CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O SACHARIDY Jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O
Rozdělení 1) jednoduché = monosacharidy glukosa, fruktosa 2) složitější disacharidy sacharosa, maltosa, laktosa polysacharidy škrob, celulosa
MONOSACHARIDY Glukosa = hroznový cukr bílá krystalická látka, sladká chuť Výskyt: ovoce, vinná réva, rostlinné šťávy, krev (při porušení koncentrace cukrovka) Využití: výroba ethanolu, kyseliny citronové, vitaminu C, umělá výživa
Fruktosa = ovocný cukr nejsladší Výskyt: ovocné šťávy med
DISACHARIDY Sacharosa = řepný cukr bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě Výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina Využití: potravinářství – sladidlo karamel – barvení octa, rumu
Maltosa = sladový cukr Výskyt: ječmen Využití: výroba piva Laktosa = mléčný cukr
POLYSACHARIDY Škrob bílá látka, ve studené vodě špatně rozpustný v teplé vodě rozpustný škrobový maz Výskyt: brambory obilí
Využití: škrobení prádla potravinářství – pudink, příprava pokrmů lékařství - k výrobě glukosy, zásypů, pojidel v lécích výroba lepidel
Glykogen = živočišný škrob Výskyt: ve svalech, v játrech Celulosa = buničina bavlna, len, juta, konopí, dřevo, sláma Využití: výroba papíru, vaty, umělého hedvábí, celuloidu, výbušnin
Zdroje: http://www.openphoto.net http://commons.wikimedia.org/wiki