ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK

PŘÍVLASTEK (Pk) SHODNÝ NESHODNÝ POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ NĚKOLIKANÁSOBNÝ větný člen, který rozvíjí podstatné jméno nebo jiný výraz v platnosti podstatného jména a blíže určuje jeho význam ptáme se na něj nejrůznějším způsobem – přídavnými jmény, číslovkami, pádovými otázkami nebo různými příslovci druhy: SHODNÝ NESHODNÝ POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ NĚKOLIKANÁSOBNÝ TĚSNÝ VOLNÝ spojení slov typu Petr Říha, slečna Poláková, řeka Vltava, spisovatel Karel Čapek považujeme za jeden větný člen

DRUHY PŘÍVLASTKU SHODNÝ (Pks) – s podstatným jménem se shoduje v rodě, čísle a pádě, stojí zpravidla před podstatným jménem, bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem nebo číslovkou krásný park, vysoká rozhledna, malé město, babiččiny brýle, bratrův sešit, ranní vlak, tvoje teta, čí bratr, jaká kniha, všichni lidé, každý žák, tento stůl, tři sourozenci, druhý hokejista, dvojí olejovky, patery dveře, několikery rukavice, ti dva, libové vepřové, důrazné pst, každé proč má své proto oxid uhličitý, violka vonná, Univerzita Karlova, Karel Veliký, já nebohá, ničemu neobvyklému !číselné přívlastky typu několik dívek, šest žáků považujeme za jeden větný člen (v 1. a 4. p., v ostatním pádech se jedná o přívlastky)! NESHODNÝ (Pkn) – s řídícím jménem se neshoduje v rodě, čísle ani pádě, stojí za podstatným jménem, bývá vyjádřen podstatným jménem v pádě prostém i předložkovém nebo i jiným ohebným slovním druhem, příslovcem a infinitivem východ slunce, dárek bratrovi, příjezd vlaku na první nástupiště, dárek pro něho, zájem o všechno, uspořádání po dvou, počítání do deseti, cesta domů, dům naproti, umění mlčet, chuť se napít

DRUHY PŘÍVLASTKU POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ – skládá se ze dvou nebo více shodných přívlastků, mezi členy nelze vložit žádný spojovací výraz, členy neoddělujeme čárkami všechny tyto naše tři významné vysoké školy NĚKOLIKANÁSOBNÝ – je tvořen dvěma nebo více přívlastky, které jsou navzájem souřadné a patří do jedné významové řady, mezi členy mohou stát spojky, členy zpravidla oddělujeme čárkami malý, ale čiperný chlapec, vysoká a štíhlá váza

DRUHY PŘÍVLASTKU TĚSNÝ – vyjadřuje podstatnou vlastnost, nemůžeme ho z věty vypustit, protože by se změnil její smysl, neoddělujeme ho čárkami Šel cestou stoupající do kopce. Ve sbírce jsou uloženy zbraně patřící ke korunovačnímu pokladu. Žáci jedoucí na lyžařský výcvik zaplatí zálohu. Hokejisté reprezentující ČR na ZOH v Naganu získali zlatou medaili. VOLNÝ – vyjadřuje nepodstatnou, vedlejší vlastnost, můžeme ho z věty vypustit, její smysl se nezmění, odděluje se čárkami Kulatý stůl, obklopený židlemi, stál uprostřed altánu. První křížová výprava, vyhlášená papežem Urbanem II., skončila vítězně. Měsíc, vycházející za nedalekým lesem, ozářil krajinu. Paříž, rozkládající se na březích Seiny, je považovaná za nejkrásnější evropské město.

DOPLNĚK (D) větný člen, který se vztahuje ke slovesu (zpravidla přísudek) a zároveň k podmětu nebo předmětu věty, vyjádřenému jménem vyjadřuje vlastnost, kterou má jev označený jménem za děje, děj, který doprovází nebo předchází děj věty, děj vnímaný, při spojení se spojkou JAKO vyjadřuje nějaké omezení platnosti děje bývá vyjádřen přídavným jménem, podstatným jménem, infinitivem, zájmenem, číslovkou nebo přechodníkem

DOPLNĚK Čekaje už dlouhou dobu, nudil se. Ze školy se vrátil domů pobledlý. Vzpomínám na to rád. Už jako malý chlapec dobře zpíval. Viděl jsem ho jít do obchodu. Čekaje už dlouhou dobu, nudil se. Doběhl do cíle jako třetí. Raději se rozhodni sama. Neumytý a neučesaný běžel do školy. Syrovou zeleninu jíme omytou studenou vodou. Usednuvše ke stolu, dali se do jídla. Slyšel jsem ho dupat po schodech. Můj bratr pracuje jako inženýr. Jana vypadala unavená. Vždycky jsem tě považoval za svého přítele. Tatínka zvolili předsedou rodičovského sdružení. Práce byla ohodnocena jako nejlepší.