Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková CENTRÁLNÍ BANKA Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními pojmy finanční gramotnosti. Ukazuje základní funkce centrální banky. Vede k samostatnému hodnocení možností úspor, úvěrů a investic na bankovním trhu. Je vhodný jak pro přímou výuku, tak pro samostudium Klíčová slova: Bankovní soustava ČR, Česká národní banka, úkoly a nástroje ČNB. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_08

3 Bankovní systém v ČR Od roku 1990 je v České republice dvouúrovňový bankovní systém. 1. úroveň tvoří : centrální banka 2. úroveň tvoří : obchodní banky Od roku 2004 je náš bankovní trh otevřen všem bankovním institucím států Evropské Unie.

4 Centrální banka - ČNB centrální banka, také cedulová, emisní, se v ČR
nazývá Česká národní banka státní instituce, nepodnikatelský subjekt sídlo má v Praze nejvyšším orgánem je 7 členná bankovní rada v čele s guvernérem(Miroslav Singer)

5 Funkce centrální banky
určuje a prosazuje vnitřní a vnější měnovou politiku sleduje množství peněz v oběhu, emituje nové a opotřebované stahuje z oběhu řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank dohlíží nad činností obchodních bank, poskytuje jim úvěry a ukládá jejich depozita vede účty státního rozpočtu

6 Funkce centrální banky
spravuje měnové rezervy ve zlatě a devizách obchoduje s cennými papíry je vrcholnou institucí bankovního dozoru Současně analyzuje vývoj všech makroekonomických ukazatelů, sleduje vývoj ekonomiky u nás, tak i celosvětový a jeho možné vlivy na ekonomiku ČR.

7 Nástroje centrální banky
diskontní sazba - základní úroková sazba = úroková sazba za kterou mohou obchodní banky ukládat volnou likviditu (rok 2013 DS=0,05%) repo sazba - úroková sazba pro termínované operace s CP ve vztahu k obchodním bankám (rok T RS= 0,05%)

8 Nástroje centrální banky
lombardní sazba - úroková sazba na úvěry obchodním bankám se zástavou CP, je vždy vyšší jak diskont a repo s. s (rok 2013 LS= 0,25%) povinné minimální rezervy(PMR) - centrální banka předepisuje obchodním bankám určité procento z vkladů uložit jako PMR (rok 2013 PMR= 2%)

9 Nástroje centrální banky
pravidla likvidity - centrální banka určuje bankám, jaký mají vztah aktiv a pasiv operace na volném trhu - centrální banka obchoduje s cennými papíry, na burze a tím zvyšuje nebo snižuje množství peněz v oběhu Veškeré aktivity centrální banky směřují k primárním úkolu, a tím je udržení měnové stability země.

10 Otázky pro opakování 1. Co znamená pro centrální banku nezávislost. 2. Jaké znáte nástroje dle adresnosti 3. Co je úkolem bankovního dozoru centrální banky.

11 Správné odpovědi 1. Centrální banka by měla být na vládě a Parlamentu co nejvíce nezávislá, protože jejich bezprostřední cíle se často rozcházejí - v zájmu udržení míry inflace často centrální banka provádí restriktivní měnovou politiku (a tím brzdí ekonomiku). 2. Přímé (adresné)jsou většinou administrativními nařízeními a nepřímé (neadresné, obecné) jsou využívány plošně na všech subjekty finančního trhu. 3. Bankovní dozor - má právo prověřovat legálnost bankovních operací, uděluje bankovní licence, provádí dohled nad peněžními a kapitálovými trhy ( v ČR má na starost dohled nad kapitálovými trhy speciální instituce - Komise pro cenné papíry).

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google