1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – 16. 4. 2003 Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
ROZVOJ ICT V PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍCH KRAJE VYSOČINA Poskytování finančních prostředků.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
V. Setkání se starosty obcí
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava Zemánková NK ČR

Hledisko příjemce Kdo je příjemcem? Nač má právo? Co je nabízeno? Míra služby (množství) v časovém úseku? Vymezení obsahu, zaměření služby? Jiné hodnocení?

Parametry zaměřeny na poskytovatele Strategický cíl Charakteristika činnosti Poskytovatel služby Okruh příjemců Periodicita Náklady Termíny Úprava dotace ( počet obyvatel, počet knihoven (obcí) a rozloha regionu) Jiná měřítka

Jak je standard naplněn? Z výsledků za rok ,12% ze všech obsluhovaných bylo obslouženo 2,15 konzult., 1,52 MN, celk. 3,7 Z Vašich připomínek nízké x vysoké param. Z hlediska příjemců ???

Stávající standard - hledisko poskytovatele, méně příjemce Oddělit? Zprůhlednit? Jinak upravit? Zcela přepracovat?

Co vyplynulo z Vašich připomínek a návrhů? Připomínky a návrhy obecného charakteru, ulatněné v tomto návrhu Potvrzení dosavadní podoby nebo „bez komentáře“ Připomínky ke standardu č. 1 Poradenská a konzultační činnost Nazapracované Zapracované

Nezapracované obecného charakteru: Znovu zařadit náklady, úvazky, tarifní třídy, jako v původním návrhu (v rukávě mám i to) Parametry jsou vysoké – stanovit jako cílový stav …snahou zajistit „metodikům“ maximální tarifní třídy, návrhy nadsazené (se to týká T 10, v PK i T 9). Stanovit pravidlo, že se tarif. třídy odvozují od tarifní třídy ředitele knihovny …nevěnují pozornost ekonomickému úseku (nezbytné činn. pro plnění RF)

Některé formální úpravy „strategický cíl“ přehodnotit standard poradenství a statistika -části plány, analýzy - přiřadit ke statistikám a úvazek rozšířit na 1/2 roku nebo je ponechat u poradenství, ale mírně navýšit úvazek, protože tyto práce jsou na úkor poradenství, metodických návštěv atd. Doporučuji ještě zvážit: Formální úpravu jednotlivých standardů, část, kde se uvádějí finanční prostředky, ať vychází z dané formy účetní osnovy.

Zapracované připomínky a návrhy obecného charakteru: Poskytovatel služby –jak krajská, tak pověřená knihovna ve všech 6 standardech sjednocených na krajské úrovni Součet všech úvazků stanovených standardem = 4,2 (resp. 6,2) úvazku, v praxi často nereálné. Respektovat realitu, aby nemohly působit nevěrohodně/kontraproduktivně

Zapracované připomínky a návrhy obecného charakteru Specifikaci personálního obsazení krajských a okresních RF včetně doporučených mzdových tarifů (jako přílohu standardů?)

Nezapracované připomínky k části Poradenská a konzultační činnost Obnovit kalkulaci nákladů, tarifního zařazení jako v původním návrhu – jen zčásti (v rukávě mám i to) Zpracovat pro 100 obcí, aby se to nemuselo složitě přepočítávat ze základu pro 80 obcí

Nezapracované připomínky k části Poradenská a konzultační činnost Přidat v odd. „Charakteristika činnosti“ Sledování aktuálního dění v oboru, poskytování konzultací… V řádku „Charakteristika činnosti“ doplnit…„pomoc při využívání meziknihovních služeb, souborných katalogů a elektronických zdrojů informací“ a další konkrétní návrhy na doplnění

Zapracované připomínky k části Poradenská a konzultační činnost Standard je zpracován pro 1 úroveň - v části „Poskytovatel služby“ uvedeny KK i PK Pozměněna část „Charakteristika činnosti“ Návrhy na minimální počet metodických návštěv a konzultací – doporučuji ještě k úvaze Náklady - příloha? Předpoklad pro výkon standardu - příloha ?

Název služby Poradenská a konzultační činnost, metodické návštěvy, plány a rozbory Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory

Strategický cíl Podpora zajištění všestranné kvality a rozvoje knihovnických a informačních služeb v knihovnách kraje Podpora zajištění odpovídající kvality knihovnických a informačních služeb v knihovnách kraje

Charakteristika činnosti Poskytování odborných konzultací, rad a referencí včetně metodických návštěv, a to ze všech oblastí knihovnické a informační činnosti a oblastí souvisejících s poskytováním služeb a provozováním knihovny i nezbytných podpůrných oblastí. Praktická pomoc při řešení odborných problémů především knihovnám v obcích, zpracovávání projektů a koncepcí a plánů knihovnictví regionu atd.

Charakteristika činnosti Jako poznámku pod čarou nebo v závorkách za textem? ( budování knihovních a informačních fondů, statistiky, služby uživatelům, zavádění ICT, zpracování projektů předkládaných do grantových programů a jejich hodnocení, pomoc při zpracování plánů, rozborů, základních norem knihovny, využívání MVS, souborných katalogů a elektronických zdrojů, pomoc v legislativních otázkách, ekonomicko- hospodářských problémech, provozní problematice, stavební problematice atd.)

Poskytovatel služby Krajská knihovna Pověřená knihovna Krajská knihovna ( v úrovni pro KK), Pověřená knihovna ( v úrovni pro PK/okresní)

Okruh příjemců Veřejné knihovny kraje**, provozovatelé a zřizovatelé knihoven ** evidované u MK ČR jako veřejné, ve smyslu § 5 z.č. 257/2001 Sb. (uvedeno v Poznámkách) Profesionální a neprofesionální knihovny kraje, jejich zřizovatelé, KÚ a zastupitelé kraje, NK ČR, MK ČR

Periodicita Průběžně Min. 1x ročně metodická návštěva v každé obsluhované knihovně obce Průběžně

TermínyTermín Dle plánu i aktuální potřeby Průběžně

Personální zajištění 1 úvazek v KK, 1 úvazek na 1 PK (dle parametrů níže) Náklady: Úvazek nebo počet hodin

Úprava s ohledem na počet obyvatel, knihoven (obcí) a rozlohu regionu KK pro cca 500 knihoven v kraji,* o každých 100 knihoven více/méně = +/- o 10% zákl. finanč.částky více/méně, nejvýše o 30% PK pro na cca 80 knihoven (smluvních) v obvodu,* o každých 20 knihoven více/méně = +/- o 10 % zákl finanč. částky více/méně, nejvýše o 30%

Předpoklad pro výkon standardu (příloha?) Odborné znalosti z oblasti knihovnictví a informací(?), řízení knihoven, standardů, orientace v nových trendech a vývoji knihovnictví v ČR i v zahraničí, organizační a řídící schopnosti. Zcela nové!! Možno i přílohu standardu pro všechny části zvlášť Nesupluje standard pověřené knihovny?? Není vyjádřeno v Nařízení vlády č. 469/2002 Sb.?

Konečná úprava: Tabulky jednotlivých částí standardu –Bez nákladů –Bez personálního zajištění –Bez předpokladu pro výkon standardu Samostatné přílohy Náklady Personálního zajištění Předpoklad pro výkon standardu Na co má nárok 1 obsluhovaná knihovna