Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 9. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Mgr. Eva Divišová TEmatický celek Aplikovaná psychologie Ročník 1. ročník Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 TÉMA Inteligence Mgr. Eva Divišová
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

3 § paměťové - paměť krátkodobá a dlouhodobá
§ percepční pohotovost - schopnost rychlého postřehu např. pro zrakově vnímané detaily § psychomotorické - schopnost koordinovat dva a více současných pohybů § umělecké - literární, hudební, výtvarné a dramatické schopnosti.

4 Anotace: Metodické pokyny:
Materiál je možno využít pro rozšíření učiva předmětu aplikovaná psychologie. Je určen pro 1. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o inteligenci. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

5 INTELIGENCE Je označením pro rozsah určitých kognitivních (poznávacích) schopností, které umožňují řešit problémy, učit se, přizpůsobovat se, zobecňovat apod.

6 Znaky inteligentního chování
Dobrá orientace a dobré myšlení, tj. soudnost, pohotové a přesné vyjadřování Přesné vnímání a dobrá paměť (pohotové vybavování informací z paměti) Schopnost koncentrace na objekt činnosti s pružným a správným myšlením

7 Inteligence má dva druhy:
Fluidní inteligence je vrozená, nezávislá na dřívějším učení, během lidského života se již nevyvíjí. Krystalická inteligence je založená na zkušenostech, vědomostech získaných učením a na schopnostech je využívat.

8 Ke zjišťování inteligence
Se používají inteligenční testy – soubory úloh, které byly statisticky zpracovány. Úroveň obecné inteligence se vyjadřuje hodnotou inteligenčního kvocientu IQ. Průměrná hodnota je IQ 100. IQ 80 je hraniční pásmo defektu, IQ 120 a více je nadprůměr.

9 Literatura Emmert, František. Odmaturuj! ze společenských věd. Vyd. Brno: DIDAKTIS, 2003, 224 s. Odmaturuj! ISBN


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google