Informační nástroje pro řízení po linii výkonu. Řízení po linii výkonu 2 PODNIKATELSKÝPROCES Vnitropodnikové útvary a jejich členění  každý útvar má.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Financování stavební zakázky
Facility management ČSN EN
Bohumil Král katedra manažerského účetnictví
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Členění útvarů Alokační fáze
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Úvod do podnikových financí
Rozpoznání a zobrazení vztahů mezi útvary, výnosy v NÚ
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
Outsourcing a Facility Management
Výkazy pro měření a řízení zisku
Ekonomika informačních systémů
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Účetní informace pro řízení po linii odpovědnosti
ALOKACE NÁKLADŮ.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
P4 Analýza portfolia/ strategické plánování
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Odpovědnostní účetnictví
Organizace a organizování podniku
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Účetní informace pro řízení po linii odpovědnosti
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Úvod do podnikových financí
Management - Organizování
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Manažerské účetnictví
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Informační systémy v personálním řízení
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomika malých a středních podniků
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Lidé, procesy, partnerství
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Ekonomika malých a středních podniků
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Transkript prezentace:

Informační nástroje pro řízení po linii výkonu

Řízení po linii výkonu 2 PODNIKATELSKÝPROCES Vnitropodnikové útvary a jejich členění  každý útvar má vymezený charakter činnosti, způsob, jakým se podílí na dělbě činností uvnitř podniku včetně rozsahu pravomoci a odpovědnosti  hierarchie a provázanost vymezena organizační strukturou správa a řízení správa a řízení strategický marketing strategický marketing výzkum a vývoj výzkum a vývoj investice investice logistika, distribuční síť logistika, distribuční síť komunikace se zákazníkem komunikace se zákazníkem příprava výroby příprava výroby výroba výroba distribuce distribuce prodej prodej poprodejní služby poprodejní služby NÁKLADY NÁKLADYVÝNOSY

Řízení po linii výkonu 3 Členění útvarů podle charakteru činnosti  útvary hlavní činnosti  bezprostředně se podílejí na tvorbě externích výkonů  cílem je přispívat k tvorbě zisku  servisní (obslužné) útvary  poskytují služby ostatním útvarům  cílem je pohotově zajišťovat (často specializované) interní služby s nižšími náklady než na externí zajištění  útvary správy a řízení  zabývají se správou a řízením podniku  řízení nákladů je obvykle v kompetenci vlastníků  speciální útvary  zajišťují sociální program podniku a služby pro zaměstnance

Řízení po linii výkonu 4 Členění útvarů podle charakteru činnosti Zjištění potřeby zákazníka Uspokojení potřeby zákazníka Výzkum a vývoj Návrh výrobku Tvorba výkonu Marke- ting Distri- buce Služby zákaz- níkům Řízení a správa podnikatelského proc. Podpůrné (servisní) procesy útvary správní činnosti útvary hlavní činnosti útvary servisní činnosti

Řízení po linii výkonu 5 Principy přiřazování nepřímých nákladů  princip příčinné souvislosti  základní otázka: Jaký je příčinný vztah mezi kalkulovanými náklady a výkony?  princip únosnosti  základní otázka: Kolik nákladů unese výkon v prodejní ceně?

Řízení po linii výkonu 6 Alokační fáze  využití metod alokace závisí na vazbách mezi útvary  přiřazování nákladů probíhá v řadě na sebe navazujících alokačních fází  postup:  první fáze: přiřazení nákladů, který je vyvolal  (jednice výkonu, druh výkonu, útvar...)  návazné fáze - přerozdělování nákladů mezi objekty s cílem: 1. přerozdělit náklady útvarů servisní činnosti na ostatní útvary 2. přerozdělit náklady útvarů hlavní činnosti na externí výkony 3. příp. přiřadit náklady útvarů správy a řízení útvarům hlavní činnosti  předpokladem je správné určení cílů jednotlivých útvarů

7 Příklad – alokační fáze v softwarové firmě  organizační struktura firmy:  Vývoj software – hlavní činnost  Implementace software – hlavní činnost  Správa budov – servisní činnost  Správa sítě a údržba hardware – servisní činnost  Správa a řízení – správní činnost  informace o vztazích mezi útvary pro alokaci nákladů ÚtvarPodíl na pronaj. prostorách Počet hodin práce správy sítě Počet hodin přímé práce Vývoj software0, Implementace software0, Správa budov Správa sítě0,15 Správa a řízení0,10100  náklady na správu a řízení se alokují na útvary hlavní činnosti podle hodin práce

Správa budov Správa sítě Správa a řízení Implementace Vývoj