Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moje práce na Broumovsku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moje práce na Broumovsku"— Transkript prezentace:

1 Moje práce na Broumovsku
Hana Colby MAS Broumovsko+, z. s. Dobrovolný svazek obcí Broumovska Konference Výkvěty Svou prezentaci jsem nazvala Moje práce na Broumovsku, do svého rodného kraje jsem odešla v listopadu Dnes bych tu ráda řekla pár slov o svých dvou zaměstnáních – práci pro Dobrovolný svazek obcí Broumovsko a Místní akční skupinu Broumovsko+. Obě organizace jsou si v mnohém totiž podobné. Broumovsko má tu výhodu, že hranice SO ORP, DSO a MAS jsou totožné. Ač jsem tedy před půl rokem změnila práci a začala pracovat pro MASku, stále pracuji pro stejné území.

2 DSO Broumovsko Projekt meziobecní spolupráce v oblastech odpadového hospodářství, školství, sociálních služeb a servisu samosprávám Na Broumovsku je 14 obcí, z toho 3 města a 11 vesnic. Mnoho ze zdejších starostů je neuvolněných – to znamená, že obec řídí až po práci, není to jejich hlavní zaměstnání. Nejen z toho důvodu bylo pro obce logické se spojit v Dobrovolný svazek obcí a některé věci řešit společně, nebo se o nich radit. V DSO jsem pracovala na projektu meziobecní spolupráce jako koordinátor meziobecní spolupráce. Cílem tohoto projektu bylo rozvíjet spolupráci mezi jednotlivými obcemi v oblastech, které nejsou izolované jen na jednu konkrétní obec, ale je vhodné, když se řeší koncepčně (a zároveň jsou v kompetenci obcí). Oblasti, na které jsme se zaměřili byly tedy: odpadového hospodářství, sociální oblast, školství a servis samosprávám. V oblasti odpadového hospodářství se nám podařilo z dotací zbudovat 4 malé kompostárny, vybavit celé území kontejnery na separovaný odpad a začít s motivačním systémem sběru odpadu – kdo víc vytřídí, míň zaplatí. Odpadové hospodářství je velkým sdíleným tématem i nadále.

3 MAS Broumovsko+ Strategie komunitně vedeného místního rozvoje
Komunitně vedený místní rozvoj - zapojení partnerů na místní úrovni při vytváření a provádění místních strategií - pomáhá v daném území a společenství vytvořit přechod k udržitelnější budoucnosti. Po dvou letech práce pro DSO jsem po ukončení projektu začala pracovat v Místní akční skupině Broumovsko+. Co je MAS? Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a obcí, které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů pro svůj region. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. ZÁKLADNÍ PRVKY MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY - partnerství mezi veřejným, podnikatelským a neziskovým sektorem vytvářená odspodu - na rozhodující úrovni nemají zástupci žádného sektoru či zájmové skupiny nadpoloviční většinu kompaktní území venkovského regionu Komunitně vedený místní rozvoj - metoda pro zapojení partnerů na místní úrovni, včetně občanské společnosti a místních ekonomických subjektů při vytváření a provádění místních integrovaných strategií, které pomáhají v daném území a společenství vytvořit přechod k udržitelnější budoucnosti.

4 OPŽP A PRV OPŽP – jedno opatření na výsadby v extravilánu – pro mě to znamená, že budu pomáhat zejména starostům napsat a administrovat dotaci na výsadbu zejména alej. Aleje jsou prvek, který má v barokní krajině Broumovska naprosto nezastupitelnou úlohu. Druhým programem, který budu administrovat, je Program rozvoje venkova. I zde budu hodně pracovat s obcemi, například na rekonstrukcích lesních a polních cest a pozemkových úpravách.

5 Jak mi studium pomohlo k tomu, co nyní dělám?

6 Jak studium ovlivnilo, co nyní dělám? jak dělám to, co dělám?

7 Děkuji za pozornost! Hana Colby MAS Broumovsko+


Stáhnout ppt "Moje práce na Broumovsku"

Podobné prezentace


Reklamy Google