bc. Tomáš Šulák Kontrolní komise: Ing. Miroslav Mačák Mgr. František Kopecký

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje

Činnost MAS na území Olomouckého kraje Rozvoj území jednotlivých Místních akčních skupin  zprostředkováni a poskytováni služeb podporujících rozvoj venkova, včetně přípravy námětů, návrhů a iniciativ  konzultační a poradenská činnost v oboru  realizace projektů zaměřených na zlepšování života ve venkovských oblastech  rozvoj identity místní demokratické občanské společnosti.Vytváření nových forem a možností ekonomického a turistického využití krajiny  komunikace s orgány státní správy a samosprávy při spolupráci na rozvoji regionu a nejbližšího navazujícího území, činnosti spojené se spoluprací s orgány Evropské unie  poradenská činnost

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Činnost MAS na území Olomouckého kraje Rozvoj partnerství  podpora vzniku a rozvoj partnerství místních subjektů – neziskových organizací, podnikatelů a zástupců veřejné správy  součinnost s místními, regionálními, národními a zahraničními subjekty Realizace programu LEADER na území MAS  příprava a realizace koordinace iniciativy EU LEADER  činnosti spojené s příjmem, výběrem a kontrolou projektů  zavádění kvalitních integrovaných rozvojových strategií venkovských mikroregionů, jejich vytváření místními občany a organizacemi s využitím místních, přírodních, kulturních a lidských zdrojů na principu „zdola nahoru“

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Činnost MAS na území Olomouckého kraje Doplňkové činnosti  Příprava a realizace rozvojových projektů  Organizace vzdělávacích akcí, seminářů a odborných setkání  Poskytování služeb v oblasti strategického plánování  Zapojování veřejnosti do rozvoje území místní akční skupiny  Propagace regionu  Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví a lesnictví

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Financování Místních akčních skupin MAS, které realizují SPL na základě výběru: - možnost financování činnosti MAS do výše 20% alokace na roční činnost, nejvýše však ,- Kč - předfinancování, převážně bankovní úvěry, půjčky, členské příspěvky, příspěvky obcí - projektová činnost pro žadatele mimo SPL (ROP, POV,Příspěvky z rozpočtu O.K, OPŽP, ŽP – Zel.úsp, PRV, OPPS) - sponzorské dary MAS, které nemají financování z SPL: - jsou odkázány pouze na projektovou činnost - sponzorské dary - projekty spolupráce

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje

Porovnání Olomouckého kraje s ostatními kraji v České republice

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Co mohou MAS Olomouckého kraje nabídnout:  využití MAS ke zpracování studií, statistik a podobných úkolů zadávaných kraji firmám, které nemohou mít obdobně vhodné podmínky k realizaci těchto úkolů, jako mají MAS díky osobní znalosti daného území  využití MAS pro potřeby krajů k přímým kontaktům se subjekty z venkovského území využití potenciálu MAS k oživení venkova na definovaném území (organizační, personální předpoklady)  pomoc žadatelům z venkovského sektoru při získávání zdrojů z fondu EU, národních zdrojů a krajských zdrojů (ROP, významné projekty krajů, POV)  účast členů MAS v pracovních skupinách krajů  propagaci jednotlivých krajů v oblasti cestovního ruchu, regionálních produktů a podobně  aplikovat metodu LEADER na venkově na území působnosti MAS

Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Olomouckého kraje Co MAS očekávají od kraje:  partnerství při vytváření rozvojových strategií kraje tak, aby se Strategické plány jednotlivých MAS prolínaly se strategiemi vyšších územních celků  zájem o využití potenciálu MAS (znalost území, znalost zdrojů pro financování aktivit subjektů na území krajů, znalost potřeb a projektových záměrů subjektů z území, schopnost aktivně se účastnit pracovních skupin, které kraje vytváří v různých oblastech lidské činnosti)  podporu činnosti MAS v podobě finančních příspěvků, propagace činnosti Místních akčních skupin a jejich území  partnerství a případně udělení záštity na akcích krajského významu pořádaných Místními akčními skupinami

Děkuji Vám za pozornost Národní síť místních akčních skupin České republiky, o.s. Hlavní Hanušovice telefon: mobil: Krajské sdružení Národní sítě místních akčních skupin České republiky, o.s. Blanická 383/ Olomouc telefon: mobil: