Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Čeština pro cizince a azylanty – B1 (učebnice, cvičebnice, metodika)
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Pozornost - koncentrace pozornosti
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Kondiční příprava hráče baseballu
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Brebtavost - Breptavost
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Kognitivní rehabilitace
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Andrea Šveřepová Dita Fejlová Libor Nenutil
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
 Matematik, pedagog, teoretik, překladatel  Univerzity v Paříži a Lyonu  ESIT Sorbonne Nouvelle  2014 emeritní profesor Sorbonne Nouvelle.
Spektrum didaktických stylů
Úvod do managementu 1. seminář
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Alternativní a augmentativní komunikace
Průřezová témata.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/
P REZENTAČNÍ TECHNIKY T EST – TYPY ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ Náplň: psychologický text (preference ze dvou výroků) o 30 položkách, záznamový arch, řešení.
Fáze a modely tlumočení
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Technika mluveného projevu Přednáška: pondělí 16:40–18:15 (6 týdnů) Seminář: pátek (2 skupiny) Zápočet: aktivní práce v semináři.
Mémy tlumočení podle Franze Pöchhackera
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
ARTETERAPIE.
Úvod do psychologie
Didaktické metody Androdidaktika.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Kognitivní procesy Jejich vliv na chování a jednání člověka.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Metodické materiály a pomůcky
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Didaktické metody Androdidaktika.
Cirkus - doplň slovo v říkadle
Pozornost, diagnostika pozornosti
Kognitivní rehabilitace
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář Ostravská univerzita katedra slavistiky

Pretest kognitivních dovedností. Provedeme vstupní zjištění dovedností studentů týkajících se schopnosti koncentrace na zásadní informace, paměťových dovedností a rychlosti reakcí. Můžeme použít základní příklady z Cvičebnice pro rozvíjení kognitivních dovedností tlumočníků (s. 13-19).

Zadání sebehodnotícího úkolu „Tlumočnický deník“. Studentům bude vysvětlen úkol vedení „tlumočnického deníku“. Jedná se o zápisník, do kterého si budou studenti zapisovat záznamy o samostatné práci, tréninku a problémech při tlumočení. Na konci semestru se předpokládá diskuze o jednotlivých problémech.

Teoretická východiska Studenty seznámíme s myšlenkami významného představitele empirického zkoumání procesu tlumočení Daniela Gile, který se zaměřuje na mentální procesy probíhající během tlumočení. V tlumočnickém procesu rozlišuje několik druhů kapacitních nároků: nároky na porozumění východiskovému textu, nároky na paměť, nároky na produkci cílového textu.

Trénink koncentrace Koncentraci pozornosti, resp. schopnost jejího filtrování, udržování delší dobu na dané úloze je možno rozvíjet různými způsoby, např. cvičeními, při kterých studenti počítají hlasitě v řadě za sebou čísla od jeden.

Krátkodobá a dlouhodobá paměť. Kapacita paměti. Při tréninku paměťových schopností je důležité objasnit různé druhy zapamatovávání (vizualizace, kategorizace, asociace), které je možné aplikovat při zapamatovávání informací. Základním principem těchto cvičení je prezentace seznamu položek, které si studenti budou zapamatovávat při využití různých strategií (Cvičebnice pro rozvíjení kognitivních dovedností tlumočníků, s. 19-21).

Rozdělení pozornosti. Rozdělení/přepínání pozornosti se cvičí pomocí dvou paralelně vykonávaných činností (současné kreslení a poslouchání, počítání, psaní apod.). Komplexnější paměťové úlohy zahrnují jak pozornost, paměťové schopnosti tak i proces rozhodování, porozumění smyslu výpovědí apod.

Rozvoj kreativity. V semináři je nutné cvičit také rychlosti reakce (verbální fluenci), co znamená cvičení plynulosti vyjadřování a pohotovost reakcí. (Cvičebnice pro rozvíjení kognitivních dovedností tlumočníků, s. 44-47).

Rozvoj řečových dovedností tlumočníka. Budoucí tlumočník je povinen dbát na správnou techniku mluveného projevu. Tomuto cíli slouží cvičení na správnou výslovnost problémových hlásek. Nejlepším prostředkem pro hlasové zvládání prostoru je přirozená hlasová poloha a taková intenzita, aby nebyla pociťována žádná námaha. Nejdůležitější faktory napomáhající hlasově zvládnout text: přesná artikulace jednotlivých hlásek a skupin, odpovídající rytmické členění promluvy , volba vhodného tempa řeči.