Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Finanční možností svépomocných skupin
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Základní principy sociálního podnikání
Jak se pozná sociální podnik
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ Shrnutí workshopu 19. listopadu.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Podnikatelsko- zaměstnanecká družstva jako inovativní nástroj APZ Mgr. Ivo Škrabal.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Společensky odpovědné podnikání
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky, zejména komunitních služeb 19. Listopad 2007, Praha, Robert Sztarovics, předseda NTS-C

Jak pracuje NTS-C Od vzniku v dubnu 2006: 10 zasedání, 2 x kulatý stůl pro veřejnost na půdě sociálního podniku(Třinec, Odry), informace a výměna zkušeností Připomínkování grantového schématu pro sociální ekonomiku (MPSV) Připomínkování standardů Sociální Firmy (Fokus) Založení expertní skupiny pro sestavení definice Sociálního podniku (NESEA) Validace produktů vytvářených členy NTS-C Mainstreaming a diseminace témat sociální ekonomiky do politik, strategií Jsme otevřená platforma – můžete se zapojit

Experti / spolupracují s NTS-C MPSV - Správa služeb zaměstnanosti: Andrea Píblová Rada vlády pro neziskové organizace: Jaroslava Šťastná MPSV - Správa služeb zaměstnanosti: Milena Blatníková Rada vlády pro neziskové organizace: Petra Francová MPSV- Úsek pro oblast sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky: Markéta Holečková Univerzita J.E.Purkyně v Ústí nad Labem: Magdalena Hunčová FHS, Katedra oboru Občanský sektor: Marie Dohnalová Akademie soc.podnikání, Nadace VIA: Hana Vosmiková Úřad práce Ostrava:Taťána Černá Úřad práce Příbram: Marcela Sopková SKOK: Milena Černá

Informace o NTS-C / sociální ekonomice Články, projekty, dokumenty, akce, výstupy

Proč sociální ekonomika? Sociální stát v podobě, jak funguje, za současných trendů, není dlouhodobě udržitelný: Zvětšuje se podíl dlouhodobě nezaměstnaných osob na celkovém počtu nezaměstnaných Jedná se většinou o lidi s různým druhem znevýhodnění, kteří si připadají neužiteční Nároky lidí rostou, společnost stárne, není možné všechny vznikající potřeby uspokojovat z veřejných rozpočtů Stát poukazuje různé sociální dávky a příspěvky Potřeba podporovat místní, komunitní rozměr lidského života – protiváha globalizaci

O co usiluje sociální ekonomika Sociální ekonomika propojuje kapacity, silné stránky, všech tří sektorů při realizaci společenské odpovědnosti. NNO Veřejný sektor Komerční sektor Sociální ekonomika Současný stav

Co dělá sociální ekonomika Integrace osob ohrožených sociální exkluzí na pracovní trhy. Poskytování služeb na místní úrovni (zejména sociálních) Šetrné využití a rozvoj místních zdrojů při realizaci programů místního rozvoje (zdrojů lidských, materiálových a finančních).

Subjekty sociální ekonomiky Společné charakteristiky : akcentování sociálních cílů důraz na prvky podnikání různé právní formy Základní hodnoty: solidarita a sociální soudružnost sociální zodpovědnost demokratické řízení participace občanů autonomie Jsou kombinací podnikatelského zaujetí a ohledů k veřejnému zájmu. (Definice dle Evropského ekonomického a sociálního výboru EU, např. v INT/242).

Sociální podnik „Sociální podnik se odvolává na všechny soukromé aktivity obecného zájmu organizované na základě podnikatelského konceptu, které nemají za hlavní důvod existence maximalizaci zisku, ale uspokojení určitých ekonomických a sociálních cílů, stejně jako schopnost vytvářet inovativní řešení problému exkluze a nezaměstnanosti pomocí vytváření produkce výrobků nebo služeb.“ web OECD (cit )

Kde působí sociální podniky Sociální cíl (charitativní pomoc, solidarita, zdraví, sociální služby, rozvoj komunit, udržitelný rozvoj, ekologie) Ekonomický cíl (zisk, kapitál, manažerské postupy, konkurenceschopnost, produkce výrobků a služeb, inovace, technologie, tvorba zdrojů pro rozvoj) Sociální podnik Trh výrobků a služeb Integrace na trh práce a/nebo tvorba zdrojů pro sociální cíle

5 presentací členů NTS-C Fokus Praha Založení a provoz sociální firmy SČMVD Založení sociálního družstva obcí Kazuist – Beskydy pro všechny Sociální cestovní ruch, s.inkubátor,s.observatoř Nový Prostor Kampaň: Diversity Management / ÚP Chrudim Kurz: Manažer v sociálních službách

Děkuji