Spojky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Věta jednoduchá a souvětí
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Spojky.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Věta jednoduchá a souvětí.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Interpunkce v souvětí podřadném
Druhy vedlejších vět Podmětné Přísudkové Předmětné Přívlastkové
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Bylany, okres Kolín
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příprava na závěrečnou prověrku
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Leon Maršík Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_Čj5
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Spojky.
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Spojky

Anotace k šabloně EU III/2-3/5 Prezentace je určena pro 7. ročník (Tvarosloví – Slova neohebná), ale může být použita i ve vyšších ročnících k procvičování učiva. Žáci rozlišují spojky souřadicí a podřadicí, odlišují spojky od vztažných zájmen a příslovcí, doplňují správně čárky.

Spojky Slova neohebná, která spojují větné členy nebo věty Spojky podřadicí připojují větu vedlejší k větě, na níž závisí Spojky souřadicí spojují souřadné členy v několikanásobném větném členu nebo souřadné věty vedlejší

Rozlište spojky souřadicí a podřadicí: Spojky podřadicí: (a, když, protože, a proto, že, nebo, kdyby, ale, aby, ani, avšak, i, neboť, jakmile, nýbrž, jestliže, ač, ba, zatímco, třebaže, -li, tudíž, sotvaže)

Napište, které věty jsou uvedeny spojkou a které vztažným zájmenem nebo příslovcem: Les, který se rozkládal kousek za vsí, oplýval množstvím jahod a borůvek. - Chodil jsem na hříbky tam, kde byla neprostupná houština. - Někdy jsem neměl štěstí, ale jindy jsem přinesl plný košík hub. - Rostly i letos, třebaže nebylo příliš vlhko. - Přemýšlím, jaké z nich připravím jídlo. - Jakmile si odpočinu, dám se do práce, abych udělal radost bratrovi, který slíbil, že přijde na večeři. -

Doplňte vhodné spojky a čárky. Obloha se zatáhla......nezapršelo. ......bylo málo sněhu odjeli jsme do hor. ......mu bylo smutno odešel do svého pokoje.....četl si oblíbenou knížku. Ochladilo se.....se zvířata ukryla. Zdůrazňuji.....mlčel. Slíbil.....se polepší.....se bude víc učit. Vím.....si něco umane nikdo s ním nehne.

Vyznačené výrazy nahraďte vedlejší větou a použijte vhodnou spojku. Pro velkou rýmu se nemohl koupat. Šel k lékaři pro vhodné léky. K lepší orientaci turistů v přírodě slouží turistické značky a tabule. Po odkvětu květiny zežloutnou a uschnou. Ve vhodných podmínkách se jim ale daří dobře.

Spojte věty v souvětí a použijte vhodné spojky. Začalo sněžit. Vypravili jsme se lyžovat. - Bolí mě hlava. Nepůjdu do školy. - Mám volno. Mohu ti pomoci. - Půjdeš do divadla? Zůstaneš doma? Připravoval jsem se poctivě. Zkoušku jsem neudělal. Jezdím po Praze metrem.Je rychlé a spolehlivé.