Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Znečištění ovzduší suspendovanými částicemi PM 10 a PM 2.5 na území města.
Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
Pplk.ing. Josef Tesařík; tisková konference 15.ledna 2010 Rok 2009 Nehody na pozemních komunikacích a jejich následky; Česká republika Připravil: pplk.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tisková konference Úřad.
Josef Keder Hana Škáchová
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Josef Keder Hana Škáchová
Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6 sppzo.cz
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Příspěvek v rámci Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě dubna 2010, Ostrava Ing. Štěrba Radomír Česká inspekce životního prostředí vedoucí oddělení.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Znečištění ovzduší a jeho zdroje v Ostravě …Znečištění ovzduší v Ostravě a jeho zdroje Mgr. Libor Černikovský, RNDr. Roman Volný
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Obsah příspěvků - školeni meteorologů CPP a RPP zaměřené na čistotářskou problematiku - UL 1 4. Praktické dopady provozování SVRS v Ústeckém kraji 11.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
SEBEVRAŽDY V ČESKÉ REPUBLICE
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Studentská PARDUBICE
Ing. Dominika Prchlíková
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing.Miroslava Rýparová
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Aktualizace stránek Oznámení o překročení limitů znečištění ovzduší v Orlové. Tento není spam. Obdrželi jste jej,
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Nový zákon o ochraně ovzduší
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Zdeněk Blažek, Vladimíra Volná
Časová disagregace emisí
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně 2009-2010 Z. Blažek, L. Černikovský – Pobočka ČHMÚ Ostrava L. Ośródka – Oddział IMGW Kraków

Obsah příspěvku - vyhodnocení znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimních měsících 12/2009 – 2/2010 suspendovanými částicemi PM10 z hlediska úrovně znečištění ovzduší ve srovnání s předešlými zimami zkušeností s aplikací nové Vyhlášky MŽP 373/2009 ze dne 16. října 2009, kterou se stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek, ústřední regulační řád a způsob jeho provozování …..

A)

Porovnání úrovně znečištění ovzduší v šesti uplynulých zimách:

Porovnání základních charakteristik meteorologických podmínek rozptylu v šesti uplynulých zimách:

Základní charakteristiky meteorologických podmínek rozptylu ve dnech bez nebo s překročením jednotlivých imisních limitů (12/09 – 2/10):

Krátkodobé 1hodinové koncentrace PM10 naměřené v 12/2009 – 2/2010: portal.chmi.cz >>> Aktuality >>> Archiv www.chmi.cz/OS/info.php >>> aktuality Viz také: Smogová situace v oblasti Ostravsko-Karvinska ve dnech 23. – 27. ledna 2010, MZ č. 2/2010 – v tisku

B)

Několik postřehů a zkušeností z aplikace nové Vyhlášky MŽP 373/2009

??? relativně malý odstup mezi ZIL pro upozornění a regulaci ??? Klouzavé 24hodinové koncentrace PM10 naměřené v 12/2009 – 2/2010: ??? relativně malý odstup mezi ZIL pro upozornění a regulaci ??? (čas.interval mezi 2.max > 100 a 2.max >150 vesměs 6 – 9 hodin)

Potřebný počet stanic ??? Jedna stanice nebo alespoň dvě ???

Ukončení smogové situace >>> VÝRAZNÁ změna meteorologické situace

Vliv meteorologických podmínek rozptylu na vznik, trvání a ukončení smogové situace …

Reprezentativnost některých stanic ??? Odlišné imisní situace na Třinecku ??? Stanice Věřňovice ???

Poslední K1h > 150 27.1. ve 21:00 Poslední K24 > 150 28.1. v 10:00 tj. po 13 hodinách

Přehled signálů SRS vydaných RPP P/Ostrava v únoru 2010:

Smogové situace jsou velmi závažné nepříznivé imisní situace … … ale problém kvality ovzduší na Ostravsko-Karvinsku je problém celoroční a nespočívá pouze ve výskytu smogových situací … Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě, hotel Atom, Ostrava, 6. 4. 2009 (období 2001-2008)

Četnosti dnů, ve kterých nebyla překročena uvedená denní koncentrace … Opatření při smogové situaci se týkají cca 5 – 25 dnů za zimní období Denní imisní limit je ale jenom v zimním období překračován v dalších 40 – 60 dnech !!!

a nejen u nás ale i za státní hranicí Jsou nezbytná účinná a trvalá opatření nejen na průmyslových zdrojích ale i v dopravě a pro lokální zdroje a nejen u nás ale i za státní hranicí Svoboda a práva každého by měla být omezena tam, kde začíná svoboda a práva druhého …

Závěrem několik osobních poznámek … Děkuji Vám za pozornost a přeji našemu regionu jenom takovéto dny ………..