Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_02_prostituce a pohlavní choroby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: II. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdraví a jeho ochrana Téma: Prostituce a pohlavní choroby Název autora: Bc. Daniela Pavlíková Vytvořeno dne: Březen 2013 Anotace Prezentace je určena žákům středních škol praktických. Seznámí se formou výkladu s pojmem prostituce a jejími formami a s rizikem nákazy pohlavními chorobami. Doplněno o ukázku prostituce jako rizikový faktor při přenosu pohlavních chorob. Klíčová slova: Prostituce, dětská prostituce, pohlavní choroby, AIDS, kapavka, syfilis

2 METODICKÝ POPIS Prezentace je určena k výkladu.

3 Prostituce Prostituce bývá označována za nejstarší řemeslo lidstva.
- je poskytování sexuálních služeb za úplatu či jakoukoli jinou protihodnotu. Prostituce bývá označována za nejstarší řemeslo lidstva.

4 Ženská prostituce: • nejproblémovější je nejnižší sociální vrstva tzv. pouličních a silničních prostituujících se osob. Jedná se o mladistvé a mladé ženy – nevzdělané, mentálně zaostalé a sociálně nevyspělé, osoby pohřešované, celostátně hledané, na útěku z výchovných ústavů či od rodin, kriminálně závadové a nezákonně se zdržující na území České republiky

5 Homosexuální prostituce:
provozují ji chlapci nebo mladí muži, kteří nejsou homosexuálně orientovaní - z čistě komerčních důvodů. Většina pochází ze sociálně slabého prostředí z nefunkčních rodin, z náhradní rodinné péče, na útěku z výchovných zařízení propuštění z ústavní péče či z vazby. počet prostitutů roste klesá jejich věk - věkový průměr je 17 let

6 Homosexuální prostituce:
Homosexuální prostituti jsou v drtivé většině závislí na alkoholu, drogách (pervitinu) a hracích automatech, často se podílejí nebo sami páchají trestnou činnost Uplatňují se i jako herci v pornografických filmech s homosexuální tematikou.

7 Dětská prostituce Tato činnost je dobře zakrývaná, protože zákazníci i kuplíři vědí, že se dopouštějí trestné činnosti. Dětská prostituce se vyskytuje v místech s nejvyšším výskytem prostituce dospělých. Prostituce dětí je vysoce organizovaná. Je prokázáno, že většina sexuálně zneužívaných dětí jsou dívky. Děvčata jsou totiž snáze ovlivnitelná známým mužem a takto dochází velice snadno ke zneužití důvěry.

8 prostituce a pohlavní choroby
Pohlavní nemoci se tedy nejčastěji přenášejí mezi osobami pohlavním stykem, nakaženými injekčními stříkačkami.

9 AIDS Virus HIV patří do skupiny retrovirů a byl objeven roku Touto nemocí jsou dnes nejvíce zasaženy země subsaharské Afriky. Virus se šíří pohlavním stykem a krví nebo krevními produkty. Nákaza probíhá zpočátku bezpříznakově, obvykle jen jako lehká chřipka. Časem však dojde k výraznému oslabení imunity jedince, který může snadno podlehnout i celkem banálnímu onemocnění. Současná léčba sice dokáže průběh onemocnění zpomalit, ale způsob, jakým by šlo onemocnění zcela vyléčit, zatím nalezen nebyl.

10 Kapavka Průběh tohoto onemocnění je lépe popsat zvlášť u mužů a u žen. V případě nákazy muže je inkubační doba 3-5 dní, poté dochází k tzv. přední kapavce, kdy se objevuje pálení při močení, zduření a zarudnutí zevního ústí močové trubice a výtok. U ženy inkubační doba trvá 5-7 dní. Typické je postižení močové trubice a děložního čípku, pálení při močení, zarudnutí zevního ústí močové trubice.

11 Syfilis je vážné onemocnění s chronickým průběhem. Přenos infekce se děje zanesením tohoto původce do kůže a sliznice při pohlavním styku či přenosem z matky na dítě během těhotenství. Samotné onemocnění má tři fáze. První je představována vytvořením tvrdého mělkého vředu Poslední stádium vznikne až za let od nákazy, kdy dochází k orgánovému postižení cév, kostí a centrálního nervového systému. Pro vyléčení je velmi podstatná včasná návštěva odborného lékaře.

12 http://upload. wikimedia
Autorem tohoto materiálu, pokud není uvedeno jinak je Bc. Daniela Pavlíková POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google