Aktualizace Státní energetické koncepce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Energetická koncepce a investiční možnosti malých a středních podniků v oblasti energetických projektů JUDr. Ing. Robert Szurman zmocněnec ministra.
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Státní energetické koncepce
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetická strategie ČR do roku 2040
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Nová energetická koncepce
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Chytré sítě Smart grids.
Role zemního plynu v energetice ČR z pohledu MŽP
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Aktualizace Státní energetické koncepce IEA Presentation of the World Energy Outlook 2013 Prague , 07. 01. 2014

Současný stav energetiky Vysoký podíl průmyslu v HDP + průmyslový potenciál, know how - vysoká energetická náročnost HDP Robustní elektrizační soustava (přebytková bilance, infrastruktura) Zastaralá (> 30 r. zdroje, >25 r. sítě) Rozvinuté teplárenství (40% populace)/ zastaralé Dožívající uhelné zásoby Omezený potenciál OZE (geografické and klimatické podmínky) Max. 25% spotřeby energie Tranzitní soustava pro elektřinu a plyn Integrace trhu s elektřinou v regionu, příprava integrace trhu s plynem

Struktura spotřeby PEZ 2010

Struktura výroby elektřiny 2010

Základní výzvy české energetiky do r.2040 Náhrada dožitých uhelných zdrojů (> 4000 MW) Dekarbonizace energetického sektoru Energetická účinnost a úspory Nákladově efektivní rozvoj OZE a decentralizovaných zdrojů Intergace sítí a trhů (elektřina, plyn, ropa?) Udržení bezpečnosti dodávek

Czech energy policy goals 3 strategické cíle Bezpečnost dodávek Udržitelný rozvoj Konkurenceschopnost

Strategické priority SEK Vyvážený mix zdrojů- diverzifikace Zlepšení energetické účinnosti a dosažení úspor - dosáhnout průměru EU v energetické náročnosti Obnova a rozvoj sítí elektřiny a plynu – plná integrace v regionu (osa sever-jih) Podpora výzkumu, vývoje a inovací v oblasti výroby i spotřeby energie, zajištění lidských zdrojů Energetická bezpečnost

Zdrojový mix v roce 2040

Výroba elektřiny v roce 2040

Stabilizace konečné spotřeby energie

Mírný nárůst spotřeby elektřiny

Energie v dopravě 2010

Alternativní zdroje v dopravě 2040

Největší výzvou jsou ceny energie

Nárůst nekomoditních složek ceny

Investice do infrastruktury Přenosová soustava: > 2,5 mld. EUR do r. 2025 680 km nových vedení 2500 km rekonstrukce WAMS, FACTS a další technologie inteligentních sítí Připojení na HVDC supergrid po r. 2025 Distribuční sítě > 4 mld. EUR do r. 2025 Integrace až 10 GW výkonu na úrovni nn a vn

Potenciál OZE v ČR – max. 25% Větrná energie : 1500 to 2300 MW; (cca 260 MW dnes) Biomasa: 160 PJ to 200 PJ (100 PJ dnes) 70 PJ lokální konečná spotřeba (58 PJ) 30 PJ biopaliva (20 PJ) Teplárenství 15 až 20 PJ (10 PJ) Výroba elektřiny 5 to 10 TWh (12 PJ) FVE (střechy, brownfieldy) 6 až 10 GW (0,3 GW dnes + 1,8 GW zemědělská půda) Geothermal: ???

Electricity generation OZE: dodatečných 8 až 10 GW Jaderná energie 2 bloky Temelín 1 blok Dukovany Low/medium waste repository upgrade Uhlí rekonstrukce cca 2000 MW (2009 – 2014) 660 MW supercritical unit (2009 - 2014) Zemní plyn Počerady 840 MW CCGT (2010 - 2013) Kogenerace ( až 2000 MW) včetně mikrokogenerace

Energetická účinnost a úspory Domácnosti – 29% úspor - energetická náročnost budov - účinnější domácí spotřebiče - systémy inteligentních domů Služby – 27% úspor - energetická účinnost technologií - venkovní osvětlení Průmysl – 44% úspor - zdrojový mix

Závěry Energetická účinnost a úspory by měly stabilizovat naší spotřebu energie i při vyšším HDP a komfortu domácností Uhlí bude nahrazeno jádrem jako dominantní zdroj výroby elektřiny, zůstane ale součástí mixu (strategická flexibilita) Vyšší podíl decentralizovaných zdrojů vyžaduje změny v tarifech i řízení sítí Nekomoditní složky cen energie budou pečlivě monitorovány a řízeny (podpory, rozvoj sítí, řízení rovnováhy a rezervy) Energetická bezpečnost a odolnost by měla být zachována

Děkuji za pozornost Pavel Solc, deputy minister Ministry of Industry and Trade, Czech Republic