Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová"— Transkript prezentace:

1

2 Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
Větné členy Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová

3 Říkejte vhodná přídavná jména ke slovu STROM
 Jaký?  Který?  Čí?

4 Doplňte vhodná přídavná jména ke slovu KVĚTINA
KVĚTINA

5 Spojte vhodný tvar přídavného jména s podstatným jménem
moderní rychlí klikatá opracované voňavý májová psi květ vlaky koťata kameny cestička

6 Možná spojení ve větách (Věty dokončete.)
Moderní vlaky _____________________. Rychlí psi _________________________. Klikatá cestička ____________________. Opracované kameny ________________ . Voňavý květ _______________________. Májová koťata ______________________. Je možné zařadit převody do plurálu v min čase.

7 Možná řešení Moderní vlaky se rozjely. Rychlí psi běželi lesem.
Klikatá cestička končila na pasece. Opracované kameny tvořily zídku. Voňavý květ přes noc rozkvetl. Májová koťata spala v seně.

8 PŘÍVLASTEK Jarní květiny rozkvetly. Ten výlet se vydařil.
PŘÍVLASTEK= Pk PTÁME SE: JAKÝ, KTERÝ, ČÍ? 1. NEJČASTĚJI BÝVÁ VYJÁDŘEN PŘÍDAVNÝM JMÉNEM: Jarní květiny rozkvetly. 2. MÉNĚ ČASTĚJI BÝVÁ VYJÁDŘEN NAPŘÍKLAD ZÁJMENEM, ČÍSLOVKOU NEBO INFINITIVEM SLOVESA: Ten výlet se vydařil. Odbíjela dvanáctá hodina. Snaha vyhrát rozhodla.

9 Shoduje se s řídícími členy :
PŘÍVLASTEK SHODNÝ NESHODNÝ Shoduje se s řídícími členy : - v pádě - v rodě - v čísle Dá se s nimi skloňovat. Nejčastěji bývá vyjádřen přídavnými jmény a stojí zpravidla před podstatným jménem. podzimní den Neshodný přívlastek bývá vyjádřen podstatnými jmény a stojí zpravidla za svým řídícím členem (nejčastěji podstatným jménem). vrcholky hor

10 Tvorba přívlastku neshodného
K městu vede polní cesta. K městu vede cesta polem. V některých případech můžeme přívlastek shodný upravit na přívlastek neshodný tak, že z přídavného jména vytvoříme podstatné jméno a postavíme jej za řídící člen. Pokuste se vytvořit z přívlastků shodných přívlastky neshodné. Kozí stádo se páslo za domem. Uslyšel jsem psí štěkot. Vešli jsme do bratrova domu. Mořské dno ukrývalo poklady.

11 PŘÍVLASTEK HOLÝ - velká rodina ROZVITÝ - úžasně pilný žák
- rodinný dům ROZVITÝ - úžasně pilný žák - rovně rostoucí strom NĚKOLIKANÁSOBNÝ - svědomitá a vlídná lékařka - talentovaný a houževnatý sportovec

12 Zdroje:


Stáhnout ppt "Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová"

Podobné prezentace


Reklamy Google