SACHARIDY II
Sacharidy MONOSACHARIDY POLYSACHARIDY DISACHARIDY
Monosacharidy Glukosa Fruktosa bílá sladká ve vodě rozpustná látka základní zdroj energie pro organismy Glukosa (hroznový cukr) Fruktosa (ovocný cukr) bílá sladká ve vodě rozpustná látka
Disacharidy Sacharosa bílá sladká ve vodě rozpustná látka (řepný / třtinový cukr) bílá sladká ve vodě rozpustná látka glukosa + fruktosa
Důkaz cukrů: redukující cukry: Fehlingovo činidlo (CuSO4 + NaOH) želatina redukující cukry: Fehlingovo činidlo (CuSO4 + NaOH)
Polysacharidy Škrob bílá, ve vodě nerozpustná látka bez chuti základní zdroj energie pro organismy
modrofialové zbarvení Důkaz škrobu: důkaz jódem: s jodem (I2): modrofialové zbarvení piškot müsli tyčinka želatina
Polysacharidy Glykogen Celulosa zásobní látka v játrech a svalech (živočišný škrob) zásobní látka v játrech a svalech vzniká v rostlinách z glukosy stavební látka rostlin Celulosa
Které potraviny jsou bohaté na jednoduché cukry?
Kde všude můžeme najít škrob?
Které výrobky pohází z celulózy?
Jakou souvislost se sacharidy mají následující obrázky?