Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_S09-Čj-7 VYTVOŘENO: duben 2013 AUTOR: Naděžda Rauchová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura SADA: Český jazyk pro 7. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Doplněk II.

2 ANOTACE: Materiál slouží k aktivnímu procvičování doplňku, určování doplňku shodného a neshodného OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák vyhledává ve větách doplněk, určuje, zda je shodný, či neshodný. ROČNÍK: 7. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace s aktivním doplňováním STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Sešit, barevné fixy. CÍL – INOVACE: Podporuje aktivní zopakování,procvičování učiva s využitím interaktivní tabule METODICKÉ POKYNY: Žáci doplňují myšlenkovou mapu pomocí pera

3 Doplněk II. Český jazyk 7. ročník

4 Proveď větný rozbor s grafickým vyjádřením.
Po návratu z letní dovolené našli sousedé svůj dům rozbořený. Po našli sousedé Pu m Po návratu Pt 4.p. Pkn dům z dovolené Do rozbořený Pks Pks letní svůj

5 Najdi ve větách podmět, přísudek a doplněk.
Žáci se cítili po písemné zkoušce unaveni. Žáci byli po písemné zkoušce unaveni. Petr se stal zástupcem školní rady. Petra zvolili zástupcem školní rady. oni Rodiče se vrátili z divadelního představení nadšeni. Rodiče byli z divadelního představení nadšeni. Jana stála mezi dveřmi překvapená. Vítězkou školní soutěže se stala Jana.

6 Závisí na podstatném jméně.
Doplněk má jednu vlastnost společnou s přívlastkem. Jakou? Závisí na podstatném jméně. I u doplňku proto určujeme, zda je shodný, či neshodný. Doplněk shodný se shoduje s řídícím podstatným jménem v rodě, čísle a pádě. Doplněk neshodný se s řídícím podstatným jménem neshoduje alespoň v jedné z jmenných kategorií.

7 Najdi ve větách doplněk a urči, zda je shodný,
či neshodný. Babička se cítí osamělá. Tatínek byl jmenován vedoucím dílny. Zdeněk se rád toulá po lesích. Jirka se vyučil uměleckým truhlářem. Dominik Hašek vynikl jako hokejový brankář. Katka doběhla do cíle jako druhá.

8 Použité materiály: Texty - vlastní Ilustrace –


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google