Nemoc AIDS v Africe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

AIDS.
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
S T P A I D S Soubor příznaků, které vedou ke ztrátě imunity, obranyschopnosti organismu.
Viry.
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Viry.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Adopce na dálku Zpracovali: Natálie Panáková, Nicole Maťová.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Bohatství versus chudoba
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
AIDS Eva Ivánková.
Aids.
Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
HIV testy. Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS.
KŘÍŽOVKA VIRY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eliška Dětáková Jiří Krafka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Nemoc AIDS v Africe

Co je AIDS? Onemocnění virového původu způsobující ztrátu imunity proti infekčním chorobám, syndrom selhání imunity. Je to soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV.

Co způsobuje nemoc AIDS? Vyvolavatelem AIDS je virus HIV. Přenáší se krví, spermatem a poševním sekretem. Způsob nákazy: nechráněný pohlavní styk krví – transfuze, z matky na dítě injekčním užíváním drog

Projevy AIDS Ztráta tělesné hmotnosti Zánětlivé onemocnění kůže Horečky stálé nebo přerušované

Postižená oblast Afriky nemocí HIV Nejvíce je postižena jižní část Afriky – státy Zambie, Namibie, Jihoafrická Republika , Mosambik a Tanzanie. V Africe je AIDS nakaženo 28 miliónů lidí. V celém světě je celkem 40 miliónů lidí nakažených nemocí AIDS.

Proč je AIDS pro Afriku problém? Lidé nakažení AIDS mají před sebou 10 let života. Nakažení jsou především lidé v produktivním věku → Dospělí nepracují, ale umírají Přibývá sirotků Starší děti se musí starat o mladší sourozence, nemohou se proto vzdělávat

Kolik stojí léčba AIDS? Léčba jednoho pacienta stojí 10 000 dolarů ročně (150 000 Kč). Jihoafrická republika by např. potřebovala až 3,3 miliardy dolarů na léčbu nakažených a další 3 miliardy na doplňkovou léčbu a péči o sirotky.

Kdo léčí v Africe AIDS? Africké zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Trápí je nedostatek čisté vody, léků, úbytek odborníků. Nemocní si musí hradit léky i pobyt v nemocnici.

Česká pomoc Zakládáním nemocnic se snaží Africe pomoci české humanitární organizace např. ADRA (Keňa) nebo Katolická charita (Uganda) Docent Josef Donát s ugandskými dětmi