Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Advertisements

aneb problematika náhradní rodinné péče
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Příprava pro náhradní rodičovství
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Dětský domov Karlovy Vary a Ostrov
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Občanská výchova 7. ročník
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOS dětské vesničky.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Název Náhradní rodinná péče
Správa sociálního zabezpečení
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Sociální práce s rodinou 9
Práva a povinnosti pěstounů, dohody o výkonu PP
Sociální práce s rodinou 10
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby Náhradní rodinná péče Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby

Základní pojmy Náhradní péče Náhradní rodinná péče Rodinná péče

Právní ukotvení problematiky Úmluva o právech dítěte Zákon o rodině x občanský zákoník Zákon o sociálně-právní ochraně dětí Další právní předpisy (zákon č. 109/2002 Sb. atd.) – POZOR NOVELIZACE Resortní metodiky

Osvojení Účel Právní ukotvení Postavení mezi osvojitelem a osvojencem Nároky kladené na osvojitele Statistické údaje Nejčastěji řešené problémy

Pěstounská péče Účel Právní postavení rodičů, dětí a pěstounů Nároky kladené na pěstouny Statistické údaje Nejčastěji řešené problémy

Jiné formy individuální náhradní péče Poručenství Svěření dítěte do péče jiné fyzické osoby Praktické využití těchto forem

Žadatelé Náležitosti žádosti o NRP Dotazník o dítěti – kategorie ve kterých se žadatel pohybuje: Cizinec, česká národnost Zdravotní stav – postižené, nepostižené Vzdělavatelnost – pouze bez výhrad Rodinná zátěž – se zátěží, pouze bez zátěže Vzhled – bez výrazných rysů, s výraznými rysy Pohlaví Zdravotní stav – pouze zdravé, nejvýše léčitelné, nemocné Etnikum – bílé, romské, polo…, jiné Psychický vývoj – odpovídající, mírně opožděný, opožděný

Děti vhodné do NRP Věk Zdravotní stav Právní podmínky Nejčastěji se vyskytující problémy - kazuistiky

Žádost o NRP – proces vyřizování - žadatelé OSPOD, Krajský úřad, jiní odborníci Žádost – náležitosti Práva a povinnosti žadatelů Období do rozhodnutí o zařazení Období do přijetí dítěte do péče Postpéče

Odborné posuzování pro účely zprostředkování NRP Posouzení dítěte a žadatele Zhodnocení přípravy k přijetí dítěte do rodiny Vyjádření dětí žijících v rodině žadatele

Některé problémy mezinárodního osvojení Děti – vliv podnebí, kultury, výchovného působení Žadatelé – vyšší časové a finanční nároky na převzetí dítěte v cizině Specifická příprava žadatelů na přijetí dítěte do rodiny

Příprava žadatelů o NRP Specifika přípravy pro osvojení, pěstounskou péči, pěstounskou péči na přechodnou dobu Obsah přípravy – psychologická, sociálně-právní, pediatrická, výchovná

Trendy v NRP Profesionální pěstounská péče Hostitelská péče Pěstounská péče na přechodnou dobu