Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Ochrana životního prostředí VE STAVEBNÍM PRÁVU
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
1 ZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ A VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ Mgr. ing. Petr Lepeška Ministerstvo pro místní rozvoj 2007.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Stavební pozemky (teze)
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha

Požadavky stavebního zákona  § 18 odst. 1- Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro …udržitelný vývoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území a který uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích.

Požadavky stavebního zákona  § 18, odst. 4 – Územní plánování ve veřejném zájmu chrání a rozvíjí přírodní, kulturní a civilizační hodnoty území…chrání krajinu jako podstatnou složku prostředí…zajišťuje ochranu nezastavěného území a nezastavitelných pozemků. Zastavitelné plochy se vymezují s ohledem na potenciál rozvoje území a míru využití zastavěného území.

Požadavky stavebního zákona  § 18, odst. 5 – V nezastavěném území lze v souladu s jeho charakterem umisťovat stavby, zařízení a jiná opatření pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, těžbu nerostů, pro ochranu přírody a krajiny, pro veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, pro snižování nebezpečí ekologických a přírodních katastrof…a zlepšující podmínky využití území pro rekreaci a CR….

Požadavky stavebního zákona  § 18, odst. 6 – Na nezastavitelných pozemcích lze výjimečně umístit technickou infrastrukturu způsobem, který neznemožní jejich dosavadní užívání.  § 2, odst. 1, písm. e) nezastavitelným pozemkem se rozumí pozemek na území obce, která nemá vydaný územní plán, a to: pozemek veřejné zeleně a parku sloužící veřejnému užívání, v intravilánu i zemědělský či lesní pozemek nad 0,5 ha (nezahrnují se zahrady do 0,1 ha a pozemky – součásti zastavěných parcel)

Požadavky stavebního zákona  § 19, odst. 1 – Úkolem územního plánování je zejména…..c) prověřovat a posuzovat potřeby změn v území,veřejný zájem na jejich provedení, jejich přínosy, problémy, rizika s ohledem….na veřejné zdraví, životní prostředí, geologickou stavbu území…m) vytvářet podmínky pro ochranu území podle zvláštních právních předpisů před negativními vlivy záměrů…

Požadavky stavebního zákona  § 19, odst. 2 – Úkolem územního plánování je také vyhodnocení vlivů politiky územního rozvoje, zásad územního rozvoje nebo územního plánu na vyvážený vztah územních podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území (dále jen „vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území“), jehož součástí je i vyhodnocení vlivů na životní prostředí (SEA) a vlivů na lokality NATURA 2000

Jak je ochrana ŽP zahrnuta v konceptu ÚP hl. m. Prahy?  Koncept ÚP důsledně vychází z ÚAP a ZÚR Prahy (jako kraje) a reaguje na jimi formulované problémy a úkoly pro navazující ÚPD  Pro koncept ÚP bylo u externího zhotovitele zadáno a metodou „ex-ante“ je v současné době zpracováváno VVURÚ  Ochrana ŽP prolíná všemi kapitolami textu i grafiky

Jak je ochrana ŽP zahrnuta v konceptu ÚP hl. m. Prahy?  Zcela nová konstrukce uspořádání obsahu (od přírodních k antropogenním prvkům území)  Zcela nová konstrukce regulativů funkčího využití území se stupňovanou regulací hlavní, výjimečně přípustných a nepřípustných funkcí  Zpřísněná regulace prostorového uspořádání – předepsána struktura, podlažnost, podíl zeleně a využívána nová metodika pro posuzování umisťování výškových staveb

Jak je ochrana ŽP zahrnuta v konceptu ÚP hl. m. Prahy? Koncept vytváří územní podmínky pro řešení problémů v kvalitě životního prostředí především:  zvýšeným podílem transformačních území oproti plochám pro rozvoj na nezastavěném území  umisťováním environmentálně příznivějších funkcí do přestavbových území  dobudováním silničních okruhů k vyloučení tranzitu, umožnění tangenciálních vazeb mimo centrum, budování parkovišť systému P+R na vjezdech do města, progresivní regulaci IAD a preferenci MHD od periferie k centru  ochranou a doplňováním systému městské zeleně a prvků ÚSES a nových vodních ploch a prvků

Jak je ochrana ŽP zahrnuta v konceptu ÚP hl. m. Prahy  Kromě projednání zadání v souladu s požadavky zákona byl poskytnut MČ a veřejnosti nadstandardní (věcný i časový) prostor pro uplatnění dalších námětů a připomínek do konceptu ÚP, připomínky byly odpovědně vyhodnoceny a přínosné zahrnuty do konceptu  V konceptu se prostřednictvím ZÚR promítly i cíle Aktualizovaného Strategického plánu hl. m. Prahy.

Děkuji Vám za pozornost  Ing. arch. Martin Říha Vedoucí referátu SEA ÚRHMP telefon