HISTORIE SOUKROMÉ ŠKOLY TŘINEC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Průmyslová střední škola Letohrad
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Zapojení školy do projektu T.I.M.E
Kariérové poradenství
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Umění motivace, komunikace a prezentace ZAHÁJENÍ PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU UMĚNÍ MOTIVACE, KOMUNIKACE A PREZENTACE LITOMĚŘICE 26. BŘEZNA.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vlastní hodnocení školy
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Didaktické prostředky
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Škola jako partner firmy
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Polytechnické vzdělávání v praxi
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Setkání kariérových poradců
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

„Škola ve firmě – firma ve škole „ Spolupráce SSŠ Třinec a TŽ, a.s. ,,Za lepší školu“

HISTORIE SOUKROMÉ ŠKOLY TŘINEC Historie naší školy začíná v r. 1936, kdy vznikla Závodní učňovská škola v Třineckých železárnách. Připravovala učně ve čtyřech profesích – slévač, dřevomodelář, zámečník a elektrikář. Postupně s rozvojem podniku narůstala potřeba výuky dalších profesí, a to soustružník, ocelář, vysokopecař a valcíř. Rozhodnutím ministerstva hospodářství k 1. 9. 1993 získává škola, jako jedna z prvních v ČR, statut integrované střední školy, což znamenalo obohatit klasickou výuku výučních oborů o výhradně studijní obory středních odborných škol. Historický přelom je od 1.9.2009 vznikem SOUKROMÉ STŘEDNÍ ŠKOLY TŘINEC

HISTORIE SOUKROMÉ ŠKOLY TŘINEC Škola si uchovala postavení dominantního subjektu ve spádové oblasti širšího okolí Třinecka a Jablunkovska, zejména v učňovském školství. Celkový počet žáků k 1. 9. 2009 je 732 žáků Odborná teoretická výuka probíhá v moderně zařízených učebnách a laboratořích, kde se žáci připravují zvládnout teoretické základy stále složitější techniky ve spojení s výpočetní technikou a v rámci praktického vyučování nabývají žáci praktické dovednosti jednak v dílnách školy, ale zejména na pracovištích Třineckých Železáren a.s.

HISTORIE SOUKROMÉ ŠKOLY TŘINEC Tím, že na této škole je fungující Místní centrum celoživotního vzdělávání (MCCV), dochází zde k propojení aktivit ve spolupráci s klíčovými subjekty - sociálními partnery/zaměstnavateli, i ostatními veřejnými institucemi (MÚ, ÚP atd.).

Symbióza firmy a školy od roku 1936-2009 SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TŘINEC

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TŘINEC

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TŘINEC

Autoevaluace na naší škole Autoevaluaci jsme na škole začali realizovat dříve, než vznikl legislativní požadavek. Učitelé naší školy autoevaluaci nechápou jako nutné zlo,(ne všichni) ale jako užitečnou aktivitu, i když přináší práci navíc. Pociťujeme nedostatek volně dostupných a profesionálně zpracovaných nástrojů (dotazník atd.), které bychom mohli použít k autoevaluaci naší školy.

PROGRAM ŠKOLY soulad školního programu s RVP variabilita programu – dotace předmětů, volitelné předměty, projekty, kurzy, průřezová témata dokument - ŠVP

PODMÍNKY KE VZDĚLÁVÁNÍ vliv personálních podmínek na vzdělávání materiální, technické a hygienické podmínky vzdělávání – prostory, pomůcky, učebnice, technické prostředky kvalita pracovního prostředí školy efektivita využívání finančních zdrojů rozvoj ekonomických zdrojů (pro školu velmi důležité -projekty, )

Projektem jsme docílili: Modernizace didaktického a technického vybavení center pro další profesní vzdělávání Vybudovat síť modernizovaných vzdělávacích center pro CNC obrábění a svařování Tvorba modulárních programů dalšího profesního vzdělávání v oblastech svařování a obrábění na CNC strojích

Projektem jsme docílili: Projektem,, EQUAL,, jsme docílili:   a) Program podpory aktivizace vlastních schopností pro uchazeče o zaměstnání obtížně uplatitelných na trhu práce b) Souběh rekvalifikace a studia učebního oboru 21-55-H/502- Slévárenská výroba c) Rekvalifikace 23 absolventů ÚP a zpracování učebního plánu dálkové formy studia 21-55-H/502 – Slévárenská výroba

Projektem jsme docílili: Projektem,, METUD,, jsme docílili: METUD – metoda udržitelnosti aktivní spolupráce při RLZ ve strojírenských oborech – potřeba trhu práce -20 partnerů, realizováno 12 diagnosticko aktivačních programů pro 180 účastníků, 8 rekvalifikačních kurzů obráběč kovu a CNCstroje pro 46účastníků, zaměstnavatelé nabídli 38 volných míst, z toho 18 vytvořených

Projektem jsme docílili: Projektemjsme ,, Rozvoj dalšího vzdělávání na středních a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje jsme docílili Zahájení realizace nově připravených programů dalšího vzdělávání dle zaměření partnerských škol a pilotní ověření systému uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informačního učení.

PRŮBĚH VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ podpora vytváření cílových kompetencí ŠVP kvalita jednotlivých oblastí vzdělávání – tzn. příprava, zajištění, organizace, metody, formy, hodnocení, motivace, komunikace, klima vyváženost struktury hodin (vztah k věku žáků a k cílům výuky) návaznost učiva rozmanitost vyučovacích postupů (styly učení) podporujících vytváření žádoucích vzdělávacích způsobilostí žáků účelnost použití metod výuky vzhledem k cíli a tématu vyučování

PRŮBĚH VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ využívání metod samostatné práce žáků individuální přístup k výuce efektivita využívání učebnic, pomůcek a didaktické technika prostor pro individuální nebo skupinové aktivity uplatnění kooperativní techniky učení využití vstupních motivačních metod motivace v průběhu výuky

VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ zvládání očekávaných výstupů používání náročnějších myšlenkových dovedností (aplikace, analýza, syntéza, kritické hodnocení) dovednost spolupracovat dovednost komunikovat pracovní dovednosti nízký počet neúspěšných a trestaných žáků

PODPORA ŠKOLY ŽÁKŮM, SPOLUPRÁCE S RODIČI, VZÁJEMNÉ VZTAHY kvalita činností výchovného poradce ve vztahu k potřebám školy, žáků a rodičů přístup pracovníků školy, žáků a rodičů k potřebným informacím poskytování potřebných informací zákonným zástupcům žáků kvalita spolupráce rodičů se školou a využívání jejich námětů a připomínek

ŘÍZENÍ ŠKOLY koncepčnost řídících činností ve škole - jejich zřetelná strategie míra spoluúčasti pracovníků školy na činnostech spojených s řízením školy účelnost rozvrhu hodin kvalita a efektivita školního řádu vztah systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků k dalšímu rozvoji školy a k realizovanému vzdělávacímu programu

Talent regionu Společná regionální a integrující akce významných regionálních firem, škol a Moravskoslezského kraje Nejtalentovanější žáci a studenti ZŠ a SŠ, kteří dosahují mimořádných výsledků v matematických, fyzikálních a chemických olympiádách a ostatních vybraných soutěžích technického zaměření, jsou slavnostně oceněni čelnými představiteli firem Cíl: Zvýšit význam studia technických oborů Podchytit talentované žáky a studenty v regionu a ocenit ty nejlepší

ÚROVEŇ VÝSLEDKŮ PRÁCE ŠKOLY zřetelnost zkvalitňování výsledků vzdělávání propojení zpětné vazby s dalším rozvojem školy prezentace školy na veřejnosti a odezva zapojení školy do vzdělávacích projektů a aktivit organizace vystoupení, koncertů, výstav… účast žáků na soutěžích, olympiádách, přehlídkách… účast žáků a rodičů na akcích školy

Koncepce rozvoje školy . Koncepce je vypracována na zřetelně vymezené časové období Na analýze se podílelo více spolupracovníků, případně je výsledkem průzkumu Koncepce má jasnou vizi a k ní jasně formulované cíle Stanovené cíle jsou reálné a vycházejí z analýzy stavu a potřeb školy Koncepce obsahuje strategii k dosažení cílů Je stanoven časový harmonogram plnění cílů a dílčích úkolů

,,Za lepší školu“ Důležité je, aby učební den splňoval svůj cíl a učni si odnesli mnoho vědomostí a dovedností do budoucího povolání a odcházeli s pocitem spokojenosti. Učni částečně vidí v učiteli svůj vzor. Chceme navázat na dřívější zkušenosti s výukou učňů v TŽ a.s.a připravit motivačně adaptační program pro žáky závěrečných ročníků SSŠ Třinec. Cílem programu je motivovat žáky ke studiu, usnadnit jejich pracovní zařazení po ukončení studia a adaptovat je na pracovní a sociální podmínky ve firmě.

Přínosy spolupráce Pro žáky a rodiče Pomoc při volbě povolání Finanční pomoc Perspektiva zaměstnání Pro školu Propojení teoretické přípravy s praktickými požadavky Podpora talentovaných žáků a studentů Pro TŽ, a. s. Podpora hutních ,strojních elektro oborů Zvýšení povědomí o hutnictví a perspektivě technických oborů Získání vysoce kvalifikovaných zaměstnanců

Třinecké železárny a. s. Prosperující společnost na dosah ruky

UČEBNA BOZ A POŽARNÍ OCHRANY

SOUČASNÝ PROJEKT V BOZ ŽÁKŮ

Žádané obory a profese : HUTNÍ Hutní obory nabízené školou: 4leté obory ukončené maturitní zkouškou Hutník operátor 3leté obory ukončené závěrečnou zkouškou Hutník

Žádané obory a profese : STROJNÍ Strojní obory nabízené školou: 4leté obory ukončené maturitní zkouškou Mechanik strojů a zařízení 3leté obory ukončené závěrečnou zkouškou Zámečnické práce a údržba Obráběč kovů Zámečník

Žádané obory a profese : ELEKTRO Elektro obory nabízené školou: 4leté obory ukončené maturitní zkouškou Automatizační technika Mechanik elektronik Mechanik silnoproudých zařízení

Komplexní výuka žáků

Odborné stáže, exkurze a letní brigády

Kontakt a další informace www.trz.cz www.sostrinec.cz

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TŘINEC Ing.Jan Franek