1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Tvorba cen v maloobchodě
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
XXII. Seminář energetiků
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Hospodářské cykly ekonomiky
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ekonomika malých a středních podniků
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze

2 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Role energetiky ve společnosti Možnost výskytu kritického poruchového stavu. Současná společnost potřebuje silnou energetiku Některé aspekty vývoje v evropské elektroenergetice. Je česká energetika silná?

3 Role energetiky ve společnosti relativně nekonfliktní chod civilizované společnosti je podmíněn řádnou funkcí energetiky vytvářet ochranné bariéry, zabraňující nekontrolovatelnému rozvoji a šíření poruch ve společnosti, je jedním z prvořadých úkolů i státní energetické politiky

4 Možnost výskytu kritického poruchového stavu. totální přerušení dodávek elektřiny i dalších energetických médií je na určitém území fyzikálně i technicky možné velmi podstatně se mění podmínky pro fungování energetiky převažuje vliv faktorů, negativně ovlivňujících míru spolehlivosti dodávek energie

5 Možnost výskytu kritického poruchového stavu. Je vhodné, v souvislosti se zpracováváním státní energetické koncepce a územních energetických koncepcí, analyzovat roli energie, zvláště pak elektřiny, v životě společnosti, zejména za mimořádných stavů

6 Současná společnost potřebuje silnou energetiku silnou energetiku zajistí jenom silné společnosti oslabený sektor se nemůže úspěšně rozvíjet základním rysem energetického sektoru bude konkurence, která stimuluje výkonnost a tvořivost velký počet malých společností v Evropě je postupně redukován vedle velkých společností mohou působit i malé prosperující společnosti se specifickými dovednostmi a znalostmi

7 Některé aspekty vývoje v evropské elektroenergetice. konkurence všeobecně vyžaduje vyšší nabídku než je poptávka, toto ve zvýšené míře platí o elektroenergetice prosazení konkurence ve výrobě elektřiny v první fázi likviduje příliš vysoké výkonové rezervy (v soustavách jednotlivých států. pokles velikosti výkonových rezerv pod určitou hranici v národních elektrizačních soustavách se postupně může dostat do rozporu s obecnou podmínkou pro existenci konkurenčního prostředí v elektroenergetice

8 Některé aspekty vývoje v evropské elektroenergetice Trh s elektřinou není ideálním trhem, protože –počet relevantních hráčů je omezený a relativně malý (nastartovaná konkurence paradoxně tento počet dále snižuje) –reakce elektroenergetiky na signály trhu mají delší časovou konstantu, než např. ve spotřebním průmyslu). –elektřina je v řadě významných případů nenahraditelná jinými formami energie.

9 Některé aspekty vývoje v evropské elektroenergetice. Je klíčovou otázkou pro českou vládu (tuto i budoucí), zda pro naplnění své bezpečnostní doktríny potřebuje určitou přímou či nepřímou kontrolu nad energetickým hospodářstvím státu, zda se bude spolupodílet na formování podnikatelské strategie energetických společností, působících na území ČR (i mimo něj) nebo ponechá vývoj zcela hře tržních a jiných sil.

10 Je česká energetika silná? jedinou českou energetickou společností, která může mít ambice být „silnou“ společností v evropském měřítku, je ČEZ pokud má být ČEZ schopen se rozvíjet, musí přesáhnout hranice České republiky bylo by však naivní se domnívat, že tato společnost může být dlouhodobě úspěšná v roli osamělého běžce