Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"— Transkript prezentace:

1 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova: Klíčová slova: vnitřní měnová politika, restriktivní a expanzivní měnová politika, povinné minimální rezervy, diskontní sazba, lombardní sazba, operace na volném trhu. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o vnitřní měnové politice, která velkou měrou přispívá k udržování dlouhodobě nízké míry inflace. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

2 Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu vnitřní měnová politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_51

3 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Vnitřní měnová politika = Vnitřní měnová politika = soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje množství peněz v ekonomice. Cílem vnitřní měnové politiky – Cílem vnitřní měnové politiky – je dlouhodobě udržovat nízkou míru inflace.

4 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Druhy vnitřní měnové politiky 1.Restriktivní měnová politika - 1.Restriktivní měnová politika - provádí se, když roste míra inflace. ČNB usiluje o snížení množství peněz v ekonomice. 2.Expanzivní měnová politika – 2.Expanzivní měnová politika – provádí se, když klesá HDP, roste nezaměstnanost, ekonomika se dostává nebo je v recesi, inflace bývá nižší. ČNB usiluje o zvýšení množství peněz v ekonomice.

5 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Nástroje vnitřní měnové politiky Pro restriktivní i expanzivní měnovou politiku ČNB využívá nástroje vnitřní měnové politiky. povinné minimální rezervy u ČNB diskontní sazba lombardní sazba operace na volném trhu

6 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Povinné minimální rezervy u ČNB Každá obchodní banka musí držet určité % ze svých závazků = depozit (vkladů) klientů jako rezervu na účtu ČNB. Zvýšení procenta povinných minimálních rezerv u ČNB Obchodní banky mají méně peněz na poskytování úvěrů → snížení množství peněz v ekonomice → snížení inflace. Snížení procenta povinných minimálních rezerv u ČNB Obchodní banky mají více peněz na poskytování úvěrů → zvýšení množství peněz v ekonomice.

7 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Diskontní sazba ČNB umožňuje bankám uložit si u ní krátkodobě přebytečnou likviditu (finanční prostředky). Tyto finanční prostředky jsou úročeny takzvanou diskontní sazbou. Diskontní sazba se zvyšuje Banky mají vyšší zájem o uložení peněz. Mají méně peněz na poskytnutí úvěru. ČNB tak snižuje množství peněz v ekonomice. Diskontní sazba se snižuje Banky mají nižší zájem o uložení peněz. Mají více peněz na poskytnutí úvěru. ČNB tak zvyšuje množství peněz v ekonomice.

8 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Lombardní sazba Je úrok z lombardního úvěru. Tento krátkodobý typ úvěru je poskytován centrální bankou obchodním bankám proti zajištění zástavou cenných papírů. Lombardní sazba se zvyšuje Obchodní banky mají menší zájem o lombardní úvěry. Mají tak méně peněz na poskytnutí úvěrů klientům. ČNB tak snižuje množství peněz v ekonomice. Lombardní sazba se snižuje Obchodní banky mají větší zájem o lombardní úvěry. Mají tak více peněz na poskytnutí úvěrů klientům. ČNB tak zvyšuje množství peněz v ekonomice.

9 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky Operace na volném trhu Spočívá v nakupování a prodeji cenných papírů ČNB. Zvyšování množství peněz v ekonomice ČNB nakupuje cenné papíry, peníze vlévá do ekonomiky. Snižování množství peněz v ekonomice ČNB prodává cenné papíry, peníze odebírá z ekonomiky.

10 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ 1.Vnitřní měnová politika je: a)soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje sílu české koruny. b)soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje množství peněz ve státním rozpočtu. c)soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje množství peněz v ekonomice. 2.Cílem vnitřní měnové politiky je: a)je dlouhodobě udržovat vyšší míru inflace. b)je dlouhodobě udržovat nízkou míru inflace. c)je dlouhodobě udržovat stabilní měnový kurz.

11 VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA 1.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Vyberte z diagramu pojem, který vhodně patří do mezer v tvrzeních. 1.…..je úrok z krátkodobého úvěru, který je poskytován centrální bankou obchodním bankám. 2.Pokud se zvyšuje ….., tak mají banky méně peněz na poskytování úvěrů klientům. 3.……se provádí, když roste míra inflace. 4.….. spočívají v nakupování a prodeji cenných papírů ČNB. 5.…..se provádí, pro povzbuzení ekonomiky, např. v recesi a inflace je nižší. Restriktivní měnová politika Expanzivní měn.politika Operace na volném trhuDiskontní sazba Lombardní sazba

12 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bnov%C3%A1_ politika KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2


Stáhnout ppt "VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"

Podobné prezentace


Reklamy Google