Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AIDS Eva Ivánková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AIDS Eva Ivánková."— Transkript prezentace:

1 AIDS Eva Ivánková

2 Acquired ImmunoDeficiency Syndrome
Zkratka : Acquired ImmunoDeficiency Syndrome =syndrom získaného selhání imunity (znamená selhání obranyschopnosti organizmu)

3 Charakteristika: Smrtelné onemocnění, jehož podstatou je
selhání imunity zprostředkované T-lymfocyty Od počáteční infekce virem může uběhnout řada let, než je imunitní systém poškozen v takové míře, že propuknou nemoci spojené s AIDS. AIDS se vyvíjí tehdy, když organismus již nedokáže dál bojovat proti nemocem, jako je pneumonie, plísňové nebo parazitární onemocnění a některé druhy rakoviny. Klinický obraz velmi pestrý

4 Příznaky: počáteční příznaky chřipkového charakteru
postupně se objevují potíže trávící, poškození CNS, rozvrat buněčné imunity a v důsledku toho různé oportunní infekce virové, bakteriální, parazitální, mykotické etiologie a určité typy nádorů Infekce se všude na světě dramaticky šíří

5

6 Původce: Zdroj: 2 typy virů HIV-1 HIV-2
Infikovaný člověk s klinickými příznaky i bez příznaků v období latence

7 ID: Vnímavost: 6 měsíců-10 let
snad i déle Všeobecná, mezi dvěma viry HIV není zkřížená imunita

8 Způsob přenosu: Existují tři možnosti přenosu virů HIV:
1. nechráněným pohlavním stykem (homosexuálním i heterosexuálním) 2. krevní cestou a) podáním infikované krve nebo krevních přípravků b) při injekčním užívání drog 3. přenosem z matky na dítě (perinatální, transplancentárním i mateřským mlékem )

9 Virus se nedá přenést: 1. Při běžném společenském styku
(podáním ruky, používáním telefonního sluchátka, společného pobytu v místnosti.) 2. Společným užíváním nádobí, WC 3. Polibkem (Sliny HIV pozitivního sice mohou obsahovat virus, ale ve velmi malém množství. Přenos HIV viru touto cestou nebyl nikdy prokázán. ) 4. Objímáním (mazlení, dráždění pohlavních orgánů rukou partnera či partnerky bez kontaktu s jeho spermatem či s poševním sekretem ) 5. V sauně, bazénu (Pokud ovšem někdo,nepoužívá těchto zařízení k sexuálním radovánkám) 6. Hmyzem

10 Mapa:

11 Preventivní opatření:
Ověřují se několik typů vakcín. Žádná však nebude k širokému požití v nejbližších letech. Provádí se se vyšetřování dárců krve,kostní dřeně, orgánů, tkání a spermatu na anti-HIV protilátky s cílem vyloučit pozitivní osoby z dárcovství.

12 Ve zdravotnictví se veškerá krev i další biologické materiály považují za potenciálně infekční a jako s takovými se s nimi musí zacházet! "Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit pohlavnímu přenosu viru HIV je zdržet se pohlavního styku, nebo pro dva lidi, kteří nejsou nakaženi, být věrni jeden druhému. Další alternativou je správné používání kondomu, které riziko výrazně sníží."

13 Zajímavost: Bývalý zpěvák britské rockové skupiny "Queen" Freddie Mercury zemřel na zápal plic. Za normálních podmínek by se této nemoci ubránil, ale jeho imunitní systém byl poškozen infekcí HIV.

14 Zdroj informací: Učebnice mikrobologie, imunologie, pidemiologie, hygiena

15

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "AIDS Eva Ivánková."

Podobné prezentace


Reklamy Google