Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde."— Transkript prezentace:

1

2  1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde byla poprvé tato nemoc identifikována?  USA, rok 1981

3  3. Jaké krvinky napadá virus HIV?  Bílé krvinky (T-lymfocyty), zde se množí a pak je zabíjí.  4. Jak se pozná, že se člověk nakazil virem HIV?  Pouze laboratorním vyšetřením (v ČR je anonymní a bezplatné?).

4  5. Jaké znáte typy HIV? Kde se vyskytují?  HIV-1 (Evropa, Asie, Amerika)  HIV-2 (Afrika)  6. V kterých tělních tekutinách je nejvíce obsažen vir HIV?  Krev, sperma, vaginální sekret, mateřské mléko.

5 7. Jaké jsou tři nejčastější způsoby přenosu HIV?  Krví, nechráněný pohlavní styk, přenos z matky na dítě.  8. Jaký je nejčastější způsob přenosu viru HIV v ČR?  Sexuálním stykem (70 % pozitivních)

6  9. Za jak dlouho se u lidí HIV pozitivních projeví AIDS?  10 – 15 let  10. Může se člověk nakažený virem HIV vyléčit?  NE!! Pouze se dá nemoc při včasném odhalení a užívání léků zpomalit.

7  11. Jestliže u člověka propukne AIDS, na co umírá?  Na běžné onemocnění (infekční, virové,…), ztráta imunity.  12. Jaká je prevence?  Chráněný pohlavní styk, používání prezervativů, věrnost partnerovi, abstinence  Pozor na přenos cizí krve do vlastního oběhu (injekční stříkačky, transfúze,transplantace)! Ale pozor!!! I tetování, piercing, žiletky či zubní kartáček HIV pozitivního.

8  13. Je možné nakazit se virem HIV při jednom pohlavním styku?  ANO! Pravděpodobnost 0,05 – 30 %.  14. Jaké je vážnější onemocnění – HIV nebo AIDS?  AIDS

9  15. Kolik lidí ve světě je nakaženo virem HIV?  34 milionů (předpoklad, skutečnost je zřejmě mnohem větší)  16. Kde je nakažených nejvíce?  Afrika (subtropická), asi ¾ z celkového počtu

10  Co bys poradil člověku, který se obává možné nákazy virem HIV?  Laboratorní test 2 – 3 měsíce po rizikové události (po 3 měsících zopakovat), obvodní lékař, KHS – anonymní, bezplatné?  Národní linka prevence AIDS bezplatné telefonní číslo 800 144 444

11  Situace v ČR  2268 lidí HIV pozitivní  Z toho 364 lidí AIDS  186 úmrtí


Stáhnout ppt " 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde."

Podobné prezentace


Reklamy Google