Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/1_ Téma: AIDS a pohlavní choroby Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku srpen 2012 Doba ověření Učitel žáky seznámí s nemocí AIDS a s nejznámějšími pohlavními chorobami a prevencí před nimi. Zadaný úkol žáci zvládli. Je určen pro žáky 9.ročníku. Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

3 AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Způsobuje jej virus HIV ( Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) Virus napadá a ničí imunitní systém. Téměř vždy je nemoc nevyléčitelná a smrtelná. Nejčastější typy přenosu viru HIV jsou injekčními jehlami a pohlavním stykem. Nemoc je taky dědičná z matky na dítě (šance dědičnosti je procent). Nejvíce je AIDS rozšířený v Africe.

4 Kapavka Patří mezi nejrozšířenější pohlavní nemoci na světě.
Způsobuje ji bakterie. Přenos kapavky se děje téměř výlučně pohlavním stykem. Možná je také nákaza novorozence při průchodu porodními cestami infikované matky. Projevuje bolestivým močením a hnisavým výtokem z močové trubice, zasáhne tedy pohlavní a vylučovací sliznice. U žen se může infekce projevit také nemenstruačním krvácením. K léčbě se používají antibiotika. Neléčení kapavky způsobuje neplodnost u mužů i žen Vhodná prevence je používání bariérové antikoncepce (například kondom).

5 Syfilis Ve světě poměrně běžné pohlavní onemocnění.
Původcem je bakterie. Přenáší se nejčastěji pohlavním stykem. Někdy i z matky na plod, popř. krevní transfuzí infikované krve. projevuje se příznaky tzv. „tvrdého vředu“( vytváří v oblasti vstupu infekce, tedy nejčastěji v místě zevního genitálu či děložního čípku, popř. na rtu, ústním koutku, dásních, mandlích.)

6 Kožní projevy syfilis Prevence syfilis spočívá zejména v uvážlivém sexuálním chování, ve vyvarování se nechráněným sexuálním stykům s neznámými osobami

7 Otázky Napiš názvy pohlavních nemocí, které znáš?
Jakými způsoby se pohlavní nemoci přenášejí? Který světadíl má nejvíce nemocných lidí AIDS? Nejčastější typy přenosu viru HIV jsou: …………………….. …………………….. ………………………..

8 zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"

Podobné prezentace


Reklamy Google