Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku"— Transkript prezentace:

1 Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku
Zdeněk Blažek, Libor Černikovský (ČHMÚ, Ostrava) Karel Anděl, Jaroslav Kubina (Krajská hygienická stanice MSK se sídlem v Ostravě) Milan Machač (Krajský úřad MSK, Ostrava) říjen 2005 foto na pozadí: Z. Blažek ČHMÚ, pobočka Ostrava - oddělení ochrany čistoty ovzduší

2 Ostravsko – karvinská průmyslová aglomerace – oblast s narušeným životním prostředím
Znečištění ovzduší historicky dominantním problémem. Historicky měřila hygienická služba a ČHMÚ, další subjekty (energetika). Od roku 1993 rozvoj sítě AIM ČHMÚ s měřením TSP a od roku 1995 s měřením PM10. Pro území Ostravska byl provozován Smogový varovný a regulační systém a pro území města Ostravy a okresu Karviná Signální systém pro varování obyvatel před účinky zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší.

3 2002 - změna legislativy (1/2)
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, ., později upravený změnami 521/2002 Sb., 92/2004 Sb. a 186/2004 Sb. Nařízení vlády č.350/2002 Sb., kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší Vyhláška č.553/2002 Sb., jež stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek, ústřední regulační řád a způsob jeho provozování včetně seznamu stacionárních zdrojů podléhajících regulaci, zásady pro vypracování a provozování krajských a místních regulačních řádů a způsob a rozsah zpřístupňování informací o úrovni znečištění ovzduší veřejnosti.

4 2002 - změna legislativy (2/2)
Hodnoty zvláštních imisních limitů pro SO2, NO2 a O3, nikoliv pro PM10. Ústřední regulační řád v pravomoci ČHMÚ pouze pro Ústecký a Karlovarský kraj. Ostatní oblasti v pravomoci krajů / obcí. Nové imisní limity, pro suspendované částice: denní imisní limit 50 μg.m-3 roční imisní limit 40 μg.m-3 … hodnota denního imisního limitu nesmí být překročena více než 35x za kalendářní rok.

5 Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (1/3)
Epizoda s průměrnými denními koncentracemi násobně překračujícími denní imisní limit.

6 Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (2/3)
Vydáno upozornění pro obyvatele – společné prohlášení (KÚ MSK, KHS MSK, ČHMÚ) včetně zásad a doporučení jak se v nastalé situaci chovat Krajský úřad Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí a Českým hydrometeorologickým ústavem v Ostravě sděluje, že na území Moravskoslezského kraje v souvislosti s přetrvávajícími nepříznivými rozptylovými podmínkami došlo nadměrnému nárůstu koncentrací polétavého prachu (prašný aerosol) v ovzduší. Průměrné denní koncentrace dosahují hodnot od 140 do 460 ug.m-3. Tato nepříznivá imisní situace se vytvořila v důsledku nepříznivých meteorologických podmínek rozptylu znečišťujících látek spojených s anticyklonální situací. Ukončení tohoto stavu se předpokládá během 2 – 3 dní. Přestože tato situace nestanovuje přijímání zákonných regulačních opatření u zdrojů znečišťování ovzduší ani další zákonná opatření, doporučuje se obyvatelům pro období zhoršených povětrnostních podmínek, zhoršené kvality ovzduší a vyššího výskytu respiračních infekcí - zvýšit obsah vitamínu C ve stravě, - obytné místnosti větrat jen krátce (asi 5 minut) a několikrát za den, - malé děti, starší spoluobčané a lidé trpící srdečními či dýchacími potížemi a nemocemi by se venku měli zdržovat co nejméně, - vyhýbat se namáhavé práci a sportování ve venkovním prostředí - nekouřit, vyhýbat se zakouřeným místnostem, - nenavštěvovat místa, kde se schází větší počet osob - pokud je to možné, omezit v domácnostech používání plynových spotřebičů. - neprovádět v uzavřených prostorách práce např. s barvami, laky a podobnými látkami obsahující těkavé organické látky Zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často mají za následek zhoršení nemocí, především nemocí dýchacích cest a srdečně cévních. Snižují odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím. V současné době již v některých krajích dochází k nárůstu akutních infekcí dýchacích cest (ARI), hrozí také epidemie chřipky. Na území Moravskoslezského kraje je situace stále ještě v limitech, počty onemocnění ARI zatím odpovídají sezónnímu výskytu. Vzhledem k situaci, která nastala, je doporučeno sledovat zpravodajství o aktuálním stavu na adrese: (pro Moravskoslezský kraj ) příp.na tel. čísle:

7 Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (3/3)
Situace několik týdnů předmětem zvýšeného zájmu sdělovacích prostředků. Hlavní téma diskuze – podávání informací obyvatelstvu Názory – samosprávy, lékařů, státních orgánů a institucí Názory rozmanité…

8

9

10 Jak informovat v budoucnu?
Jednání zainteresovaných orgánů a institucí - Krajského úřadu MSK - Magistrátu statutárního města Ostravy - ČHMÚ - ČIŽP - Krajské hygienické stanice MSK … Krajský regulační řád Moravskoslezského kraje … Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji

11 Rozbor ČHMÚ (1/5) Podle studie, kterou pro MSK zpracoval v roce 2004 ČHMÚ, je vyhlášení signálu upozornění a regulace z důvodu vysokých koncentrací SO2 nebo NO2 v oblasti velmi nepravděpodobné. Během zimního období dochází k překračování denního imisního limitu pro PM10 pravidelně na všech stanicích v oblasti. Není tedy možno vydávat zvláštní informaci již při překročení tohoto limitu na několika stanicích v oblasti, ale je nutno posoudit, jaká úroveň koncentrací PM10 je v oblasti z pohledu četnosti výskytu výjimečná, tj. nastává pouze několikrát během zimního období.

12 Rozbor ČHMÚ (2/5) Z rozboru výsledků měření automatizovaných monitorovacích stanic Státní imisní sítě za období duben 1996 až březen 2005 (tj. za 9 zimních a 9 letních polovin roku) plyne, že výjimečnou situací z pohledu četnosti výskytu může být nazývána situace, během které dojde minimálně na třech stanicích v oblasti ostravsko – karvinské aglomerace k překročení průměrné denní koncentrace PM μg.m-3, resp. 100 μg.m -3, tj. k dvoj-, resp. trojnásobnému překročení hodnoty denního imisního limitu.

13 Rozbor ČHMÚ (3/5) Během hodnoceného období došlo průměrně během jedné zimní sezóny ke čtyřem epizodám s překročením hraniční hodnoty 150 μg.m-3, z toho dvě epizody byly pouze jednodenní, a ke dvanácti epizodám s překročením hraniční hodnoty 100 μg.m-3, z toho šest bylo jednodenních (viz tabulky). Je nutno konstatovat, že předpověď konkrétní hodnoty koncentrací PM10, a tedy i předpověď splnění zvoleného kritéria, je obtížná zejména pokud se jedná o jednodenní epizody. K vydání zvláštní informace by tedy pravděpodobně došlo pouze při vícedenních epizodách.

14 Rozbor ČHMÚ (4/5) Četnost dnů se zvýšenými průměrnými denními koncentracemi PM10, duben březen 2005 Vysvětlivky: K průměrná denní koncentrace zima ... říjen - březen, 100 % = 1640 dnů léto ... duben - září, 100 % = 1647 dnů * … všechny výskyty v dubnu

15 Rozbor ČHMÚ (5/5) Délka epizod se zvýšenými průměrnými denními koncentracemi PM10 během zimní sezóny (X.-III.)

16 Rozbor KHS MSK Krajská hygienická stanice MSK se sídlem v Ostravě vypracovala studii „Riziková analýza komunálního ovzduší vybraných měst Moravskoslezského kraje – PM10“ Výstupem studie je návrh hodnoty denní koncentrace suspendovaných částic PM 10 = 100 μg.m-3 jako zvláštního imisního limitu pro vydávání varovných informací pro obyvatelstvo. Studie byla kladně oponována Poradním sborem hlavního hygienika ČR pro hodnocení a řízení zdravotních rizik a SZÚ v Praze – NRL pro ovzduší.

17 A jak se tedy bude informovat?
KÚ MSK na základě výše popsaných podkladů legislativně připravil systém, kterým bude zajištěno vydávání zvláštních informací v situacích se zvýšenými koncentracemi škodlivin. Na jeho přípravě spolupracoval ČHMÚ Ostrava a bude se rovněž podílet na zajištění jeho činnosti. V současné době je návrh ve schvalovacím procesu KÚ MSK a jeho schválení se očekává do konce roku 2005.

18 Návrh ve schvalovacím procesu (1/5)
Nařízení kraje, kterým se vydává Krajský regulační řád Moravskoslezského kraje . Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji.

19 Návrh ve schvalovacím procesu (2/5)
Vydání informace o zhoršené imisní situaci při trvání podmínek: došlo k překročení 24 hod. průměru koncentrace suspendovaných částic PM μg.m-3 nebo došlo k překročení zvláštního imisního limitu pro SO2 nebo NO2 podle Krajského regulačního řádu ve sledované oblasti (Ostravsko – Slezská pánev) na 1 stanici, přičemž trend koncentrací znečišťujících látek je za posledních 6 hodin rostoucí alespoň na polovině stanic v příslušné oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Současně se předpokládá, že tato imisní situace bude trvat nejméně 8 následujících hodin.

20 Návrh ve schvalovacím procesu (3/5)
Odvolání informace o zhoršené imisní situaci za podmínek: na žádné měřící stanici není překročen zvláštní imisní limit, přičemž tento stav trvá nepřetržitě alespoň 12 hodin a není na základě meteorologické předpovědi očekáváno zhoršení rozptylových podmínek nebo obnovení meteorologických podmínek podmiňujících vysoké koncentrace v průběhu 48 hodin následujících po poklesu koncentrací pod hodnoty zvláštních imisních limitů časový interval se zkracuje až na 3 hodiny v případě, že rozptylové podmínky nelze označit jako nepříznivé a podle meteorologické předpovědi je téměř vyloučeno, že v průběhu nejbližších 48 hodin nepříznivé rozptylové podmínky nebo meteorologické podmínky podmiňující vysoké koncentrace nastanou

21 Návrh ve schvalovacím procesu (4/5)
Text č.1 Pro sledované území se stálým imisním monitoringem (Ostravsko – Slezská pánev) se vydává informace o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší. Občanům, kteří obzvláště citlivě reagují na zvýšené koncentrace znečišťujících látek se doporučuje vyvarovat se nezvyklé a dlouhotrvající tělesné námahy ve venkovním prostředí a těhotné ženy a děti by měly omezit vycházky a nevykonávat namáhavou práci nebo sportovat ve venkovním prostředí. Doporučuje se pouze krátkodobé a intenzívní větrání místností. Text č.2 Informace o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší pro území Ostravsko – Slezské pánve se odvolává.

22 Návrh ve schvalovacím procesu (5/5)
„Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji“ byl v září 2005 projednán ve Výboru pro ŽP zastupitelstva a předložen Radě Moravskoslezského kraje ke schválení. Informaci o zhoršení imisní situace vyhlašuje Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství na základě předpovědi meteorologických prvků a rozptylových podmínek pro Moravskoslezský kraj a měření úrovně znečištění ovzduší na vybraných místech v kraji. Informační podporu pro vyhlašování signálů zajišťuje ČHMÚ pobočka Ostrava.

23 Jak často se může vyhlašovat?

24 Diskuse Funguje SRS i v jiných krajích (kromě UL a KV)?
Spolupracuje na něm pobočka ČHMÚ? Jsou v jiných krajích obdobné problémy s PM10? Funguje někde nějaký formalizovaný krajský/obecní systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci)?


Stáhnout ppt "Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku"

Podobné prezentace


Reklamy Google