Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Plíživí nepřátelé AIDS TÉMA SADY: Občanská výchova DATUM: 20. prosinec 2011 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku praktické školy jako prezentace.

2 Plíživí nepřátelé

3 A I D S

4 Co je AIDS? Selhávání obranného imunitního systému - znamená zpřístupnění organismu pro těžké infekce a některé druhy nádorových onemocnění.

5 AIDS je výsledkem postupného
selhávání imunitního systému virem HIV.

6 Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává téměř vždy nevyléčitelnou a smrtelnou.

7 Způsoby přenosu a prevence:
- Přenos krví Krev je z hlediska přenosu viru HIV nejnebezpečnější tekutinou. Rizikové jsou zejména použité injekční jehly, ať už sdílené mezi narkomany nebo opakovaně používané v zemích se zaostalým zdravotnictvím.

8 věrnost! - Sexuální přenos - Nejdůležitější je:
Riziko nákazy zvyšuje střídání partnerů. Možnost nakažení významně snižuje užívání kondomu. - Nejdůležitější je: věrnost!

9 - Přenos z matky na dítě K přenosu viru HIV z matky na dítě
může dojít jak během vlastního těhotenství, tak během porodu. Další riziko přenosu představuje kojení, kterého by se HIV pozitivní matky, mají-li možnost, měly vyvarovat.

10 Jak se projevuje? První stádium infekce připomíná obyčejnou chřipku nebo mononukleózu. Za 3 až 8 týdnů od vstupu viru do Vašeho organismu se objeví bolesti hlavy, svalů a kloubů provázené horečkou, bolestí v krku a zduřením lymfatických uzlin.

11 Může se přidat i kožní vyrážka
a nevolnost se zvracením a průjmem. Problémy do několika dnů samy zmizí. Začíná různě dlouhé tzv. latentní období. V jeho průběhu nemusíte mít i několik let žádné potíže.

12 Další projevy se mohou značně lišit
Další projevy se mohou značně lišit. Objevují se úporné kvasinkové infekce úst nebo pochvy a celkové příznaky jako horečka, únava, hubnutí nebo průjmy.

13 Jak se léčí? AIDS v současné době nelze vyléčit. Virus se zatím nedaří zcela odstranit. Vhodnou léčbou však lze v mnoha případech postup onemocnění výrazně zpomalit.

14 AIDS je přes veškeré snahy chorobou, na kterou se umírá!

15 Jak se tomu všemu vyhnout?
1.Pohlavní styk s více partnery ohrožuje tvůj život. 2.Zejména se vystříhej pohlavního styku s prostitutkami, narkomany a náhodnému pohlavnímu styku s cizinci. 3.Injekční jehly(nesterilizované) jsou vedle pohlavního styku hlavním zdrojem infekce!

16 4.Při pohlavním styku se vždycky chraň prezervativem.
5.Teď je ten pravý čas na věrnou lásku! 6.V manželství nebo věrném vztahu dvou zdravých lidí tyto starosti odpadají. Chraňte se pro život!

17 Použité zdroje: vlastní zdroje http://office.microsoft.com – kliparty
www. aids-pomoc.cz PLESKOTOVÁ, A., OBČANSKÁ VÝCHOVA pro 9. ročník., 1. vyd. Praha: Septima, ISBN X


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google