Sledování kvality složek životního prostředí (monitoring)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Mgr. Pavel Dobeš Ministr dopravy
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA DOBRÝ A MAXIMÁLNÍ EKOLOGICKÝ POTENCIÁL (GEP/MEP)
Rozvozní úloha s dělenou dodávkou Jan Fábry Vysoká škola ekonomická v Praze ___________________________________________________________________________.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Dynamické rozvozní úlohy
Mimoprodukční funkce lesa
Facility management ČSN EN
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Instrumentální analýzy
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Krajina a životní prostředí
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen Kosti, kůže Textil Měď a její slitiny Cín a olovo Stříbro, zlato Železo, ocel, litina Sylabus předmětu.
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
Odběr vzorku.
Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. jaro 2014
Rozbor vod obecně.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Půdy.
Transkript prezentace:

Sledování kvality složek životního prostředí (monitoring) Pavel Janoš (pavel.janos@ujep.cz) 1 INAN-1-2012

Složky životního prostředí Účel sledování složek životního prostředí Sledování znečištění (zejména chemickými látkami) Hodnocení (oceňování) kvality složek životního prostředí (např. bonifikace půd) Hodnocení dopadů antropogenních aktivit na životní prostředí a lidské zdraví Hodnocení účinnosti sanačních/remediačních/rekultivačních opatření Stanovení regulačních limitů/represivních opatření …. Hydrosféra Atmosféra Pedosféra Sledované ukazatele Chemické ukazatele (přirozené vs. cizorodé složky, prospěšné/žádoucí vs. škodlivé, ….???) Fyzikální ukazatele (teplota, hluk, světelné znečištění, vibrace, …) Biologické ukazatele Komplexní (bioindikátory)

Informace o chemickém složení Chemická analýza včetně odběru vzorků je součástí řídícího či rozhodovacího procesu

Každá fáze tohoto procesu generuje určité nejistoty Projekt, formulace zadání Analýzy Vyhodnocení, interpretace, rozhodnutí Vzorkování Každá fáze tohoto procesu generuje určité nejistoty

Základní požadavky na odběr vzorků Reprezentativnost Vzorek – reprezentativní část objektu, o kterém chceme získat požadované informace. Důležité je definovat objekt i požadované informace. Vzorek – část objektu vybraná takovým způsobem, že vlastní žádané vlastnosti objektu. Často se též požaduje, aby proces vzorkování nezměnil významně vlastnosti vzorkovaného objektu, nevedl k jeho poškození nebo zničení.

Zodpovědnost za vzorkování zákazník, zadavatel laboratoř provádějící analýzy specializovaní vzorkovači, vzorkovací skupiny (akreditace, autorizace)

Typy vzorků a vzorkování Vzorky: dílčí směsné bodové Vzorkování: systematické náhodné Rozložení v čase i prostoru (ploše, hloubce, …)

Bioakumulátory, bioindikátory Technika vzorkování: Manuální odběry vzorků Automatické vzorkovače Bioakumulátory, bioindikátory Pasívní vzorkovače

Homogenní vs. heterogenní Vzorkované objekty Homogenní vs. heterogenní Vzorkovaný objekt se má považovat za heterogenní, pokud není prokázána jeho homogenita např. statistickým testem. Homogenita se posuzuje ve vztahu ke sledovaným vlastnostem (např. stanovovaným ukazatelům). V případě heterogenních objektů se doporučuje analyzovat každou složku zvlášť.

Zmenšování hmotnosti (objemu) vzorku, homogenizace U plynných a kapalných vzorků nečiní závažné potíže U pevných heterogenních vzorků je třeba současně se zmenšováním hmotnosti vzorku provádět redukci velikostí částic a homogenizaci. Obvykle je třeba postupovat v několika krocích. (Existují vztahy mezi doporučenou velikostí vzorku a velikosti částic)

Techniky při homogenizaci a zmenšování hmotnosti vzorku kvartace střídavé házení lopatou, frakční házení lopatou děliče vzorků (žlábkový dělič vzorků)

Plán a postup při vzorkování, SOP co a proč se bude vzorkovat kdy (kolikrát) a kde se budou odebírat vzorky jak a čím se budou odebírat vzorky do čeho se budou odebírat vzorky způsob uchovávání, konzervace, manipulace, doprava dokumentace, označení vzorků zajištění jakosti, kontrolní vzorky

QC při vzorkování, kontrolní vzorky Terénní slepý pokus (field blank): Vzorkovací aparatura a vzorkovnice se dopraví na místo odběru, zde se aparatura i vzorkovnice vyčistí předepsaným způsobem, pomocí vzorkovacího zařízení se vzorkovnice naplní deionizovanou vodou. Transportní slepý pokus: Vzorkovnice se naplní deionizovanou vodou a přepravuje a uchovává se spolu se vzorky. (Laboratorní slepé vzorky): Slepý pokus matrice, slepý pokus činidel. Obdobně lze využít i jiných typů kontrolních vzorků: Duplikátní vzorky, duplikátní odběry Dělené vzorky Obohacené (spiked) vzorky

Záznamy o odběru vzorků Označení záznamu (protokolu o odběru) Označení vzorků Popis místa odběru Podrobnosti o odběru, zvláštní okolnosti Datum odběru Čas (intervaly, trvání) odběru Způsob odběru vzorků – odkaz na SOP, normu apod. Jména osob provádějících odběr, případně dalších přítomných osob Metrologické podmínky Způsob předběžné úpravy vzorků Způsob konzervace nebo stabilizace vzorků Způsob přepravy a uchovávání vzorků Výsledky měření provedených na místě (např. teplota vody) Čas předání vzorků do laboratoře Odchylky, zvláštnosti

Vzorkování vod

Složky vodního (aquatického) prostředí: voda (včetně suspendovaných látek) sedimenty organismy Typy vod: povrchové (stojaté, tekoucí) podzemní (prameny, vrty) srážkové odpadní pitné technické

Bioakumulátory, bioindikátory Technika vzorkování: Manuální odběry vzorků Automatické vzorkovače Bioakumulátory, bioindikátory Pasívní vzorkovače

Zařízení na vzorkování, vzorkovače: Láhev/vzorkovnice, vzorkovnice na tyči. Kalovky – v podstatě zatížené vzorkovnice. Meyerova láhev – zatížená láhev se zátkou Hrbáčkova (Dussartova, přepouštěcí) láhev – vzorkovnice je umístěna v zatížené nádobě

Kalovky

Ruttnerův, Fridingerův, Van Dornův vzorkovač – proplachované vzorkovače. Zařízení ve tvaru trubice, která se spouštějí otevřená do požadované hloubky, zde se vzorkovač uzavře a uzavřený spolu se vzorkem vytáhne na hladinu. Niskinův (Go-Flo) vzorkovač – neproplachovaný vzorkovač. Plastikový vak, který se spustí do požadované hloubky, tam se roztáhne a tím nasaje vzorek vody.

Uchovávání vzorků, vzorkovnice Požadavky: zabránit kontaminaci (z vnějšího prostředí, z materiálu vzorkovnice) zabránit ztrátám analytu (těkání, sorpce na stěnách vzorkovnic) zabránit přeměnám analytu (tepelná destrukce, destrukce vlivem světla, mikrobiální rozklad)

Opatření: výběr materiálu vzorkovnice omezení doby uchovávání (dopravy, …) podmínky uchovávání (teplota, temno) chemická stabilizace

Vybrané příklady Ukazatel Vzorkovnice Konzervace Stabilita Amoniak sklo/PE 4° C 7 dní BSK 6 hod. CHSK pH<2, H2SO4 Dusičnany 48 hod. Dusitany Fosforečnany sklo Cr (VI) 24 hod. Kovy PE pH<2, HNO3 6 měsíců Kyanidy pH>12, NaOH pH 2 hod Hg HNO3 28 dní Sírany Vodivost Podrobněji viz ČSN EN ISO 5667-3

Vybrané normy a předpisy Normy řady Jakost vod. Odběr vzorků. ČSN EN 25667-1 Pokyny pro návrh programu odběru vzorků ČSN EN 25667-2 Pokyny pro způsob odběru vzorků ČSN EN ISO 5667-3 Pokyny pro konzervaci vzorků a manipulaci s nimi ČSN ISO 5667-4 Pokyny pro odběr vzorků z vodních nádrží ČSN ISO 5667-5 Pokyny pro odběr vzorků pitné vody … ČSN ISO 5667-6 Pokyny pro odběr vzorků z řek a potoků ČSN ISO 5667-8 Pokyny pro odběr vzorků srážek ČSN ISO 5667-9 Pokyny pro odběr vzorků mořské vody ČSN ISO 5667-10 Pokyny pro odběr vzorků odpadních vod ČSN ISO 5667-18 Pokyny pro odběr vzorků podzemních vod na znečištěných místech ČSN EN ISO 5667-13 Pokyny pro odběr vzorků kalů z čistíren a úpraven vod Další normy popisují odběry vzorků sedimentů, plavenin, jiných typů vod, dále odběry vzorků pro biologické zkoušení, a zabezpečování jakosti při odběrech vzorků vod.

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách … (vodní zákon) Vyhláška MŽP č. 293/2002 Sb. o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Používá mj. pojmy oprávněné a kontrolní laboratoře a měřící skupiny. Způsobilost oprávněných laboratoří – akreditace, osvědčení o správné činnosti laboratoře (ASLAB). Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových a odpadních vod …

Literatura: O. Mestek, L. Nondek: Zásady správného odběru vzorků pro analýzu životního prostředí. KVALIMETRIE 4, EURACHEM-ČR, 1998.