Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Informační systém krizového řízení kraje
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
DESERTEC – Příspěvek k energetické bezpečnosti EU
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Ing. Ivan Beneš Setkání pracovních skupin CBCSD 7. června 2013 PwC, City Green Court, Praha Smart Life – součást prevence katastrof ve městech.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Útvar krizového řízení
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Management kontinuity činností organizace
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Ochrana kritické infrastruktury
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Předmět: Řízení podniku 1
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
3 EFEKTIVNOST TRHU.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Praha, Závěry z cvičení HMP Blackout 2014 – energetická část.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. Stavy nouze v energetice z pohledu krizového řízení a chráněných zájmů státu Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. „Stavy nouze v elektroenergetice – poučení z problémů soustavy dne 25.7.2006“ Seminář AEM-SVSE, Praha, 1.11.2006

Obsah presentace Problémy, které vyvolala globalizace ekonomiky Výsledky rozborů kritičnosti prvků a skórování rizika kritické infrastruktury v energetice Možnosti ochrany při selhání přenosové soustavy Plánování kontinuity – způsob ochrany

1. Problémy, které vyvolala globalizace ekonomiky

Zajištění bezpečnosti je úlohou vlády Ale: Infrastruktura byla zprivatizována: - Energetika - Doprava - Telekomunikace - Zásobování vodou - … Přístup soukromého sektoru: Rizikový management Plánování kontinuity podnikání Plánování obnovy po pohromě Přístup vlády: Odvětvová dosažitelnost Meziodvětvová dosažitelnost ochrana konkurenceschopnosti ochrana KI zajištění obchodní kontinuity

Největší problémy Zprivatizované podniky kritické infrastruktury jsou v konkurenčním postavení Problémy podniku jsou vítanou příležitostí pro konkurenci Spolupráce odvětví jako celku je proto problematická Soukromý vlastník posunuje provoz podniku ke hranici technických limitů (např. minimalizace rezerv)

Rozklad demokratického systému Eroze demokratického systému Důsledek: Provoz KI na hranici technických limitů Cílený vícenásobný útok na KI Provoz KI na hranici technických limitů Zvýšená frekvence pohrom Krizová situace přesáhne kapacitu IZS Vyšší četnost krizových situací Rozsáhlé ohrožení zdraví a životů Rozsáhlé ztráty na majetku Omezené ohrožení zdraví a životů Omezené ztráty na majetku Lidé berou osud a právo do svých rukou Rozklad demokratického systému Podhoubí pro radikalizaci a extrémní politické strany Eroze demokratického systému

Problém závislosti: kaskádové a vějířové šíření krizové situace Banální porucha nebo nízkonákladový útok se mohou rozvinout v rozsáhlou krizovou situaci

Legislativní nesoulad chápání nouze Nouzový stav ≠ Stav nouze !!! Vládní odpovědnost Odpovědnost podniku §2 zák. 240/2000 (241/2000) ≠ §2 zák. 458/2000 (91/2005) zajišťuje nezbytné dodávky přerušuje dodávky (chrání se obyvatelstvo) (chrání se en. zařízení)

Globalizace  Privatizace  Riziko mezery v bezpečnosti  Legislativa Vládní odpovědnost Odpovědnost podniku IZS ?!? Čím větší mezera, tím větší nároky na kapacity IZS

2. Výsledky rozborů kritičnosti prvků a skórování rizika (kritické infrastruktury v energetice)

Smysl rozborů kritičnosti Ne: popisovat strukturu jednotlivých odvětví kritické infrastruktury Namísto toho: zjistit kritické prvky jednotlivých odvětví kritické infrastruktury

Ukázka výsledku skórování rizika

? ! Achilovou patou naší civilizace … … jsou spíše elektrická vedení, než JE

n-5 spolehlivě „zhasne“ na 2-3 týdny republiku

N>2  národní blackout Časový faktor: Přetížení: dopad-minuty, obnova-hodiny Útok: dopad-sekundy, obnova -dny 22-26.1.2006 - „krok“ od národního blackoutu! Vyrovnaná bilance byla udržována jen velmi těsně, bez plnění kritéria N-1 na výpadek největšího bloku 25.7.2006 – stav nouze, omezení dodávek pro průmysl, po 9 hodinách provozovatel přenosové sítě problémy zvládnul 3.8.2006 - přípojnicový zkrat vedl k vypnutí osmi vedení přenosové soustavy, vznikl ostrovní provoz a byla krátkodobě omezena výroba ve výši cca 1500 MW. Dispečink ČEPS vyřešil situaci během necelé půlhodiny. 8.9.2006 – Centrum Prahy postihl velký výpadek proudu. Vypadly čtyři transformátory na rozvodně Praha – Střed. Po dvaceti minutách podařilo dodávky elektřiny částečně obnovit. 18.10.2006 – Večerní rozsáhlý výpadek na Královéhradecku a Pardubicku trval více než hodinu.

3. Možnosti ochrany při selhání přenosové soustavy (situace za stavem nouze)

Prioritní doporučení z úkolu VaV pro Ministerstvo vnitra Zavázat legislativně distribuční společnosti k plánování a přípravě nouzových ostrovních provozů pro veřejné zásobování Zvýšit počet zdrojů schopných startu ze tmy pro zkrácení obnovy provozu po blackoutu Vybrané objekty KI vybavit objektovým zdrojem elektřiny schopným zajistit nouzovou potřebu po dobu 14 dnů (tyto zdroje by měly být „duální“, tj. využitelné i v době mimo krizovou situaci) Zavést management kontinuity u zprivatizovaných podniků KI (součástí je plán krizové připravenosti dle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení)

Tří-stupňové zabezpečení dodávek elektřiny Základní: Provoz propojené elektrizační soustavy Nouzový: Ostrovní provoz částí elektrizační soustavy (např. distribuční soustavy) Zajištěný: Ostrovní provoz objektu (stacionární či mobilní objektový zdroj) bez propojení s veřejnou sítí

Závěr v oblasti elektroenergetických systémů Budou patrně nezbytné nové standardy spolehlivosti a bezpečnosti zásobování Na straně dodávky: Přijmout fakt, že narušení provozu je možné Schopnost simulovat/modelovat scénáře Adaptivní sítě schopné vytvářet v případě krize nezávislé ostrovy Na straně spotřeby: Schopnost omezit spotřebu v reálném čase Zajistit minimální nezbytnou potřebu Složky IZS (GŘ HZS) jsou připraveny spolupracovat

Závěr z pohledu integrální lidské bezpečnosti udržitelný rozvoj ekonomický pilíř environmentální pilíř sociální pilíř technologický pilíř bezpečnostní základna veřejný sektor - řízení bezpečnosti (chráněné zájmy) soukromý sektor - řízení kontinuity (obchod/prosperita)

4. Plánování kontinuity – způsob ochrany

Riziko kontinuity podnikání ovlivňuje tržní hodnotu podniku CF ( příjmy – výdaje ) Tržní hodnota = ------------------------------ i r riziko ir1 = 3% + 6% riziková přirážka TH1 ir1 = 3% + 3% riziková přirážka TH2=1,5 x TH1

Řízení rizika (jmenovatel v TH) Blackout – riziko na vstupu VSTUPY VÝSTUPY Obchodní riziko PROCES Palivo/energie Produkty Obchodní riziko Pozitivní přínosy Technologické Provozní Finanční riziko Suroviny Negativní externality Environmentální riziko

BCM je chápán jako scelující proces řízení Business Continuity Management HAVARIJNÍ PLÁN PLÁN KRIZOVÉ PŘIPRAV. FACILITY MANAGEMENT ŘÍZENÍ VSTUPŮ (UPSTERAM) ISO 9001 ISO 14000 OHSAS 18001 RIZIKOVÝ MANAGEMENT FACILITY MANAGEMENT PLÁN KRIZOVÉ KOMUNIKACE

Dva směry ke snížení ztrát

Uzavřený cyklus BCP/BCM Analýza ohrožení organizace B Procvičování,údržba, audit BC Stratege F C BCM Management A E D BC Podniková kultura BC Plánování

Business Continuity Institute - BCI, Velká Británie, 10 oblastí certifikace Management kontinuity – scelující management Analýza dopadů vyřazení funkcí – (podle faktoru času) Hodnocení a řízení rizik – (podle relevantních pohrom) Příprava strategie kontinuity Krizová odezva a záchranné činnosti – včetně zajištění krizového řídícího centra (plán krizové připravenosti dle legislativy ) Návrh a zavedení plánu BCP/IMP Programy zajištění připravenosti a výcviku Krizová komunikace – interní i externí, včetně médií Koordinace s externími subjekty Údržba systému a procvičování funkčnosti A B C D F

Plán krizové připravenosti dle zák. 240/2000Sb., n.v.462/2000Sb. Základní část Vymezení působnosti a odpovědnosti právnické nebo podnikající fyzické osoby Charakteristika organizace krizového řízení Výčet a analýza krizového ohrožení a jejich dopad na činnost právnické nebo podnikající fyzické osoby Zásady pro používání plánu krizové připravenosti Přílohová část Výpis z krizového plánu  Plán akceschopnosti právnické nebo podnikající fyzické osoby Plán krizových opatření k řešení krizových stavů Plán nezbytných dodávek Plán opatření hospodářské mobilizace Přehled uzavřených smluv k zabezpečení krizových opatření Plány spojení Topografické mapy s vyznačenými riziky a řešením Další dokumentace potřebná pro řešení krizových stavů

Zkušenosti CityPlanu v kritické infrastruktuře: studie a projekty Energetické společnosti – Studie strategické bezpečnosti energetických zásobovacích systémů v České republice (2002) Magistrát hlavního města Prahy Studie spolehlivosti a strategické bezpečnosti v energetice (2006) Jihočeský kraj Návrh zabezpečení přiměřené energetické soběstačnosti Jihočeského kraje při vzniku krizových situací (2003) Středočeský kraj Návrh přiměřené energetické soběstačnosti Středočeského kraje při vzniku krizových situací (2005) Pardubický kraj Energetika Pardubického kraje - doložka krizové řízení (2006)

Zkušenosti CityPlanu v kritické infrastruktuře: výzkum a vývoj Ministerstvo vnitra Ochrana obyvatelstva a její vazby na kritickou infrastrukturu v oblasti energetických systémů (2005) Modelové řešení interakce analýzy rizik území pro havarijní a krizové plánování (2005) Ministerstvo pro místní rozvoj Zásady pro sestavování plánů obnovy majetku v územích postižených živelnou nebo jinou pohromou, které zohledňují zajištění kontinuity kritické infrastruktury (2005) Česká grantová agentura Odolnost umělých staveb proti rozrušení dopravní infrastruktury území náhodnými či záměrnými činy (2007) 6th FP, Information Society Technologies Critical Information Infrastructure Research Coordination (CI2RCO, 2007)

CityPlan spol. s r.o. kontakt: Ing. Ivan Beneš adresa: Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 tel.: 224 922 989 mobil: 603 261 470 fax: 224 922 072 e-mail: ivan.benes@cityplan.cz www: http://www.cityplan.cz