ROMAN ONDERKA primátor města Brna IMPLEMENTACE INTEGROVANÉHO PLÁNU ROZVOJE MĚSTA Rozvoj regionů a 10 let regionální politiky v ČR Brno, 20. 11. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Technologické platformy a dopravní výzkum
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

ROMAN ONDERKA primátor města Brna IMPLEMENTACE INTEGROVANÉHO PLÁNU ROZVOJE MĚSTA Rozvoj regionů a 10 let regionální politiky v ČR Brno,

Měnící se ekonomické prostředí „Rakouský Manchester“ „Město …???“ Živelný rozvoj bez strategického rámce Nutnost formulovat (a aktualizovat) strategické rozvojové dokumenty Výzkum, vývoj, inovace, university, strategické služby (Business strategic services a Business process outsourcing) Strojírenský a textilní průmysl

Důvody pro aktualizaci Zásadní změny posledních let: vstup České republiky do Evropské unie programovací období Nutnost implementace strategického plánu v podobě: návrhu akčního plánu s konkrétními projekty a průmětem do městského rozpočtu

Věcné pojetí Strategie pro Brno Image města a vnitřní/v nější vztahy Místní ekono- mický rozvoj Kvalita života (včetně ŽP) Výzkum vývoj, inovace a vzdělá- vání Doprava a techni- cká infra- struktura PILÍŘPILÍŘ PILÍŘPILÍŘ PILÍŘPILÍŘ PRIORITY (PROBLÉMOVÉ OKRUHY) Vymezují základní funkční kvalitu moderního města evropského typu Vybrané priority (problémové okruhy), umožňující zásadním způsobem dosažení strategické vize Souhrnná formulace kvalit a vlastností, ke kterým chce Brno v horizontu strategie dospět VIZE

Struktura Strategie pro Brno PROFILMĚSTAPROFILMĚSTA ANALÝZASWOTANALÝZASWOT STRATEGICKÝ SKELET PRIORITY CÍLE OPATŘENÍ ANALYTICKÁ ČÁST NÁVRHOVÁ ČÁST STRATEGICKÁVIZESTRATEGICKÁVIZE SAMSAM OBOROVÉKONCEPCEOBOROVÉKONCEPCE REALIZAČNÍ ČÁST SEASEA

Strategické cíle Získat pozitivní a dynamický profil města Zajistit připravenost Brna k rozvoji podnikání Dosáhnout vyšší atraktivity života ve městě Vytvořit podmínky pro příchod a udržení elit ve městě Zlepšit kvalitu vnitřní a vnější dostupnosti města Zajistit komplexní hospodaření s energiemi, s povrchovými a s odpadními vodami

Přínosy Strategie pro Brno stanovení priorit rozvoje města rámec pro směřování dílčích sektorových politik východisko pro sestavování IPRM a Akčního plánu stálá aktualizace strategie za účasti odborné i laické veřejnosti

Vztahy jednotlivých dokumentů STRATEGICKÝ PLÁN 2007 – 2020? OBOROVÉ KONCEPCE AKČNÍ PLÁN IPRM

prováděcí dokument Strategie pro Brno indikátorová soustava měřitelný rozměr Strategie pro Brno Oborové koncepce Strategie pro Brno

Dopady Dílčí koncepce Interní normy Rozpočet Implementace Strategie pro Brno Evaluace Strategie pro Brno

Integrované plány rozvoje města Regionální operační program NUTS II Jihovýchod Integrovaný operační program Zvýšení kvality poskytovaných služeb pro veřejnost a rozšíření občanské vybavenosti města Integrovaný plán rozvoje statutárního města Brna v problémové obytné zóně města Vyvážený rozvoj silně urbanizovaných oblastí Komplexní regenerace historického centra, včetně rozvoje služeb pro cestovní ruch

Členění na oblasti podpory I.1 Regenerace veřejných prostranství a výstavba parkovacích objektů I.2 Revitalizace městských parků I.3 Podpora rozvoje produktů a služeb cestovního ruchu IPRM 1 bude realizován v období 2009 – Financování IPRM 1 IPRM 1 – Komplexní regenerace historického centra, včetně rozvoje služeb pro cestovní ruch * hrazeno z ROP 2.1 resp. 2.2 Oblast podpory Celkové náklady v tis. Kč z toho dotace ROP 3.1 v tis. Kč I.1 Regenerace veřejných prostranství I.2 Revitalizace parků v MPR I.3 Podpora produktů a služeb pro cestovní ruch*

Mapa MPR – dokončené a plánované akce

Členění na oblasti podpory II.1 Rozvoj volnočasových aktivit lokálního významu přístupných široké veřejnosti II.2 Rozvoj volnočasových aktivit celoměstského významu II.3 Rozvoj sociálních a zdravotnických služeb celoměstského významu II.4 Rozvoj nástrojů pro efektivně komunikující úřad II.5 Podpora rozvoje vědy a výzkumu ve městě IPRM 2 bude realizován v období 2009 – IPRM 2 – Zvýšení kvality poskytovaných služeb pro veřejnost a rozšíření občanské vybavenosti města

Oblast podpory Celkové náklady v tis. Kč z toho dotace ROP 3.1 v tis. Kč II.1. Rozvoj volnočasových aktivit lokálního významu přístupných široké veřejnosti II.2. Rozvoj volnočasových aktivit celoměstského významu II.3. Rozvoj sociálních a zdravotnických služeb celoměstského významu II.4. Rozvoj nástrojů pro efektivně komunikující úřad II.5. Podpora rozvoje vědy a výzkumu ve městě zatím nejsou stanoveny Financování IPRM 2

Podporované aktivity Výstavba parkovacích objektů ve vybraných sídlištích města Brna Revitalizace veřejných prostranství ve vybraných sídlištích města Brna IPRM 3 – Vyvážený rozvoj silně urbanizovaných oblastí

IPRM 4 - pro Integrovaný operační program Členění na oblasti podpory A) Veřejná prostranství B) Regenerace bytových domů C) Pilotní projekty zaměřené na řešení romských komunit ohrožených sociálním vyloučením Celkové náklady se předpokládají ve výši cca 300 mil. Kč. IPRM pro Integrovaný operační program bude realizován v období 2009 – 2013.

Řešená obytná zóna města

Aglomerační vazby města Brna Působnost Strategie pro Brno je omezena administrativními hranicemi města

Projekt Joining Forces Realizovaný v rámci programu URBACT II, (v programovacím období jediný český zástupce). Cílem projektu je řízení metropolitních oblastí - governance. Teze: Města v Evropě usilují o zvýšení konkurenceschopnosti, zvýšení soudržnosti a zajištění udržitelného rozvoje. Předpokladem úspěchu je spolupráce mezi městem a jeho zázemím. Město Brno se v projektu zaměřuje zejména na znalostní ekonomiku a potenciál vědy, výzkumu a inovací pro rozvoj města a regionu.

Podíl města Brna na formování strukturální politiky Zástupce města Brna je členem Pracovní skupiny pro strukturální politiku zřízené pod Svazem měst a obcí ČR Zástupce města Brna je zároveň zástupcem Jihomoravského kraje pro problematiku měst při EU Aktivity: Účast na průběžném hodnocení urbánní dimenze strukturální politiky v programovacím období Zpracování stanoviska města Brna k uplatnění urbánní problematiky v rámci nové kohezní politiky EU (2014+)

Děkuji Vám za pozornost.