Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými."— Transkript prezentace:

1 Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými událostmi) Aplikace ALARM Ing. Jana Ostatnická, ISKO, ÚOČO

2 ALARM – překročení hodinové koncentrace vybraných znečišťujících látek stanovené meze (nejedná se o imisní nebo jiné limity stanovené legislativou). Sledované látky jsou SO 2, NO 2 a PM 10 ; seznam se podle potřeby může měnit. Aktuálně stanovené meze SO 2 500 µg.m -3 NO 2 400 µg.m -3 PM 10 500 µg.m -3

3 Při překročení stanovené meze je vygenerovaná zpráva, která se mailem rozešle podle předem stanoveného adresáře. Možnosti rozesílaní upozornění na překročení stanovené meze jsou vícestupňové – sledování překročení na stanicích AIM konkrétního kraje nebo za celou republiku.

4 Zde byla hodnota meze pro PM 10 150 µg.m -3, což pro Moravskoslezský kraj není nic neobvyklého. Proto byla pro PM 10 hodnota meze přehodnocena a zvýšena.

5 Souhrnná zpráva za celou Českou republiku

6 Zde se jednalo o „falešný“ poplach. Proto je nutné před posláním zprávy dál ověřit správnost naměřené koncentrace. Na OČO se nyní řeší, jak předejít těmto planým poplachům, tzn. předejít tomu, aby se takovéto neplatné (ale vysoké) koncentrace nedostávaly až do databáze ISKO, ale aby byly zneplatněny ještě před odesláním do databáze.

7 Zatím se jedná o zkušební provoz systému ALARM, maily jsou rozesílány pouze v rámci ČHMÚ a na oblastní inspektoráty ČIŽP. V rámci rutinního provozu se počítá s tím, že vedle mailového adresáře bude ještě adresář pro rozesílání formou SMS.


Stáhnout ppt "Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými."

Podobné prezentace


Reklamy Google