Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/34.0048 Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/34.0048 Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/34.0048 Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková organizace HIV - AIDS Autor: Mgr. Jana Votavová VY_32_INOVACE_5_2_4

2 HIV - AIDS VY_32_INOVACE_5_2 _4 Mgr. Jana Votavová Obr. 1

3 AIDS - Acquired Immune Deficiency Syndrome syndrom získaného selhání imunity Lidský organismus, kterému ubývá obranyschopnost, je tak náchylný k řadě dalších infekcí nebo nádorových onemocnění. Původcem je virus HIV (Human Immunodeficiency Virus)

4 Virus HIV přenáší se tělními tekutinami  krví  spermatem  poševním sekretem  mateřským mlékem Vir HIV je velmi citlivý vůči vnějším vlivům (hyne při teplotě nad 60 C, při působení běžných dezinfekčních prostředků apod.)

5 Virus HIV Obr. 2

6 Přenos krví Krev je z hlediska přenosu viru HIV nejnebezpečnější tekutinou. Rizikové jsou zejména použité injekční jehly, ať už sdílené mezi narkomany nebo opakovaně používané v zemích se zaostalým zdravotnictvím. Přenos krevní transfúzí je dnes díky testování krve vzácný, stále k němu však občas dochází. Riziko představují i orgánové transplantace. Velkému riziku je vystaven zdravotnický personál manipulující s krví. Hmyzí kousnutí riziko přenosu nepředstavuje.

7 Diskuse Jak zabránit přenosu HIV krví? Kdy jsme ohroženi přenosem krví? Jsme ohroženi přenosem krví v běžném životě? apod.

8 Sexuální přenos K přenosu může docházet při análním, vaginálním i orálním styku. Vaginální styk představuje vyšší riziko přenosu z muže na ženu než naopak. Žena je vystavena většímu množství tekutin partnera než muž, sperma obsahuje vyšší koncentrace viru než vaginální sekret. Pohlavní styk během menstruace je vzhledem k přítomnosti krve rizikovější. Líbání rizikové není, za předpokladu že ústa nejsou poraněná. Riziko nákazy zvyšuje střídání partnerů. Možnost nakažení významně snižuje užívání kondomu.

9 Práce ve skupinách Sestavte způsoby chování, které mohou ovlivňovat přenos viru HIV – pozitivně i negativně Např. prostituce, zachování věrnosti, střídání partnerů

10 Přenos z matky na dítě přenos viru HIV z matky na dítě  během těhotenství  během porodu  při kojení, kterého by se HIV pozitivní matky, mají- li možnost, měly vyvarovat.

11 Prevalence HIV infekce u dospělé populace (odhad pro r. 2008). Obr. 3

12 Inkubační doba Inkubační doba nemoci je 3–8 týdnů, po které se objevují příznaky akutní infekce HIV, které jsou velmi podobné chřipce. Po odeznění přechází nemoc do latentního stadia, během kterého nemocný nepociťuje žádné potíže. Po ní následuje zhroucení imunitního systému – AIDS. U dospělých je střední doba mezi nákazou virem HIV a propuknutím nemoci AIDS přibližně deset let.

13 Diagnóza Přítomnost HIV v organismu lze diagnostikovat pomocí krevních testů. Nejčastěji se zjišťuje přítomnost protilátek proti viru HIV v krvi. Protilátky se však v dostatečném množství vytvoří až určitou dobu po nákaze. Obvyklá doba do nástupu protilátek je 4 - 6 týdnů.

14 Léčení a prognóza Současná lékařská věda není schopna AIDS vyléčit, dokáže ale oddálit jeho propuknutí a zpomalit jeho průběh. Prognóza závisí na rozvinutosti infekce v době, kdy je odhalena. Dojde-li k tomu krátce poté, co se člověk nakazil a jsou-li dostupné vhodné léky, může prožít dlouhý život, aniž by se u něj AIDS vůbec projevil. Problémem v chudých zemích světa je nedostupnost příliš drahých léků.

15 Oprav tvrzení Virus HIV se přenáší především krví a slinami. Při bodnutí hmyzem je riziko přenosu HIV. Z matky na dítě lze HIV přenést pouze kojením. Onemocnění AIDS propukne zpravidla do 1 týdne od nákazy. Přítomnost HIV je v krvi zjistitelná až po 12 týdnech od nákazy. AIDS lze úspěšně vyléčit antibiotiky.

16 řešení Virus HIV se přenáší především krví a slinami. Virus HIV se přenáší především krví a spermatem. Při bodnutí hmyzem je riziko přenosu HIV. Při bodnutí hmyzem není riziko přenosu HIV. Z matky na dítě lze HIV přenést pouze kojením. Z matky na dítě lze HIV přenést kojením, během porodu i těhotenství. Onemocnění AIDS propukne zpravidla do 1 týdne od nákazy. Onemocnění AIDS propukne při zahájení léčby průměrně do 10 let od nákazy. Přítomnost HIV je v krvi zjistitelná až po 12 týdnech od nákazy. Přítomnost HIV je v krvi zjistitelná po 4 - 6 týdnech od nákazy. AIDS lze úspěšně vyléčit antibiotiky. AIDS nelze úspěšně vyléčit.

17 zdroje AIDS. Pohlavní nemoci a jejich příznaky [online]. 2012 [cit. 2012-03-30]. Dostupné z: http://www.pohlavni-nemoci- a-jejich-priznaky.cz/aids/http://www.pohlavni-nemoci- a-jejich-priznaky.cz/aids/ AIDS. Wikipedia [online]. 2012 [cit. 2012-03-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/AIDShttp://cs.wikipedia.org/wiki/AIDS Obr.1 - GARY VAN DER MERWE. Red Ribbon.svg. Wikimedia commons [online]. 2012 [cit. 2012-03-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Ribbon.svg pod licencí Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte licenci 3.0 Unportedhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Ribbon.svg Obr. 2 - WAGLIONE. Hiv.jpg. Wikimedia commons [online]. 2012 [cit. 2012-03-30]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hiv.jpg, jako public domain http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hiv.jpg Obr. 3 - PDH. HIV Epidem.png. Wikimedia commons [online]. 2012 [cit. 2012-03-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HIV_Epidem.png, jako public domain http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HIV_Epidem.png

18 VY_32_INOVACE_5_2 _4 Téma sady: Výchova ke zdraví Vzdělávací obor:Biologie Název materiálu: HIV/AIDS Autor:Jana Votavová Rok vytvoření materiálu: 2012 Jazyk:čeština Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina:žák Stupeň a typ vzdělávání:základní – 2. stupeň, nižší stupeň víceletá gymnázia Typická věková skupina:12 -16 let Klíčová slova:virus HIV, přenos viru HIV, AIDS Očekávaný výstup Žák vysvětlí co je onemocnění AIDS, jak dochází přenosu viru HIV, žák ovládá způsoby prevence onemocnění AIDS. Anotace Prezentace je určená k výkladu problematiky onemocnění AIDS a přenosu viru HIV Pokyny pro práci s materiálem Prezentace je určena především k výkladu problematiky nebezpečí viru HIV. V diskusi si mohou žáci ověřit zda chápou způsoby přenosu viru, ve skupinové práci zpracují žáci způsoby chování, které mohou ovlivnit šíření viru. Závěrečné opakování slouží k ověření probraného učiva.


Stáhnout ppt "Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/34.0048 Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google