Agenda prezentace Role GA ČR ve financování základního výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Přijímací řízení.
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Grantová agentura ČR: Aktuální informace s výhledem do budoucnosti
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Grantová agentura ČR Veřejná soutěž GAČR - podávání projektů se začátkem řešení v roce 2013  Termín zaslání pdf verze FINAL na fakultu je
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
1 GAČR, FRVŠ Dagmar Malá Grantová agentura České republiky  Standardní projekty  Postdoktorské projekty  Mezinárodní projekty.
FRVŠ 2005 TO E Vysokoškolské knihovny Marta Machytková předseda OK E.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2008 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2007.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Pracovní setkání 28. června 2007
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Fond rozvoje sdružení CESNET
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Transkript prezentace:

Grantová agentura České republiky: profil organizace a současná situace Ivan Netuka předseda GA ČR

Agenda prezentace Role GA ČR ve financování základního výzkumu základní údaje k výsledkům veřejné soutěže na rok 2015 aktuální problémy a změny 2015 perspektivní témata

Profil organizace založena v roce 1993 vládou České republiky nezávislá státní instituce se statutem organizační složky státu* * Zákon 130, § 36: (2) Grantová agentura České republiky zabezpečuje přípravu a realizaci skupin grantových projektů a dalších aktivit v oblasti základního výzkumu včetně veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích na podporu grantových projektů, hodnocení a výběr návrhů grantových projektů, poskytování účelové podpory grantových projektů na základě smluv o poskytnutí podpory nebo rozhodnutí o poskytnutí podpory, kontrolu plnění smluv o poskytnutí podpory nebo rozhodnutí o poskytnutí podpory a čerpání účelové podpory, hodnocení a kontrolu průběhu řešení a plnění cílů grantových projektů a kontrolu jimi dosažených výsledků,…

Profil organizace podporuje základní vědecký výzkum v ČR napříč všemi vědeckými obory zahrnuje všechny oblasti základního výzkumu poskytuje účelovou podporu na řešení vědeckých projektů (bottom–up principle) s vysokým potenciálem pro dosažení výsledků mezinárodní úrovně je financována ze samostatné kapitoly státního rozpočtu; jiné zdroje financování jsou také možné posuzovací proces na základě „peer review“ systému

Vědní obory podpora je rozdělena do pěti základních oborů (oborových komisí): OK1 – technické vědy, prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc. OK2 – vědy o neživé přírodě, prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc. OK3 – lékařské a biologické vědy prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych. OK4 – společenské a humanitní vědy prof. Ing. Stanislava Hronová, CSc., dr. h. c. OK5 – zemědělské a biologicko-environmentální vědy prof. Ing. Otomar Linhart, DrSc.

Organizační struktura Rada pro výzkum, vývoj a inovace Vláda ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Vědecká rada GA ČR Předsednictvo GA ČR Předseda GA ČR Kontrolní rada GA ČR Poradní orgány GA ČR Oborové komise 1. OK technických věd 2. OK věd o neživé přírodě 3. OK lékařských a biologických věd 4. OK společenských a humanitních věd 5. OK zemědělských a biologicko- -environmentálních věd Panely Celkem 39 panelů, 8-12 členů v každém panelu Interní audit Úsek sekretariátu a analytických činností Kancelář GA ČR Ředitel Sekce grantové podpory 1. Úsek technických věd 2. Úsek věd o neživé přírodě 3. Úsek lékařských a biologických věd 4. Úsek společenských a humanitních věd 5. Úsek zemědělských a biologicko- -environmentálních věd  Sekce právní, koncepční a vnějších vztahů Úsek právní a koncepční Úsek vnějších vztahů a mezinárodní spolupráce   Sekce provozní a kontrolní Oddělení ekonomické a personální Úsek IT podpory Úsek kontroly   

Grantové soutěže Grantové soutěže se zahájením řešení v 2015: standardní projekty juniorské projekty mezinárodní projekty Lead Agency projekty Počet přijatých návrhů projektů na všechny soutěže: 2 250 návrhy projektů vyřazené z formálních důvodů: 32, tj. 1,42 % podrobné údaje budou ve zprávě o činnosti GA ČR za rok 2014

Rozpočet vývoj rozpočtu

Počet hodnocených návrhů projektů vývoj počtu posuzovaných standardních projektů

Náklady na projekty vývoj průměrných nákladů na první rok řešení na udělený standardní projekt

Udělené projekty vývoj počtu udělených standardních projektů

Úspěšnost vývoj průměrné úspěšnosti (standardní projekty)

Hodnocení návrhů projektů Cíle: profesionalizace a zvýšení účinnosti systému posuzování projektů standardizace kritérií posílení transparentnosti a nezávislosti posuzování zamezení případnému klientelismu

Hodnocení návrhů projektů Základní podmínky: model pro všechny oblasti základního výzkumu počet návrhů projektů: 2 000 - 3 000 zákonem stanovená hodnoticí lhůta je nejvýše 240 kalendářních dnů je uplatněn třístupňový systém: hodnoticí panely, oborové komise, předsednictvo

Panely Panely: v názvech panelů nemohou být vyjmenovány všechny dílčí disciplíny a specializace dělení oborů do panelů podle věcných kritérií, v úvahu se bere i odhadovaný počet návrhů projektů požadavky na člena panelu: vysoká odborná úroveň (posuzovaná podle publikační činnosti), ochota a schopnost posoudit projekty v širším oborovém rámci; schopnost posuzování výhradně podle odborných hledisek, nezaujatost (včetně osobní!)

Panely člen panelu je nominován jako vědecká osobnost s širokým rozhledem, nikoli jako zástupce instituce členové panelů jsou finančně odměňováni členové panelu mohou v době jejich funkčního období podávat návrhy vlastního projektu předseda a místopředseda panelu nesmí podávat návrhy projektů ve vlastní OK, běžící projekty řešit mohou

Oborové komise Oborové komise: oborové komise se skládají z předsedů a místopředsedů jednotlivých panelů jmenovaných předsednictvem kandidáty na předsedy a místopředsedy navrhují jednotlivé panely na základě tajné volby

Postup hodnocení návrhů projektů 1. Podání návrhů projektů 2. Formální kontrola 3. Přiřazení zpravodajů a hodnotitelů 4. Vypracování posudků 5. Zasedání panelu, schválení zahr. oponentů 6. Zasedání oborové komise 7. Získávání posudků od zahr. oponentů 8. Zasedání panelu, určení pořadí v panelu 9. Zasedání oborové komise, návrh pořadí 10. Zsedání předsednictva, vyhlášení výsledků 11. Rozhodování o dotaci 12. Uveřejnění hodnocení navrhovatelům Druhá fáze První fáze

Výsledky pro rok 2015: standardní projekty Standardní projekty se zahájením řešení v 2015 počet přijatých návrhů projektů: 1 866 počet posuzovaných návrhů projektů: 1 845 počet udělených projektů: 448 další projekty budou uděleny 20. 2. 2015 úspěšnost: ≥ 24 % Porovnání:   2013 2014 2015 počet přijatých návrhů projektů 2 506 2 117 1 866 počet posuzovaných návrhů projektů 2 426 2 080 1 845 udělené projekty 426 362 ≥ 448 úspěšnost 17,6% 17,4% ≥ 24 %

Výsledky pro rok 2015: standardní projekty počet udělených [posuzovaných] projektů podle vědních oborů technické vědy: 89 [361] vědy o neživé přírodě: 96 [387] lékařské a biologické vědy: 67 [269] společenské a humanitní vědy: 134 [582] zemědělské a biologicko-environmentální vědy: 62 [246] celkem: 448 [1845]

Výsledky pro rok 2015: standardní projekty počet udělených [posuzovaných] projektů podle uchazečů AV ČR: 189 [644] vysoké školy: 243 [1090] soukromé: 4 [50] jiné: 12 [61] celkem: 448 [1845] soukromé: fyzické osoby, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti, soukromé vysoké školy, obecně prospěšné společnosti jiné : nemocnice, knihovny, muzea, ústavy, v.v.i. (jiné než AV ČR), příspěvkové organizace

Výsledky pro rok 2015: juniorské projekty Juniorské projekty se zahájením řešení v 2015 počet přijatých návrhů projektů: 213 počet posuzovaných návrhů projektů: 204 počet udělených projektů: 59 úspěšnost: 28,92 %

Výsledky pro rok 2015: juniorské projekty počet udělených [posuzovaných] projektů podle vědních oborů technické vědy: 11 [36] vědy o neživé přírodě: 21 [71] lékařské a biologické vědy: 14 [48] společenské a humanitní vědy: 5 [23] zemědělské a biologicko-environmentální vědy: 8 [26] celkem: 59 [204]

Výsledky pro rok 2015: juniorské projekty počet udělených [posuzovaných] projektů podle uchazečů AV ČR: 25 [70] vysoké školy: 33 [132] soukromé: 0 [0] jiné: 1 [2] celkem: 59 [204] soukromé: fyzické osoby, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti, soukromé vysoké školy, obecně prospěšné společnosti jiné : nemocnice, knihovny, muzea, ústavy, v.v.i. (jiné než AV ČR), příspěvkové organizace

Výsledky pro rok 2015: mezinárodní projekty Mezinárodní projekty se zahájením řešení v 2015   posuzované udělené Německo (DFG) 32 Korea (NRF)  7 1 Taiwan (MOST)  17 3 Rakousko (FWF)  108  9

Zahraniční posudky 2015 obecná shoda v komunitě: zahraniční posudky jsou krajně žádoucí (malý rybník) ambice předsednictva: alespoň 2 posudky odesláno žádostí o posudky: 14 077 získané posudky: 3 961 návratnost: 28,1 %

Zahraniční posudky 2015 posudky po oborech problematika zahraničních posudků

Změny 2015 poučení z jara 2014: komunikace (RVVI, AV ČR, KR, RVŠ, VR GA ČR, OK, panely) rozhovory (LN, UK Forum); výjezdní zasedání GA ČR v Třeboni 1. – 2. 12. 2014; setkání s reprezentací NKC ženy a věda; podíl VR na zkvalitnění komunikace GA ČR s odbornou a širší veřejností změny v zadávací dokumentaci - způsobilé náklady: možnost zdůvodněných nákladů na pořízení, opravu a údržbu informační, komunikační a výpočetní techniky - přerušení projektů z důvodu mateřské dovolené - důraz na originalitu návrhů projektů

Změny 2015 - juniorské projekty (jsou charakterem odlišné od postdoktorských projektů): vybudování nezávislé skupiny s několika spolupracovníky; zrušena hranice 35 let; nejvýše 8 let od udělení titulu Ph.D. nebo ekvivalentu; nezapočítává se období strávené na mateřské a rodičovské dovolené; absolvování šestiměsíční postdoktorské stáže na území jiného státu, než ve kterém byl získán titul Ph.D.; může být rozděleno na dvě části; v případech hodných zvláštního zřetele může předsednictvo udělit výjimku z podmínky absolvování stáže (vážné zdravotní či rodinné důvody)

Změny 2015 - velmi nekvalitní projekty (Cn) stále v pilotním provozu - mzdy: prostředky GA ČR nemohou sloužit k vyplňování mezer v institucionálním financování; spoluúčast; dva typy financování finanční kontrola mimořádně nákladných projektů; úměrnost nákladů CEP: počet výsledků VC OP VaVpI: run na GA ČR? (rozpočet/úspěšnost)

Perspektivní témata k řešení ve spolupráci s VR GA ČR* a RVVI * Zákon 130, § 36: (6) Vědecká rada Grantové agentury České republiky je koncepčním orgánem Grantové agentury České republiky, který zejména navrhuje předsednictvu Grantové agentury České republiky ustavení a zaměření oborových komisí, skupiny grantových projektů a jejich zaměření, vyhodnocuje vědeckou úroveň Grantové agentury České republiky a navrhuje potřebná opatření. problematika nominací do panelů změna příjemce podpory jeden navrhovatel více návrhů v jednom roce možnosti rozšíření mezinárodní spolupráce (Izrael?)

Perspektivní témata složení, tematické pokrytí a názvy panelů stanovení minimální kapacity (úvazku) pro řešitele, spoluřešitele a členy týmu problematika násobných dedikací účast v soutěži v daném roce zároveň v roli navrhovatele a v roli spolunavrhovatele standardy kvality výsledků grantů ve společenských a humanitních vědách; kritéria excelence; publikování ve vlastních nakladatelstvích stanovení maximální výše nákladů na grant perspektivní zavedení dvoustupňové soutěže

Perspektivní témata výše osobních nákladů u „kmenových zaměstnanců“ (postupný přechod na systém uplatňovaný v DFG*?) * Within DFG proposals PIs can´t apply for their salary or for an extra salary. This is impossible, also because a precondition to apply is that the PI´s own position is secured for the duration of the research project by other resources (normally resources coming from the PI´s research institution). orientace grantových soutěží: širší záběr/důraz na originalitu a excelenci? změny Zákona 130 (debyrokratizace) diskrepance mezi institucionálním a účelovým financováním; vhodnost/nevhodnost role Grantové agentury jako nástroje pro vyplňování mezer v institucionálním financování

Děkuji za pozornost © Grantová agentura České republiky, 2015