Frederick Herzberg (*17.4.1923 – †19.1.2000).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
Efektivnost řídící práce
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
SWOT Analýza Daniel Vančura.
Život * v Lynn v Massachusetts
Motivace.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Řídící struktury v organizaci
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
OSOBNOST.
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Odměňování a stimulace
Motivace pracovní činnosti Motivační programy
Ing. Ladislava Kuchynková
Motivace a vedení lidí Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Rodinné prostředí žáka
GEORGE ELTON MAYO ( ) Kateřina Šťastná Hana Stehlíková.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_13.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Motivace.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Frederick Irving Herzberg
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Faktory bezpečné organizační kultury podle Herzbergovy motivační teorie Kateřina Ivanová | Jiří Vévoda 1.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Management - Motivování
PRACOVNÍ MOTIVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
TEORIE MOTIVACE A JEJÍ FUNKCE V PRÁCI A UČENÍ
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Management - Ovlivňování
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management - Motivování
Humanistická a existenciální psychologie
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Frederick Herzberg (*17.4.1923 – †19.1.2000)

Byl známý americký psycholog, který se stal jedním z nejvlivnější poradců a učitelů vedení obchodu své doby Narodil se ve státě Massachusetts Sloužil jako voják ve 2. sv. v., což ho velmi ovlivnilo po další zbytek života Vystudoval univerzitu v New Yorku, postgraduální studium absolvoval na univerzitě v Pittsburgu Byl hlavním profesorem na vysoké škole obchodu v Utahu

Herzbergovy knihy zahrnují Postoj k práci (Job Attitudes): Výzkum a úsudek (Research and Opinion) (1957), Motivace práce (The Motivation to Work) (1959) Jeho kniha Práce a příroda versus člověk (Work and the Nature of Man) (1966) - uvedena v roce 1955 v mezinárodních novinách jako jedna z 10 nejdůležitějších knih, kde se klade důraz na management v praxi a teorii v 20. století. Byl legendou a významnou ikonou mezi poválečnými vizionáři jako byli Abraham Maslow, Peter Drucker a Douglas MacGregor.

Motivace – teorie hygieny V 50. a 60. letech hledal klíčové faktory ovlivňující pracovní vystupování Faktory způsobující nespokojenost pracovníků s jejich prací Rozvinul teorii založenou na jeho pozorování, kterou pojmenoval motivace – teorie hygieny (dvoufaktorová teorie) Vnější faktory nezpůsobovat nepohodlí na pracovišti – zaměstnavatelé nedávají dostatečné odměny

Teorie na základě analýzy rozhovorů s 200 inženýry a účetními v oblasti Pittsburgu Studie navržená pro testování koncepce, že lidé mají dvě sady potřeb : - potřeby zvířecí - potřeby lidské dva okruhy otázek: Přemýšlejte o době, kdy jste se ve své práci cítil zvlášť dobře. Proč jste se tak cítil? Přemýšlejte o době, kdy jste se ve své práci cítil špatně. Proč jste se tak cítil?

Absence prvních faktorů způsobuje nespokojenost, ale jejich přítomnost nevede ke spokojenosti Absence druhých nezpůsobuje nespokojenost, přítomnost vede ke spokojenosti První skupina – faktory hygienické Druhá skupina – faktory motivační Uspokojení hygienických faktorů - krátkodobý efekt Uspokojení motivačních faktorů – dlouhodobá spokojenost

Kita (kick to ass) Negativní přístup – krátkodobé zisky a málokdy vytváří motivaci Druhy Kita (kopanců): Negativní fyzický kopanec – výsledkem je negativní zpětná vazba, a zaměstnavatel může dostat kopanec zpět. Negativní psychologický kopanec - psychické týrání, není vidět Pozitivní kopanec - motivace, odměna, status, propagace, tím zaměstnavatel své zaměstnance motivuje ke skokově lepším výsledkům

Negativní fyzický kopanec - vystihuje podstatu metody KITA Negativní fyzický kopanec - vystihuje podstatu metody KITA. Dříve často a s úspěchem užíván. Má však tři hlavní nevýhody: -není elegantní, -je v rozporu s obrazem benevolence -jedná se o fyzický útok, přímo stimuluje autonomní nervovou soustavu nakopnutého jedince, což může vyvolat protinakopnutí. Uvedené faktory způsobují, že fyzický kopanec má v praxi určitá omezení.  

Negativní psychologický kopanec -na rozdíl od fyzického kopance není vidět, -působí na vyšší mozková centra, což redukuje pravděpodobnost fyzické odplaty -nekonečný počet psychických bolestí- psychické nakopnutí více možností než fyzické, zadek má omezenou plochu -osoba, která zařizuje nakopnutí, se nemusí v nakopnutí osobně angažovat a může nechat na systému, aby zařídil špinavou práci, -těm, kteří praktikují psychické kopance, se dostává uspokojení jejich ega, zatímco fyzické kopnutí může bolet i kopajícího,

Obohacování práce Práce bude obohacena při efektivním využití personálu Doporučení pro zaměstnavatele dávat příležitosti pro smysluplné úkoly umožňující růst −> iniciativa, tvořivost, zlepšení produktivity Nezaměňovat s pojmem pracovní zatížení – pokus vedení podniku o obohacení, přidání další práce Pracovní zatížení ve dvou formách: - horizontální – přidávání dalších úkolů, třeba se mu vyhnout - vertikální – přidávání smysluplných úkolů, vedou k růstu

Shrnutí Spokojenost a nespokojenost v práci plyne z různých faktorů Dva druhy potřeb: - k uspokojení svých přirozených potřeb a pudů - potřeba psychologického růstu de-motivátory – nevyhovující hygienické faktory Pokud jsou hygienické faktory vyhovující mají omezený motivační účinek hygienické faktory – vztah s vedoucím, pracovní podmínky, plat, osobní život.. Psychologická motivace – úspěch, vlastní práce, uznání, odpovědnost, osobní růst

Herzbergrova teorie se stala populární v průmyslové oblasti – doporučení motivace přes mzdy a platy Došel k závěru, že vylepšení pracovních míst bude tajemství úspěchu organizace V dnešním pracovišti – vedoucí budou zaměstnance inspirovat celou dobu, pokud tak nedělají, je to selhání vedení Vedoucí hrají klíčovou roli v tom, zda práce je inspirující nebo se stane jen další všední prací. Lidé touží se inspirovat.

Zdroje  Caulkin, Simon (2003) Jednoduchá je i nadále nejlepším Dent, E.B. (1997) nemravné historie OB & D: Jak se tři oblasti staly být viděny jako Jeden provaz Gawel, JE (1997) Herzberg je teorie motivace a Maslow hierarchie potřeb Grazier, Peter (1997) Život s self-directed work & Proč tým vlastní režii práce Herzberg, F, Mausner, B., a Snyderman, B. (1959). Motivace k práci Herzberg, F. (2003, leden). Ještě jednou: Jak motivovujete zaměstnance? Palmer, B. (2003, únor) obohacování práce motivací Secretan, L. (1999) Duch při práci Syptak, J.M., Marsland, S.W., a Ulmer, D. (1999). Uspokojení z práce: Uvedení teorie do praxe